Main menu

header

de Ileana Tudor

Cu toate că este sfătuită de cei mai pricepuţi nutriţionişti, bucătari şi antrenori de fitness din lume şi are acces nelimitat la cele mai noi informaţii medicale şi estetice, faimoasa moderatoare de emisiuni tv Oprah Winfrey se luptă de-o viaţă cu kilogramele în plus, nereuşind să ajungă până acum la o greutate optimă. Cu toate astea, a făcut recent noi promisiuni de a slăbi, apelând, de această dată, la o dietă ce a produs furori printre vedetele americane şi care garantează efecte spectaculoase.

 

Viaţa la 107 kg
Oprah Winfrey nu s-a sfiit niciodată să includă în desfăşurătorul emisiunii sale subiecte spinoase, menite să educe, să îmbogăţească sau chiar să modifice mentalităţi. Şi nici nu s-a dat în lături de a fi exemplu pozitiv sau negativ, în funcţie de caz, în faţa publicului. În 1988, de pildă, a realizat o emisiune despre felul în care reuşise să slăbească peste 30 kg, cu o audienţă-record. Aproape jumătate de an, Oprah a mâncat la micul dejun un bol cu cereale cu banane şi 100 ml de smântână sau lapte de soia, cafea sau ceai, pentru ca la 11:00 să se mulţumească doar cu un măr. La prânz avea o salată de legume, şase nuci, 100 g de somon, curcan sau piept de pui cu sos de ulei de măsline balsamic. Gustarea de la 16:00 era compusă din legume crude şi 100 g de brânză de casă. La cină, Oprah se înfrupta cu pui cu fasole verde şi migdale, dar şi cu un pahar cu vin alb. Cât despre desert, vedeta putea gusta, o dată la două zile, 30 g de ciocolată neagră, iar seara se încheia negreşit cu un iaurt degresat şi cu o jumătate de cană cu piersici neîndulcite din conservă. După patru ani însă, Oprah a „câştigat” din nou cele 30 kg plus încă alte câteva. De fapt, ajunsese să cântărească mai mult ca niciodată: 107 kg. Apoi, vreme de 17 ani, celebra moderatoare a tot pierdut şi câştigat înapoi kilograme neîncetat.

Hipotiroidismul o „condamnă la îngrăşare”
Într-un interviu recent, Oprah a vorbit fără ascunzişuri despre problemele sale cu greutatea şi cum diagnosticul de hipotiroidism pe care l-a primit în 2007 s-a pus de-a curmezişul dorinţei sale de a slăbi. L-a denumit atunci, resemnată, „condamnarea la îngrăşare”. „Metabolismul meu nu funcţionează cum trebuie. Aşadar, aş putea să mănânc orice îmi pofteşte inima, că oricum nu contează!” Şi, în timp ce făcea exact acest lucru, începuse să ia proporţii. Dar nu numai alegerile culinare au fost cele greşite, ci şi faptul că evita să facă mişcare. Vedetei nu i-a plăcut niciodată să se chinuiască la sală, dar a învăţat, după o vreme, care este rolul  sportului vizavi de sănătate şi aspect fizic armonios. „Acum înţeleg foarte bine că nu voi putea niciodată să-mi menţin greutatea sau să slăbesc fără să practic regulat exerciţii cardio”, declara încrezătoare la un moment dat. Cu toate astea, pe cât de hotărâtă era atunci să se ţină de program, a renunţat destul de repede.

Contractul Oprah vs Oprah, încălcat
Cunoscătoare a tuturor curelor de slăbire ce promit minuni şi a avertismentelor medicilor, care-i atrăgeau atenţia asupra stării sale de sănătate, aflată în continuă deteriorare din cauza obezităţii, Oprah şi-a promis sieşi că va îmbrăţişa un stil de viaţă sănătos şi că se va supune, pe termen îndelungat, unei diete făcătoare de bine. În acest sens a semnat chiar un contract cu ea însăşi, pe care l-a postat pe site-ul său, martoră a acestei promisiuni fiind întreaga lume.
Nici acest demers nu a avut succesul dorit, cu toate că regulile stabilite nu erau foarte drastice: trebuia să evite din alimentaţie „chestiile albe”, precum făina, pâinea, orezul, cartofii şi zahărul, să nu pună gura pe alcool, să aibă grijă la dimensiunile porţiilor de mâncare şi la ora din seară după care să nu mai guste nimic, să bea cât mai multă apă şi să nu uite să introducă exerciţii fizice în programul său săptămânal.

Noua provocare din jungla amazoniană
Celebră pentru sfaturile despre sănătate pe care le dă prin intermediul emisiunii, Oprah a început în 2009 seria de show-uri „Cea mai bună viaţă”, în cadrul căreia împărtăşeşte publicului amănunte despre noua sa dietă. Mai nou, vedeta a dat deoparte toate regulile alimentare anterioare şi se concentrează acum asupra unui singur lucru: include în meniu, de fiecare dată, boabe de acai, un fruct din jungla amazoniană, ce este foarte nutritiv. Închis la culoare, plăcut la gust, se pare că este foarte eficient în regimurile de slăbire şi în detoxifierea organismului.

Se pierd nouă kilograme în câteva săptămâni
Consumând boabe de acai ajungi să pierzi până la nouă kilograme în doar câteva săptămâni. Ele au menirea de a controla apetitul şi de a face să funcţioneze perfect sistemul digestiv. De asemenea, elimină toată grăsimea nesaturată şi colesterolul din sistemul intern, reducând, astfel, grăsimea din zona abdominală şi, implicit, „colăceii” inestetici de pe burtă. Nu prezintă efecte secundare, consumatorii având astfel parte de o dietă care nu le pune sănătatea în pericol.

Fruct exotic preferat de vedete

Acaiul este fructul la modă de la Hollywood, pentru că:
- are rezerve mari de nutrienţi esenţiali precum proteinele, fibrele, vitaminele (A, B1, C, D şi E) şi mineralele (fier şi calciu);
- conţine acizi saturaţi (Omega 3, Omega 6 şi Omega 9). Aceştia se găseau, înainte de a fi descoperiţi în acest fruct, doar în uleiul de peşte;
- valoarea capacităţii de absorbţie a radicalului de oxigen este 70.000, adică foarte ridicată;
- are în componenţă o cantitate mare de antioxidanţi;
- detoxifică organismul prin: conţinutul său bogat în fibre, ce ajută la eliminarea resturilor din intestinul gros; antioxidanţi; acizi saturaţi sănătoşi, ce contribuie la eliminarea toxinelor dăunătoare şi a resturilor solide ce se formează în mod normal în organism; lupta pe care o dă împotriva radicalilor liberi, ceea ce întăreşte organismul, astfel încât să fie rezistent la alergii de tot felul şi la infecţii.