Main menu

header

845 4 4de Călin Popa şi Florica Pintea

Tăierea bretonului poate fi acel accent tineresc, modern și versatil, prin care să vă schimbați spectaculos look-ul fără să scurtați tot părul. Câteva trucuri simple vă pot ajuta să mențineți fără efort și fără drumuri la salon unul dintre cele mai emblematice moduri de a vă stiliza părul - un breton care personalizează.

Stabiliți marginea și tăiați în franjuri

Înainte de a lua foarfeca, stilistul Larry King recomandă udarea părului - eventual vă puteți stiliza bretonul după o spălare completă. „Marginea de la care veți tăia bretonul trebuie bine delimitată pe părul ud, astfel încât restul părului să nu fie nici pe departe alături de zona în care veți tăia. În plus, este și un reper - marginea trasată va fi acel spațiu în funcție de care vă veți orienta. Această secțiune va avea o formă de triunghi care se întoarce la doi centimetri de frunte și coboară în partea sprâncenelor”, spune King. Mai departe, specialiștii recomandă să nu se depășească linia sprâncenelor în lățimea de delimitare. „Orice spațiu mai larg decât sprâncenele înseamnă o înlăturare a părului de pe zonele laterale ale feței și o ridicare a chipului, care poate crea greșeli de dimensionare”, detaliază King. De asemenea, bretonul nu se taie niciodată mai scurt decât locul unde nasul întâlnește fruntea.

Părul se „retează” pe verticală, în formă de arcadă

845 4 5Odată ce marginea în formă de triunghi, nu mai lată decât linia sprâncenelor, a fost delimitată, experții recomandă să nu vă grăbiți și să tăiați întotdeauna mai lung decât aveți nevoie la prima vedere - într-o primă fază. Asta și pentru a putea corecta fin eventuale mici erori, și din pricina faptului că odată cu uscarea, părul se mai ridică. Apoi, începeți să tăiați în franjuri. „Scopul tăierii franjului este de a menține cât mai multă lungime posibil. Deci, în loc să îl tăiați la lungimea dorită, lăsați bretonul cu un centimetru mai lung. De asemenea, folosiți tensiunea degetelor pentru a ține părul, fără să-l trageți în jos - lungimea finală va fi mai precisă”, adaugă King. Pe de altă parte, atunci când vă stilizați bretonul, nu tăiați niciodată părul orizontal, ci ușor, pe verticală, câte puțin. De asemenea, se merge în formă de arcadă, nu în linie dreaptă. „Tăierea verticală dă mișcare părului și face șuvițele periferice mult mai moi. Începeți să tăiați bretonul dinspre mijloc și avansați spre lateral, tăind ușor”, descrie King.

Pentru părul ondulat sau creţ, franjurile iniţiale se lasă cu peste doi centimetri mai lungi înainte de tăiere