Main menu

header

de Cristina Tache

Procesul de îmbătrânire, soarele, umiditatea, vântul şi poluarea sunt responsabile de apariţia ridurilor şi de pierderea tonicităţii epidermei. Pielea uscată şi ridurile apar ca o consecinţă a faptului că, în timp, celulele epidermei îşi pierd capacitatea de regenerare şi, implicit, elasticitatea. De aceea este nevoie de produse cosmetice şi de tratamente care să stimuleze procesele naturale ale pielii. Tonicele ajută la înlăturarea aspectului uleios al pielii, împrospătează tenul şi chiar pot revigora circulaţia sangvină la nivelului epidermei. Iată câteva idei pentru tonice naturale:

Apa de trandafiri, apa tinereţii
Masaţi pielea feţei şi gâtului cu o felie de cartof crud şi lăsaţi să acţioneze 15 minute, după care clătiţi cu apă rece. Este un remediu eficient pentru pielea grasă şi poate fi folosit în combinaţie cu o cremă hidratantă, pentru piele uscată.
Apa minerală amestecată cu apă de trandafiri poate fi folosită pentru pielea foarte uscată. Se aplică astfel comprese cu această loţiune pe faţă şi pe gât, evitând ochii şi fruntea.
Dacă aveţi tenul normal, mixt sau uscat, folosiţi loţiuni foarte blânde, pentru împrospătarea pielii. Nu aplicaţi niciodată o loţiune astringentă.
Pentru persoanele cu pielea grasă este indicat un tonic astringent, care să fie aplicat în zonele cele mai grase de pe faţă (pe frunte, bărbie şi pe lateralele nasului).
Pentru pielea uscată poate fi eficientă o loţiune obţinută din două linguri cu suc de lămâie, două linguri cu glicerină şi trei linguri cu apă de trandafiri. Cu acest tratament se curăţă faţa zilnic.
Unul dintre cele mai bune tonice pentru ten are la bază frumosul… trandafir. Puteţi obţine apă de trandafiri amestecând o lingură cu ulei de trandafiri cu 500 ml de apă pură. Daţi la rece pentru câteva ore şi apoi folosiţi tonicul ori de câte ori aveţi nevoie.

Căpşuni pentru ten sensibil
Un tonic foarte bun pentru pielea sensibilă este o mască din căpşuni. Se pasează fructele până se obţine o pastă, care se aplică apoi pe faţă. După cinci minute, în care se lasă să acţioneze, se curăţă cu apă rece. Singura contraindicaţie este alergia la căpşuni.
Un alt tonic răcoritor este făcut din mentă şi oţet din mere. Puneţi într-un castron o lingură cu mentă tocată mărunt şi adăugaţi două linguri cu oţet de mere. Amestecaţi bine şi puneţi loţiunea la rece două zile. Apoi, adăugaţi 300 ml de apă rece şi folosiţi amestecul pentru curăţarea feţei.