Main menu

header

802 4 1de Ştefania Băcanu şi Florica Pintea

Stilul de viaţă, alimentaţia, hidratarea şi odihna joacă un rol esenţial în menţinerea sănătăţii pielii. Îmbătrânirea este un proces normal care nu iartă pe nimeni, iar efectele lui încep să se vădă mai devreme sau mai târziu. De aceea este important cum trăim. De exemplu, fumatul este unul dintre factorii care grăbesc ridarea pielii, îndeosebi la nivelul feţei. Aşa apar liniile fumătorului sau „smoker lines”, în jurul gurii. Pascal Dameh (medalion), medic specialist în chirurgie plastică și estetică, a explicat procesul de formare a acestora, cum le putem elimina, dar şi care sunt zonele pe care ţigara le distruge cel mai repede.

„Se adâncesc progresiv, odată cu înaintarea în vârstă”

802 4 2- Ce sunt ridurile periorale?

- Există diferite tipuri de riduri care se pot forma în jurul gurii, denumite riduri periorale sau „Smoker lines” (liniile fumătorului). Aceste riduri se prezintă sub forma unor linii veriticale fine apărute deasupra buzei superioare, dar şi în jurul gurii, precum bărbie, colţurile gurii, iar odată cu înaintarea în vârstă, acestea devin profunde, având un aspect mai accentuat.

- Care sunt zonele afectate?

- Ridurile periorale apar în trei zone majore de la nivelul feţei. Nazolabiale, care se formează lateral de aripa nasului, până la colțurile gurii. Acestea încep ca fiind fine și se adâncesc progresiv odată cu înaintarea în vârstă. Liniile Marionette sunt prelungirea ridurilor nazolabiale ce coboară din colţurile gurii, creând aspectul de faţă tristă, chiar și atunci când chipul este complet relaxat, şi liniile fumătorului, ce reprezintă ridurile formate deasupra buzei superioare.

„Sărutul aduce multe beneficii, dar şi efecte secundare”

802 4 3- După ce vârstă apar şi de ce?

- Apariția ridurilor este influenţată de stilul de viaţă şi de genă, dar variază de la persoană la persoană. De exemplu, în cazul fumătorilor şi al celor care nu au o hidratare corespunzătoare, ridurile pot să apară de la vârsta de 20 de ani, iar în cazul persoanelor care au un stil de viaţă mai sănătos şi sunt nefumătoare, acestea pot apărea după vârsta de 30 de ani. Formarea ridurilor periorale este o consecință normală a procesului de îmbătrânire care este influenţat de factorii biologici şi factorii de mediu. În ceea ce priveşte apariţia ridurilor periorale, din cauza factorilor externi, menţionăm expunerea la soare, care este un factor principal ce contribuie la apariţia acestora. Putem spune că 80% din îmbătrânirea feţei este cauzată de statul îndelung la soare, deoarece se formează riduri permanente şi profunde, apar pete, pielea devine uscată şi deshidratată. O altă cauză foarte importantă este deshidratarea. Pielea netedă, suplă și hidratată corespunzator este mai puțin predispusă la lăsare, ridare şi uscare, în timp. De asemenea, trebuie să fim atenţi şi la alimentaţie şi la stilul de viată.

- Deci, pentru fumători este un pericol….

- Da, peroanele fumătoare sunt cele mai predispuse la apariţia ridurilor periorale, dar şi „kisserii” (cei care se sărută mult), aşa cum îmi place să îi numesc. În general, sărutul aduce multe beneficii pentru sănătatea fizică şi psihică, însă există şi efecte secundare. În momentul în care strângem buzele pentru pupătură, muşchiul orbicular este forţat şi pielea este supusă unei presiuni de strângere, ducând la apariţia ridurilor fine. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul fumătorilor, dar gestul este mult mai agresiv. Modul în care se mişcă gura, modul de vorbire, felul în care mâncaţi, pot duce la apariţia liniilor fumătorului. De exemplu, în timpul vorbirii, buza superioară este mult mai activă decât buza de jos, ceea ce înseamnă că muşchiul buzei superioare este mult mai mobil, iar ridurile din această zonă sunt mult mai pronunţate şi mult mai profunde.

„Firele bioresorbabile sunt o soluţie modernă şi rapidă împotriva pielii lăsate”

802 4 4- Care este impactul fumatului asupra pielii?

- Din păcate, nu există o poţiune magică sau o fântână a tinereţii care să stopeze efectele nocive ale factorilor extrinseci asupra pielii noastre, însă există o modalitate sigură de a ne face să părem mai bătrâni, şi anume, fumatul. Dacă aveţi nevoie de un motiv în plus pentru a vă lăsa de fumat, trebuie să ştiţi că acesta provoacă ridurile premature şi profunde. Pe lângă faptul că afectează fertilitatea, inima, plămânii, aspectul şi sănătatea dinţilor, fumatul atacă foarte mult şi aspectul pielii prin privarea acesteia de oxigen şi substanţe nutritive. Ridurile cauzate de fumat se văd cel mai bine în zona frunţii şi în zona periorală.

- Care sunt metodele de tratament care dau roade rapid şi au efect de lungă durată?

- Din fericire, ridurile periorale pot fi tratate. Unele metode de tratament oferă chiar și soluții pe termen lung prin proceduri simple. Din practică, acidul hialuronic şi firele bioresorbabile s-au dovedit a fi cele mai eficiente pentru ştergea lor. Firele sunt o soluţie modernă şi rapidă împotriva pielii ridate şi lăsate, care au rol de lifting, de ridicare a ţesutului şi de întindere a acestuia. După 14 zile de la introducerea firelor, se injectează şi acidul hialuronic. Este recomandat aşa, deoarece există posibilitatea ca unele riduri să dispară, iar cantitatea injectată de acid să fie una mult mai mică. De asemenea, poate fi injectată şi o cantitate foarte mică de botox deasupra buzei superioare. Efectele acestor tratamente sunt de lungă durată, având remanenţă între 6 şi 12 luni. Dacă ne dorim un tratament complet al ridurilor din zona periorală, se pot face şedinţe de mezoterapie şi PRP (Terapia Vampir) care ajută la o hidratare profundă, la redarea luminozităţii, fermităţii şi la uniformizarea aspectului pielii.

„Trebuie evitat consumul excesiv de alcool, fumatul, dar şi expunerea îndelungată la fumul de ţigară, pentru că poate facilita apariţia ridurilor şi accentuarea acestora“

„Masajul facial ar putea fi făcut ca o prevenţie“

- Putem evita injectarea?

- Masajul este considerat o metodă bună de relaxare şi de îmbunătăţire a circulaţiei sângelui, dar nu este o metodă rapidă şi eficientă pentru eliminarea ridurilor. Masajul facial ar putea fi făcut ca o prevenţie a apariţiei ridurilor superficiale. Pot fi aplicate tratamente locale sub formă de cremă hidratantă sau laser.

- Dacă începi tratarea lor încă din prima fază de apariţie, ajută?

- Ridurile fac parte din viaţa noastră şi nu putem lupta contra procesului de îmbătrânire, dar putem să folosim „arme” de încetinire a procesului. Cel mai indicat este ca noi să fim cu un pas înaintea procesului de îmbătrânire şi să tratăm din timp, astfel încât să evităm formarea ridurilor cornice care sunt mai greu de corectat. Cu cât începem mai devreme tratamentele pentru prevenirea ridurilor, cu atât aspectul pielii noastre va fi unul strălucitor, chiar şi la o vârstă înaintată.