Main menu

header

795 5 1de Ştefania Băcanu şi Adrian Barna

Un zâmbet de Hollywood se poate opţine în maximum două săptâmâni cu ajutorul faţetelor dentare, tot mai utilizate în ultimii ani. Pentru unii poate fi doar un moft, pentru alţii, însă, o reală necesitate. Acest înveliş subțire, realizat special pentru fiecare pacient, se plasează pe suprafața dintelui pentru a îmbunătăți aspectul estetic, dar şi pentru o protecţie mai mare a dintelui. Nicu Curt (foto), doctor în estetica dentară, ne-a vorbit despre faţetele dentare, acest procedeu care vă redă încrederea în dumneavoastră şi în zâmbetul personal.

„Se confecţionează unicat, în forma, culoarea şi poziţia dorită”

795 5 2- Ce sunt faţetele dentare?

- Fațetele dentare reprezintă metoda cea mai puțin invazivă de refacere a zâmbetului în protetica dentară. Acestea se prezintă sub forma unor suprafețe foarte subțiri, realizate din materiale asemenătoare structurii smalțului dentar și acționează ca un scut ce acoperă partea frontală a dinților, acoperind eventualele imper- fecțiuni și îmbunătățind considerabil aspectul. Fateţele dentare se aplică pe suprafaţa vizibilă a dinţilor, în special la cei frontali superiori, responsabili de aspectul zâmbetului, aducând armonie şi frumuseţe fizionomiei. Aceste mici minuni tehnologice se confecţionează unicat, în forma, culoarea şi poziţia dorită şi corectează aspectul inestetic al dinţilor, fie că este vorba despre dinţi tociţi, cu fracturi, cu strungăreaţă, ciobituri, deformări sau coloraţii persistente, dinţi înghesuiţi, prea mici sau strâmbi.

- Când e nevoie de faţete dentare?

- Faţeta dentară are indicaţii multiple, dar şi câteva contraindicaţii care pot face ca dintele să nu poată fi faţetat. Atunci când avem, totuşi, posibilitatea să punem o faţetă dentară, aceasta poate să fie cu preparaţia dintelui, adică şlefuirea lui, sau fără preparaţie. În ambele cazuri, rezultatul este acelaşi. Este important să putem stabili dacă tu eşti un candidat bun pentru faţete dentare fără preparaţie sau este obligatoriu să se şlefuiască dintele. Ideal este ca situaţia să nu necesite o şlefuire invazivă, în felul acesta, dintele este păstrat integru total.

„Nu necesită întreţinere specială, iar procedura nu este deloc dureroasă”

795 5 3- Care sunt avantajele?

- În primul rând, pacientul se va bucura de un zâmbetul perfect la care a visat toată viaţa, într-un timp foarte scurt. Când ai o culoare nemulțumitoare - dinţi pătaţi în profunzime unde albirea dentară nu dă rezultatele dorite, coloraţi neuniform, zone cu nuanţe de alb mai deschis sau alb cretos, culoarea dinţilor naturali nesatisfăcătoare, forma neplăcută, dinţi cu formă inestetică, foarte ascuţiţi, dinţi foarte mici, cu spaţii mari între ei, strungăreaţă, dinţi sparţi sau ciobiţi, poziție inestetică, se recomandă faţelete dentare. Rezultatele sunt rapide, rezistente la pete şi traume, nu necesită întreţinere specială, iar procedura nu este deloc dureroasă.

- După ce criterii se realizează?

- Faţetele dentare se împart în mai multe categorii, în funcţie de câteva criterii. Cele mai importante trei categori după care ne ghidăm sunt: materialul din care este confecţionată, tehnologia utilizată în realizarea acestora şi tipul de şlefuire (cu preparaţie sau fără preparaţie). În alegerea tipului de faţetă dentară, discuţia se poartă între dentistul estetician şi pacient. Aceştia cad de acord asupra materialului utilizat şi asupra modului în care urmează să se realizeze procedura. Tehnologiile utilizate cad în sarcina medicului şi a laboratorului dentar. Aceştia au obligaţia de a utiliza varianta optimă pentru a ajunge la rezultatele agreate anterior.

„Cele mai utilizate tipuri sunt cele ceramice Emax”

795 5 4- Ce materiale se folosesc?

- Ceramică, zirconiu şi compozit (material plastic), acestea sunt principalele materiale din care sunt confecţionate faţetele dentare. În funcţie de materialul ales, acestea sunt mai mult sau mai puţin costisitoare, mai de durată sau nu şi, nu în ultimul rând, sunt mai apropiate de natural, deci mai frumoase. Culoarea dintelui nu este uniformă, în consecinţă se doreşte replicarea acestei translucidităţi diferite pe toată suprafaţa dintelui. Unele materiale reuşesc să facă acest lucru mai bine decât altele. Faţetele dentare sunt confecţionate din diferite tipuri de materiale şi prin diferite tehnici. Scopul lor rămâne acelaşi, indiferent de materialul folosit, să acopere suprafaţa vestibulară a dintelui (faţa dintelui) pentru a obţine un zâmbet perfect. Cele mai utilizate tipuri de faţete dentare sunt cele ceramice Emax. Acestea imită cel mai bine dintele natural.

- Există şi cazuri când nu sunt recomandate?

- Da, atunci când faţetele nu sunt compatibile cu dantura pacientului. Existența unor lucrări protetice în zona frontală a gurii (coroane, coroane pe implant, punți etc). Fațetele se pot aplica doar pe dinți naturali. Sunt multe cazuri în care pacienții prezintă dinți „încălecați” sau iesiți într-o poziție anormală. În aceste situații, recomandarea este montarea unui aparat ortodontic. Diagnosticarea cu bruxism, o altă situaţie, o afecțiune care se manifestă atât diurn, cât și nocturn, printr-un scrâșnet incontrolabil al dinților. În varianta sa avansată, dinții se pot toci foarte mult.

- Cât durează tot procesul de faţetare?

- Primul pas din procedeul de aplicare al fațetelor dentare este consultația inițială, în care este efectuată o evaluare amănunțită a fiecărui dinte, este analizată radiografia dentară și sunt luate modele de studiu. Pentru cele din zirconiu, durata de rea- lizare este de trei ședințe, iar durata de viață, peste 15 ani, metoda folosită, cu șlefuire, iar aplicarea se face prin lipire cu adeziv. Pentru compozit, material rar folosit, care acoperă dinţii numai în scop demonstrativ sau temporar, durata de realizare, o ședință, valabilitatea, peste doi ani, realizate tot prin șlefuire şi lipire cu adeziv. Pentru ceramică este nevoie de două ședințe, durata de viață, peste 15 ani, cu șlefuire/ fără șlefuire, aplicare prin lipire cu adeziv.

„Toate tratamentele stomatologice pe care le efectuăm pleacă de la o înţelegere amănunţită a nevoilor pacientului“

„Dacă se crapă sau se ciobesc, nu pot fi reparate“

- Se pot sparge?

- Fațetele dentare au o durată de viață de până la 20 ani, în funcție de cât de bine sunt îngrijite. În plus, ceramica este un material casant, care, supus unui şoc, se poate sparge uşor. Cu toate acestea, faţetele sunt unele dintre cele mai longevive şi rezistente tratamente pe care le avem în stomatologie. Este bine, totuşi, să evităm sporturile de contact. Dintele natural este format din două substraturi: smalţul - stratul exterior, care e dur şi casant, similar ceramicii, ca şi proprietăţi, şi dentina - care formează „miezul” dintelui şi care este mai puţin dură, dar care are o elasticitate crescută. Cele două structuri fac un corp comun, care este perfect. Au duritatea şi elasticitatea de a prelua şi de a amortiza forţele supuse asupra lor pe tot parcursul vieţii. Dacă se crapă sau se ciobesc, nu pot fi reparate, aşa că nu este indicat să muşcaţi din acadele, unghii sau pixuri. Igiena trebuie să fie normală: periaj, aţă dentară, apă de gură şi vizite regulate la medic. Şi dinţii faţetaţi se pot caria!