Main menu

header

831 4 1de Ştefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Vârsta de 40 de ani este un prag critic pentru majoritatea femeilor, deoarece, uşor, uşor, se apropie de premenopauză şi, implicit, de menopauză, etape care vin cu multe schimbări, îndeosebi pentru piele. Una dintre cauzele acestor modificări este scăderea producţiei de estrogeni, care impactează puternic organismul femeii. Mihaela David-Niculescu (medalion), medic specialist la Clinica Leventer Centre, ne-a vorbit despre menopauză şi despre efectele pe care le are asupra pielii, dar şi ce tratamente recomandă, astfel încât, să fie amânate îmbătrânirea şi atrofierea ţesuturilor.

„Apar bufeuri şi transpiraţii nocturne”

- Ce se întâmplă cu pielea, odată cu debutul menopauzei?

- Perioada de menopauză se asociază cu scăderea secreţiei hormonale de estrogeni şi progesteron, ceea ce determină o serie de schimbări nedorite la nivelul fiecărui organ al corpului, inclusiv piele şi păr.

- Ce efecte are asupra organismului şi, în special, asupra pielii?

- Menopauza reprezintă perioada specifică din viaţa fiecărei femei, caracterizată prin absenţa ciclului menstrual, timp de 12 luni consecutiv. În majoritatea cazurilor, aceasta este precedată de o etapă de patru-cinci ani de perimenopauză, pe parcursul căreia scade activitatea foliculilor ovarieni şi apar semne şi simptome specifice: ciclu menstrual neregulat, bufeuri, transpiraţii nocturne, tulburări de dispoziţie şi de somn, depresie, modificări la nivelul pielii care țin de elasticitate, apariția ridurilor sau uscarea pielii.

„Mucoasa vaginală se subţiază”

- Care sunt cele mai afectate zone?

- Receptorii pentru estrogeni sunt abundenţi la nivelul feţei, zonei genitale şi membrelor inferioare, ceea ce explică efectele scăderii concentraţiei acestor hormoni. Scăderea sintezei de colagen determină subţierea pielii, apariţia ridurilor fine. Se pierde şi elasticitatea pielii, rănile se vindecă mai greu, creşte sensibilitatea cutanată în faţa ultravioletelor. Pot apărea manifestări de hiperandrogenism: pilozitate deasupra buzei, bărbiei sau rărirea şi subţierea părului de la nivelul scalpului. Mucoasa vaginală suferă şi ea modificări, precum uscăciune, subţiere, apariţia disconfortului, mâncărime, arsuri şi durere la contactul sexual.

- Care sunt cauzele acestor schimbări bruşte?

- În intervalul de timp care precede menopauza, majoritatea estrogenului din corpul femeilor este produs de ovare. Scăderea nivelului de estrogen afectează producția de glicozaminoglicani în stratul dermic al pielii şi diminuează producția de colagen și a cantității de apă din piele. Degradarea și fragmentarea fibrelor elastice în stratul dermic sunt, de asemenea, asociate cu scăderea producției de estrogen și au ca rezultat afectarea elasticității pielii și creșterea extensibilității acesteia, ceea ce determină aspectul de ţesut lăsat.

„Fibrele de elastină se fragmentează”

831 4 2- De ce se pierde colagenul în acea perioadă? Care sunt cauzele?

- Există o corelaţie puternică între pierderea de colagen şi deficitul de estrogeni la menopauză. Reducerea nivelului de colagen la nivelul pielii se produce rapid, imediat după instalarea menopauzei, apoi devine gradual: aproximativ 30% se pierde în primii cinci ani, urmată de o scădere cu 2,1% pe an, în următorii 20 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, şi mai ales la persoanele care au prezentat expunere excesivă la ultraviolete de-a lungul vieţii, colagenul este îngroşat şi fragmentat, parţial degradat. Terapia de substituţie hormonală cu estrogeni s-a dovedit a creşte cantitatea de colagen de la nivelul pielii, dar aceasta poate fi administrată punând în balanţă beneficiile versus eventuale riscuri asociate.

- Cum este afectat tenul?

- Scăderea nivelului de estrogeni contribuie la subţierea, lăsarea şi ridarea pielii, mai ales la nivelul gâtului, al obrajilor şi al liniei mandibulare. Sinteza de colagen se reduce, fibrele de elastină se fragmentează şi se scurtează, stratul superficial al pielii se subțiază, grăsimea subcutanată se pierde, chiar şi suportul osos al feţei tinde să se reducă, astfel încât toate structurile din partea superioară a feţei coboară, cu adâncirea treptată a ridurilor.

„Cremele cu uree sunt benefice”

- Care este vârsta când încep să se instaleze schimbările?

- Vârsta la care majoritatea femeilor intră la menopauză este cuprinsă între 40 şi 58 ani. Atunci, ovarele nu mai eliberează foliculi şi producţia de hormoni începe să scadă. Femeile fumătoare pot intra la menopauză mai devreme, dar nu există nicio modalitate de a prezice vârsta exactă pentru fiecare femeie. Modificările survin treptat, deoarece ovarele îşi scad etapizat activitatea, menopauza fiind precedată de perioada de perimenopauză. Această perioadă poate fi indusă şi de anumite tratamente sau operaţii: îndepărtarea chirurgicală a ovarelor, chimioterapia sau iradierea în zona pelvină.

- Cum se pot combate problemele ce apar la nivelul pielii?

- Pielea are tendinţa de uscăciune, de aceea trebuie evitate băile lungi şi fierbinţi. Este importantă utilizarea unor produse de curăţare cu o formulă cremoasă în locul gelurilor spumante clasice. După duş, pielea trebuie tamponată uşor şi este necesară aplicarea unor produse de hidratare. Cremele cu uree în concentraţie mare sunt benefice pentru a trata ţesutul îngroşat de la nivelul palmelor şi al tălpilor. Este important ca femeile să urmeze un stil de viaţă sănătos, care să cuprindă activitate fizică regulată, somn suficient, renunţare la obiceiurile nocive, alimentaţie bogată în antioxidanţi şi soia, dar şi hidratare suficientă.

„Calitatea pielii este rezultatul acțiunilor sinergice ale îmbătrânirii cronologice, foto-îmbătrânirii, deficitelor hormonale şi factorilor din mediu, dietă, fumat, stil de viaţă“

„Aplicarea cremelor cu factor de protecţie solară este esenţială“

- Ce tratamente sunt indicate pentru ca pielea corpului să arate cât mai sănătoasă?

- Aplicarea cremelor cu factor de protecţie solară, cu 20 de minute înainte de expunerea la soare şi reaplicată la două ore, este esenţială pentru a preveni apariţia petelor pigmentare. În cazul celor deja prezente, medicul dermatolog poate recomanda proceduri precum laserul, peelingul chimic sau produse pentru decolorare. Mâinile necesită o atenţie deosebită: utilizarea produselor de hidratare, săpunuri blânde, aplicarea cremelor cu SPF, pentru a preveni uscăciunea şi apariţia „petelor senile”, inestetice, de la nivelul acestora. Pilozitatea în exces de la nivelul facial poate fi îndepărtată utilizând tratamente laser sau creme specifice. Metodele clasice de epilare, precum ceara, pot fi prea agresive pentru pielea fragilă. În ceea ce priveşte căderea părului de la nivelul scalpului, medicul poate recomanda investigaţii pentru excluderea unor afecţiuni asociate şi indicarea unui tratament specific.

„Odată cu înaintarea în vârstă, scad sinteza de sebum şi de lipide esenţiale, iar glandele sebacee îşi reduc activitatea. Pielea îşi pierde capacitatea de a menţine apa, devine uscată, se irită mai uşor, poate dezvolta eczeme şi devine pruriginoasă“