Main menu

header

730 4 1de Valeria Roman şi Florica Pintea

A început sezonul problemelor de piele cauzate de expunerea prelungită la soare fără protecţie solară. Acest obicei are ca rezultat apariţia petelor pigmentare, un real pericol pentru tenul femeilor ce duce la o îmbătrânire prematură, efect deseori la fel de neplăcut precum apariţia ridurilor. Deși chiar și bărbații pot observa astfel de schimbări ale pielii, aceștia nu sunt afectați în aceeași măsură, mai ales că petele maronii la persoanele de sex masculin apar la vârste mai înaintate. Despre metodele de prevenire și de tratare a acestora am stat de vorbă cu Mădălina Brândușescu (medalion), specialist în estetică la o clinică privată din București.

„Cremele cu factor de protecție trebuie folosite în fiecare zi, indiferent de anotimp”

730 4 2- Cât de frecventă este această problemă a petelor pigmentare?

- Petele pigmentare, cunoscute și ca pete cauzate de soare sau pete de îmbătrânire, se numără printre cele mai frecvente probleme ale pielii, mai ales că acestea apar în zonele cele mai expuse la fac- torii externi. Tenul, decolteul, mâinile și brațele sunt în special afectate. Cea mai des întâlnită cauză a apariției acestora este expunerea la soare, fie prelungită, fie moderată. În ambele cazuri, soarele activează producerea melaninei, cu rol de a proteja pielea, dar care cu timpul lasă mici urme, sub forma unor pete maronii.

- Putem să prevenim aceste pete pigmentare dacă nu avem încă de-a face cu ele?

- Sigr că da. Limitând expunerea la soare, lucru care nu este pe placul persoanelor care adoră vacanțele la malul mării sau printr-o metodă mai simplă, cea a folosirii cu regularitate a unei creme cu factor de protecție, indiferent de anotimp. Chiar dacă vi se pare greu de crezut, soarele are efect asupra pielii chiar și în anotimpurile reci. Mecanismul care provoacă hiperpigmentarea pielii este acelaşi. Celulele pielii se supraîncarcă de pigment şi atunci apar petele. Deoarece unul dintre rolurile principale ale melaninei este protecţia împotriva radiaţiilor solare, cu cât expunerea la soare este mai prelungită, cu atât mai mult se intensifică secreţia de melanină şi intensitatea culorii pielii.

„Rejuvenează și restructurează pielea”

- Ce se poate face atunci când deja tenul se confruntă cu aceste probleme?

- Deși internetul este în ziua de azi soluția pentru mulți dintre noi, nu întotdeauna remediile naturiste sau din comerț ne pot salva. Se întâmplă și să facă mai mult rău decât bine pielii noastre. De exemplu, sunt cazuri în care sucul de lămâie, un ingredient deseori recomandat în tratarea petelor pigmentare, poate fi o soluție mult prea agresivă pentru piele. Alimentația sănătoasă ajută și în acest caz, lucru pe care putem să-l facem, fiind cel mai la îndemână. Se recomandă cartofii dulci, varza kale, spanacul, dar și banalul morcov, datorită conținutului său de betacaroten. Nu în ultimul rând, o consultație la estetician și un plan de tratament bine pus la punct ne pot scoate din încurcătură.

- Când am epuizat aceste soluții simple, ce se poate face în cabinetul esteticianului?

- Tratamentele moderne ajută la reînnoirea mai rapidă a pielii. Peelingul chimic medical este o intervenţie nonchirurgicală, mi- nim invazivă, cu ajutorul căreia se realizează o exfoliere progresivă la nivelul pielii. După tratament, pielea urmează să se refacă spre suprafaţă, fiind rejuvenată și restructurată. În acest mod, se reduc vizibil imperfecțiunile tenului. Acesta este disponibil în mai multe variante, delicat, mediu și profund, specialistul fiind cel care vă poate recomanda cea mai potrivită variantă.

„Se efectuează în sezonul rece”

730 4 3- Cum și cui îi este recomandat peelingul chimic?

- Peelingul chimic superficial este cea mai blândă variantă a tratamentului și este indicat persoanelor cu tenul sensibil. Oferă rezultate în tratarea liniilor fine, petelor pigmentare și cicatricelor postacneice. Peelingul chimic mediu se recomandă în tratarea semnelor cu un grad mai ridicat de profunzime, sub formă de pete hiperpigmentare, dar și cicatrice postacneice. Acesta conduce la exfolierea semnificativă a pielii și, ulterior, la reînnoirea acesteia în decurs de aproximativ o săptămână. Peelingul chimic profund se recomandă atunci când este cazul unei refaceri integrale a pielii. Datorită acțiunii profunde a tratamentului, acesta se realizează în mediu steril și cu anestezie locală. Perioada de refacere este de cel puțin 10-12 zile, timp în care pielea are nevoie de atenție sporită.

- Ce interdicții are pacienta după această procedură?

- După realizarea peelingului chimic, pielea rămâne cu un înalt grad de sensibilitate și nu se recomandă expunerea la soare. Pentru a proteja pielea se va folosi cremă cu factor solar. Crema cu protecție solară se va utiliza pentru o perioadă de cel puțin o lună, în urma unui tratament superficial, și timp de şase luni, în urma realizării peelingului chimic profund.

- Care este cea mai potrivită perioadă din an pentru peeling chimic?

- Multe dintre pacientele noastre își dau seama că au aceste probleme cu tenul chiar în sezonul estival. Noi recomandăm ca procedurile de peeling chimic să se efectueze în sezonul rece, pentru că atunci expunerea la razele soarelui este redusă.