Main menu

header

857 5 1de Roxana-Ioana Ancuța şi Mihaela Cotîrnea

Piața de cosmetice este suprasaturată. Fondul de ten, de exemplu, se găsește pe mii de rafturi, în toate formele, nuanțele, la prețuri mai mult sau mai puțin accesibile și vândute sub numele a fel şi fel de branduri. Este un produs la îndemână, dar, ştiaţi că vă puteţi crea propriul fond de ten chiar la voi acasă? Aveţi nevoie doar de câteva ingrediente, îndemânare şi, în doar câteva minute, e gata!

Principalul ingredient este pudra din rădăcină de maranta

Există mai multe variante de preparare a fondului de ten, dar o să vă prezentăm una mai simplă și mai populară, iar dacă rezultatele nu vor fi pe măsura așteptărilor, din prima, nu vă speriaţi! Cu răbdare, atenție și cu respectarea indicaţiilor, a doua oară vă va ieşi perfect. Principalul ingredient este pudra din rădăcină de maranta, cunoscută și sub denumirea de „arrowroot”, o plantă din care se obține un fel de făină foarte slabă în amidon, folosită cu succes în gastronomie dar și în cosmetică, în prepararea pudrei pentru faţă, a fardului de obraz şi a celui pentru pleoape. Apoi, adăugaţi cacao, scorțișoară, nucșoară, turmeric, ulei de măsline şi ulei de jojoba sau ulei de migdale. Ajustaţi cantitățile ingredientelor în funcție de nuanța pe care o doriți. Dacă vreţi un fond de ten mai închis la culoare, puneți ceva mai multă pudră de cacao, de nucșoară sau de scorțișoară, dacă, în schimb, îl preferaţi cu o tentă mai gălbuie, presărați și puțin praf de turmeric.

Turmericul ajustează culoarea

857 5 2Pe lângă ingredientele enumerate, aveţi nevoie de câteva boluri mici de porțelan sau din stilcă și de o linguriță cu ajutorul căreia să amestecaţi şi să omogenizaţi bine compoziţia. Adăugați între 1 și 3 lingurițe cu maranta într-un bol, completaţi cu un praf de cacao, de scorțișoară sau de nucșoară și amestecați până obțineți nuanța dorită. Puteţi ajusta culoarea cu puțin turmeric, pudră de trandafiri ori cu fard de obraz, care va da o tentă rozalie fondului de ten. Amestecați toate aceste ingrediente până când se uniformizează culoarea, dar fără să aibă „cocoloașe”. Produsul final trebuie să fie fin și catifelat. După ce aţi finalizat prepararea, testați rezultatul pe față și vedeți dacă a ieșit în nuanța potrivită. Dacă nu, ajustați după caz. Dacă pudra este prea închisă, adăugați făină de maranta, iar dacă este prea deschisă la culoare, puneţi mai multă nucșoară, cacao sau scorțișoară.

Fondul de ten acoperă imperfecțiunile, dă un aspect catifelat tenului, îl uniformizează şi, în plus, îl protejează de factorii nocivi din exterior

Uleiul de jojoba ajută la întreţinerea preparatului

Dacă rezultatul vă mulțumește, luaţi un recipent, spălaţi-l bine cu apă fierbinte și detergent și, după ce s-a uscat, transferați-i compoziția, iar deasupra puneți câteva picături de ulei de măsline, de migdale sau de jojoba pentru o bună păstrare a produsului. Cantitatea se va stabili în funcție de consistența dorită. Data viitoare, puteți continua prin a încerca să îmbunătățiți rețeta, testând, adăugând noi ingrediente, noi uleiuri de față sau chiar geluri, seruri, acid hialuronic sau colagen.