Main menu

header

729 4 1de Călin Popa şi Adrian Barna

A devenit cunoscută pentru stilul personal complet ieșit din comun, eclectic și original, marcat de ochelarii supradimensionați. Pe numele său Iris Apfel, designerul de interior a semnat primul său contract de modelling în 2019, la vârsta de 97 de ani.

Designerul președinților

Se autointitulează „o starletă geriatrică”. A pornit de la profesia de designer de textile, au urmat interioarele, inclusiv cel de la Casa Albă, apoi producerea propriei linii de haine și de bijuterii. Apfel a devenit recunoscută internațional în 2005, atunci când Metropolitan Museum of Art, din New York, i-a dedicat un show unde i-a fost prezentată colecția de fashion. Lumea întreagă a devenit foarte interesată de povestea sa. Născută în august 1921, Iris a terminat Istoria artei în cadrul Universității din New York, dar și școala de artă din cadrul Universității din Wisconsin. Mai târziu, s-a folosit de această experiență, cât și de ideile sale îndrăznețe de design, atunci când a fost editor la „Women’s Wear Daily”. Împreună cu soțul său, Carl, a fondat ulterior „Old World Weavers”, companie specializată în restaurarea mobilei vechi. Așa au ajuns să lucreze la Casa Albă, sub mai mulți președinți: Truman, Eisenhower, Kennedy, Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan și Clinton.

„Porțiile mari și felurile complicate mă sperie”

Deși duce o viață încărcată, Iris are o piele strălucitoare, un tonus de excepție și râde foarte mult. Toate aceste performanțe se datorează stilului de viață simplu, dar sănătos. „Când eram tânără duceam o viață haotică, cu ore de masă nepotrivite. Dar programul fără repere fixe nu a mai mers de la o vârstă. Acum mănânc puțin și la ore cât mai fixe. Porțiile mari și felurile de mâncare complicate pur și simplu mă sperie”, mărturisește Iris.

„Nu mă ating de băuturi carbogazoase și de prăjituri”

729 4 2Iris consumă carne albă - pește sau pui - cu foarte multe legume. La desert, doar fructe. Povestește că a devenit „un om al obiceiurilor”, dar a avut grijă ca acelea să fie sănătoase. „Nu cumpăr niciodată hamburger și nu mă ating de junk-food, de băuturi carbogazoase și de prăjituri. În rest, îmi plac toate fructele cu excepția pepenelui roșu și de sărbători mănânc o felie de plăcintă cu dovleac”, detaliază Iris. De asemenea, celebra nonagenară nu pune sare pe mâncare şi nu consumă pește crud. „Și mai ales, nu dau sfaturi. Nu este treaba mea să le spun altora cum să-și trăiască viața”, adaugă Iris.

„Cea mai bună dietă este să te ridici de la masă”

Mare amatoare de turmeric, în ale cărui virtuți crede de zeci de ani, Iris Apfel nu ia suplimente și nu crede în diete. „Tendințele și modele sunt niște invenții inutile. Cea mai bună dietă este să te ridici de la masă”, argumentează Iris, care nici atunci când călătorește nu se abate de la regulile alimentare proprii. „Detest să mă îndop. Uneori mai beau câte un pahar cu vin, dar atât. Mulți îmi spun că mănânc prea puțin, dar mai puțin este mai bine. Oamenii se îmbolnăvesc pentru că mănâncă prea mult și bagă în ei ce nu trebuie. Organismul este ca un motor. Dacă nu are combustibilul potrivit, se înfundă”, mai spune Iris.

S-a lăsat de patru pachete de țigări pe zi

Iris a avut anii săi de excese și de aceea le evită acum. „Am fost o fumătoare înrăită jumătate din viața mea. Fumam patru pachete de țigări pe zi și soțul meu mi-a făcut cadou un țigaret cu filtru care se schimba. Văzând acel filtru, mi-am dat seama că toată mizeria aceea era în mine și am renunțat. A fost foarte greu. Cineva m-a învățat să mănânc bomboane în loc și, bineînțeles, m-am îngrășat îngrozitor. Apoi am intrat la dietă - fără mâncare, alcool și țigări, dintr-o dată mă gândeam că la fel de bine aș putea fi moartă. Dar, în final, a funcționat totul”, povestește designerul.

„Dacă nu știi să gestionezi culoarea de la ochi, ajungi să arăți ca o broască țestoasă”

729 4 3Celebră pentru bijuteriile îndrăznețe și hainele colorate pe care le poartă, Iris Apfel a creat un stil fără să facă prea multe pentru frumusețea proprie. „Folosesc și pentru piele lucruri foarte simple. Am observat în timp că poți cumpăra produse foarte scumpe care ajung să zacă în dulap, pentru că suntem prea ocupați, așa că folosesc doar o loțiune hidratantă. În plus, odată cu vârsta, am renunțat să-mi colorez pleoapele, pentru că se ridează. Când eram tânără, foloseam mult fard de pleoape. Dar o prietenă mi-a arătat ce ar putea însemna câteva picături de ploaie pe tot acel make-up: parcă eram Miss Piggy! Dacă nu știi să gestionezi verdele sau albastrul de la ochi, ajungi să arăți ca o broască țestoasă”, argumentează Iris. Astăzi, a rămas din acele timpuri doar cu obiceiul de a folosi rujul foarte aprins. „Oricât de nepriceput ai fi, tot poți să te dai cu ruj”, afirmă legenda modei.

„Am ajuns să constat că frumusețea trece, dar stilul rămâne”

Iris Apfel este total împotriva intervențiilor estetice. „Dacă o persoană a suferit un accident sau are un nas ca al lui Pinocchio, trebuie să meargă la chirurgie plastică să se aranjeze. Dar în rest, așa, degeaba, să meargă să se supună tuturor felurilor de tăieturi și de ajustări este nu doar foarte dureros, dar și costisitor. Dacă toți oamenii care fac asta ar pune acele resurse pentru a-și îmbogăți mintea, le-ar merge mult mai bine”, crede Iris. În plus, celebrul designer afirmă că unii dintre amicii săi care și-au făcut operații estetice au ajuns „să arate ca niște picturi de Picasso”. Pe de altă parte, nefiind o persoană frumoasă și având părul alb încă din tinerețe, Iris a trebuit să răzbată în lumea pe care și-a ales-o cu alte date personale, notează intothegloss.com. „Cineva mi-a spus cândva că, chiar dacă nu sunt drăguță, am stil. Am ajuns, la vârsta asta, să constat că frumusețea trece, dar stilul rămâne”, conchide Iris. O dovadă este păpușa Barbie care o înfățișează.

„Cine ar fi crezut că la 97 de ani voi fi fata de pe copertă?“ (Iris Apfel)

Iris Apfel și-a început colecția de bijuterii la vârsta de 11 ani, cu o piesă de 65 de cenți, pe care o are și în prezent

Vârsta este doar o cifră

În primăvara acestui an, Iris a semnat primul contract de modelling cu una dintre cele mai mari agenții de profil din lume, IMG. La 97 de ani, s-a alăturat astfel unei galerii care le include pe Gigi Hadid, Gisele Bundchen, Lily Aldridge sau Halima Aden, compania reprezentând-o pe Iris pentru orice, de la ședințe foto la apariții publice. Este o premieră absolută pentru o persoană care nu a fost niciodată reprezentată de o agenție profesionistă. Despre Iris, președintele IMG Models, Ivan Bart, spune că este dovada cea mai bună în sprijinul faptului că vârsta unei persoane este doar o cifră.