Main menu

header

727 4 1de Sorin Dumitrescu şi Gabriela Comşa

Calviţia sau rărirea părului sunt fenomene care, în cele mai multe situaţii, lovesc în imaginea bărbaţilor. Medicina a demonstrat că există o mult mai mare incidenţă a acestui fenomen evident ne- plăcut în rândul populaţiei masculine decât la femei, dar în ultima vreme lucrurile s-au mai schimbat şi s-a constatat o situaţie deloc plăcută pentru doamne şi domnişoare, care se mândresc cu podoabele lor capilare şi, mai ales, pentru coafurile şi tunsorile care de care mai fanteziste şi mai sofisticate. Iată că şi reprezentantele sexului frumos devin tot mai îngrijorate pentru acest element fundamental din planul de înfrumuseţare al oricărei femei, pentru că situaţiile în care se constată o accentuată cădere a părului sunt mult mai frecvente decât în trecut. Să vedem care ar fi cauzele care au început să facă tot mai multe necazuri părţii feminine.

Stresul

Stresul, care este generatorul multor probleme de sănătate, devine principalul vinovat şi în cazul căderii părului. Stresul creşte mult nivelul de testosteron, care, la rândul său, afectează şi procesul de creştere a părului. Salvarea podoabei capilare, dacă aceasta este cauza căderii părului, este schimbarea modului de viaţă. Este necesar ca în locul agitaţiei, al panicii, al numeroaselor gânduri negative să apară buna dispoziţie, liniştea, rezolvarea problemelor cu mult calm. Acesta poate fi dobândit în urma şedinţelor de terapie psihică, a exerciţiilor de yoga sau al meditaţiilor. Odată eliminat duşmanul sunt şanse mari ca fenomenul de cădere a părului să se oprească şi în scurt timp acesta să se regenereze şi să îşi capete consistenţa şi strălucirea de dinainte.

Naşterea

727 4 2La peste 50% dintre subiecţii de tip feminin care s-au plâns de faptul că a început să le cadă brusc părul cauza o constituie faptul că acest fenomen s-a produs în timpul perioadei în care au fost însărcinate. Naşterea are şi această parte mai puţin plăcută, ca urmare a proceselor care se petrec în corpul femeii în timpul celor nouă luni de sarcină şi a faptului că fătul îşi cere drepturile, ceea ce privează mama de multe dintre elementele esenţiale din organism, inclusiv din cele care contribuie la menţinerea unui păr sănătos. În această situaţie este de preferat să nu se exagereze cu tot felul de tratamente de regenerare, pentru că, în mod normal, în intervalul 6-12 săptămâni de la naştere părul trebuie singur să înceapă să se refacă, odată ce au dispărut acele situaţii particulare la nivel hormonal cauzate de perioada de gravidenie.

Anemia

Anemia, această boală a sângelui, respectiv a globulelor roşii, poate fi şi ea cauzatoare pentru căderea părului inclusiv la femei. Această afecţiune se manifestă în prezența unei lipse de fier, care privează organismul de celulele roșii din sânge necesare pentru a transporta oxigenul în organism și, în consecință, și la păr, cauzând căderea acestuia. Numai un test de sânge poate determina o deficiență de fier foarte precisă, care, odată confirmată, poate fi rezolvată prin modificarea obiceiurilor alimentare, prin introducerea alimentelor bogate în fier în dietă sau prin suplimente specifice, în special în cazul menopauzei.

Alopecie androgenică

Alopecia androgenică afectează 50% dintre bărbaţii cu vârsta de 50 de ani, 13% dintre femeile aflate la premenopauză şi 37% dintre femeile aflate la menopauză. La femei, alopecia androgenică se asociază deseori cu tulburări menstruale (amenoree, oligomenoree), cu sindromul ovarelor polichistice, acnee, pilozitate excesivă, uneori şi cu antecedente de tulburări de fertilitate. La femei, comparativ cu bărbaţii, căderea părului este mai difuză, rareori apărând „goluri” sau „luminişuri”. Stadiile iniţiale ale alopeciei androgenice se pot manifesta prin subţierea firelor de păr sau pierderea volumului. În timp ce la bărbat este clar cunoscut rolul hormonilor androgeni în alopecia androgenică, la femeie acesta este încă controversat. În unele cazuri, nivelul hormonilor androgeni este normal, cel mai probabil fiind vorba despre alte mecanisme androgen-independente.

Coada de cal

Fără îndoială, coafura „coada de cal” este confortabilă și rapidă, dar, de asemenea, deosebit de stresantă pentru păr. De fapt, dacă coada de cal este prea îngustă, foliculii sunt afectați și astfel putem avea ceea ce se numește „alopecie de tracțiune”. Dacă seara, înainte de culcare, scalpul devine dureros, acesta este un semn că această coadă de cal este prea strânsă, deci este bine să o desfaceți sau, mai bine, să schimbați coafura, pentru a nu provoca daune permanente la foliculul de păr.

Alimentaţia proastă

Părul este un țesut neesențial, ceea ce înseamnă că este ultimul care primește substanțe nutritive: de aceea hrănirea este atât de dificilă și, prin urmare, o dietă greșită este suficientă pentru a-l face să cadă. Pentru a permite părului să crească sănătos și puternic este necesar să adoptaţi o dietă pe bază de proteine, alegând între acele animale (absorbite mai ușor de către organism) și cele vegetale. În special ouă, lactate şi carnea slabă de pui şi de curcan, plus mese de peşte cel puţin de două ori pe săptămână la care se adaugă, dintre proteinele vegetale, fasolea şi lintea, oferă garanţia unui păr puternic şi sănătos.

Tiroida

De obicei, hipoglicemia sau hipertiroidismul apar cu fluctuații ale greutății corporale, ale pielii uscate și ale tenului palid, dar în realitate unul dintre cele mai frecvente simptome (deși foarte adesea trecute cu vederea) este fragilitatea părului, cu căderea ulterioară. Dacă bănuiți că aveți o boală tiroidiană, mai întâi trebuie să efectuaţi un test de sânge, după care medicul va prescrie cel mai potrivit medicament pentru a restabili echilibrul adecvat al hormonilor tiroidieni.

Diete de slăbire

În general, greutatea se pierde treptat. Dar atunci când pierderea în greutate se întâmplă forţat prin dietele de slăbire, corpul se apără tratându-l ca și cum ar fi o traumă fizică sau reținând substanțele nutritive din țesuturile neesențiale, cum ar fi părul, care în consecință ajunge să slăbească și să scadă în conţinut şi în consistenţă. Dacă constataţi că dieta vă provoacă probleme ale părului, însă continuaţi să o ţineţi, atunci apare riscul major ca să nu mai puteţi stopa o cădere masivă de păr, provocată de privarea de vitaminele esenţiale pe un termen destul de lung.

Vopseaua de păr

Chiar și coloranții riscă să slăbească părul, deoarece substanțele chimice pe care le conțin trebuie să rupă cuticula pentru a proteja rădăcinile şi pentru a depune pigmentul colorat, distrugând astfel firul de păr. Pentru a asigura o limitare a daunelor provocate de vopsea şi alte tipuri de coloranţi, mai ales că acum a apărut şi s-a răspândit moda vopsitului podoabei capilare în nuanţe care nu au nimic în comun cu culoarea normală a unui fir de păr (verde, albastru, mov, roz), este de preferat ca în cazul în care aţi făcut acest lucru să păstraţi această coafură timp de opt săptămâni. Cu cât schimbaţi mai frecvent vopseaua, cu atât şi riscul de distrugere a părului creşte semnificativ.

Mătreaţa

Este o problemă foarte frecventă atât la femei, cât şi la bărbaţi. Dacă mătreaţa nu trece de la sine în scurt timp, ea poate deveni un mare inamic al părului, care începe să cadă sau să nu mai crească. În acest caz trebuie utilizate, în primă fază, şampoanele antimătreaţă, dar dacă nici aşa nu se opreşte atunci trebuie mers la un specialist pentru a se constata dacă nu este vorba despre o infecţie fungică sau chiar de un caz de psoriazis.

Sindromul ovarelor polichistice

Această afecțiune endocrină afectează funcția ovarelor, dar și părul, deoarece producția excesivă de androgeni (hormoni masculini) poate scurta faza de creștere. În cazul sindromului ovarului polichistic, medicul va determina cea mai potrivită terapie, deși, în general, utilizarea unui antiandrogen (ca pilulă) este su- ficientă pentru a restabili echilibrul hormonal corect și pentru a opri, ca o consecință, chiar şi căderea părului.

Pierderea podoabei capilare nu este numai problema sexului puternic, fenomenul întâlnindu-se, în ultima vreme, tot mai des şi în rândul reprezentantelor sexului frumos