Main menu

header

722 4 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Doriți să arătați bine când mergeți la sala de fitness? Puneți puțin fond de ten sau ceva mascara înainte de exercițiile fizice? Greșit, afirmă specialiștii, care atrag atenția că machiajul nu este o idee bună pe timpul sesiunilor de efort.

Risc de blocare a porilor

Specialiștii atrag atenția că machiajul și sesiunea de exerciții fizice nu fac „casă bună”. Cu atât mai mult cu cât există nenumărate persoane care merg la sală după serviciu, cu machiajul la purtător. Dar combinația dintre fardurile zilnice și inevitabila transpirație care intervine odată cu efortul fizic este una dăunătoare pielii. „Ideal este să fie evitat complet machiajul atunci când mergeți la sala de fitness. Sudoarea și temperatura crescută a corpului deschid porii, iar aceștia se pot bloca din cauza machiajului. Ca urmare, crește riscul de puncte negre, de blocaje la nivelul pielii și chiar de pătare a tenului”, explică Anjali Mahto, dermatolog în cadrul British Skin Foundation.

Acneea pândește pe mânerele bicicletei

Nu doar transpirația în combinație cu machiajul poate crea probleme tenului. În contact permanent cu picioarele și mâinile se află focarele de bacterii care sunt mânerele bicicletelor de fitness, saltelele de yoga sau greutățile pe care le-au folosit atâția alții înaintea dumneavoastră. Prezența machiajului creează „decorul perfect” pentru ca aceste microorganisme să prolifereze pe ten, ducând în timp la apariția acneei, întrucât pe parcursul sesiunilor de exerciții vă atingeți fața în medie de patru ori pe oră.

Protecție solară doar pentru sportul în aer liber

Potrivit experților, nu este nevoie, atunci când mergeți la sală, nici de serumuri sau de creme care să prevină îmbătrânirea, chiar dacă le folosiți în mod constant. „Reacțiile naturale ale organismului la efortul fizic sunt transpirația și încălzirea. Nu există dovezi în sprijinul ideii că sesiunile de exerciții la sală accelerează îmbătrânirea”, adaugă Mahto. În schimb, pentru cei care fac sport în aer liber, protecția împotriva razelor UV este mai mult decât necesară, întrucât expunerea la soare îmbătrânește pielea. „Cele mai bune formule nu sunt cele chimice, ci produsele naturale, loțiunile pe bază de minerale. Dacă totuși optați pentru produse cosmetice de protecție, este preferabil să fie geluri, nu creme”, punctează Mahto.

Curățare fără exagerare

Cea mai bună idee pentru protejarea tenului de probleme înainte de a merge la sala de fitness este curățarea. Aceasta se face temeinic, cu produse care să nu încarce, ideală fiind apa micelară. „Nu recomand uleiurile de curățare decât persoanelor care au tenul extrem de uscat sau ultrasensibil, întrucât, combinat cu transpirația, acestea pot cauza închiderea porilor și punctele negre, care sunt etapa inițială a acneei. Pe de altă parte, curățarea nu trebuie exagerată, întrucât o piele prea uscată poate deveni iritată odată cu efortul. Curățarea dublă nu este necesară înainte de exercițiile fizice”, arată specialistul. De asemenea, expert Sophie Ace punctează importanța exfolierii, care „înlătură celulele de piele cu machiaj, regenerează și stopează inflamațiile”.

„Formulele de gel de curățare sunt cele mai bune atunci când mergeți la sala de exerciții fizice, întrucât conțin acid glicolic, care înlătură și machiajul, și sebumul în mod eficient, regenerând fără să usuce“ (Rosi Chapman, specialist Skincare)

Formule ultrauşoare, pe bază de minerale

Dacă totuși nu puteți să renunțați la machiaj atunci când mergeți la sală, make-up artist Dean Smith recomandă formulele ultraușoare de creme, care să acopere tenul fără să-i cauzeze congestia pe timpul sesiunilor de exerciții: „Există anumite formule care sunt aproape insesizabile pe piele, dar totuși îi conferă protecție și o anumită strălucire. În plus, conțin vitamina E și antioxidanți care împiedică bacteriile și radicalii liberi să atace tenul. Și machiajul pe bază de minerale este indicat, întrucât nu blochează pielea atunci când apare transpirația”.