Main menu

header

722 4 2de Călin Popa şi Nicoleta Gheorghe

Alături de alopecie, sânii proeminenți sunt unul dintre marile complexe fizice ale bărbaților. Unul dintre trendurile cele mai spectaculoase ale înfrumusețării masculine este în prezent micșorarea acestor „protuberanțe”, prin chirurgie plastică.

Dezechilibru hormonal

Atunci când bărbații consideră că sânii lor depășesc normele dimensionale larg acceptate în standardele frumuseții, recurg în măsură tot mai mare la chirurgia plastică, pentru a reduce dimensiunea sânilor. Și nu este doar o chestiune de estetică. Înainte de toate, ginecomastia, așa cum este cunoscută mărirea peste limită a acestei părți a corpului, este o afecțiune medicală, care implică mărirea glandelor mamare ale bărbaților. Apare întotdeauna secundar dezechilibrului dintre hormonii estrogeni - care sunt în exces - și testosteronul, care este scăzut. Acest dezechilibru poate să apară în mod fiziologic episodic, poate fi produs de medicamente sau poate fi generat de alte boli.

Creștere spectaculoasă a numărului intervențiilor

În timp ce pe segmentul femeilor, micșorarea sânilor este relativ redusă, trendul fiind chiar invers, în dreptul bărbaților, Societatea Americană a Chirurgilor Plasticieni a raportat pentru 2016 o creștere semnificativă a intervențiilor de acest tip, cu un salt considerat spectaculos, de 36%, în ultimii câțiva ani. „Ca și femeile, toți bărbații au țesut gras și glande mamare, deși acestea sunt mult mai puțin dezvoltate în cazul lor. Atunci când această regulă este depășită, se poate interveni chirurgical, modificându-se substanțial aspectul unui bărbat”, explică chirurgul plastician Darren Smith.

Pierdere binevenită de grăsime

Pentru bărbații care se străduiesc să arate bine prin alimentație, exerciții și vizite regulate la saloanele de înfrumusețare, ginecomastia este o problemă deopotrivă de estetică și de… greutate. O intervenție de micșorare a sânilor poate însemna o pierdere binevenită de grăsime acolo unde exercițiile nu pot acționa. De asemenea, deși afecțiunea în sine nu prezintă un risc pentru sănătate, un studiu recent a pus în evidență faptul că are „efecte secundare” serioase: poate cauza anxietate pronunțată, cei care au sânii mai mari fiind deseori ținta glumelor celorlalți, notează allure.com. Acest aspect este valabil și pentru băieți, dar și pentru bărbații adulți, care afirmă că de fiecare dată când merg la o întâlnire, femeia „observă sânii crescuți peste medie”.