Main menu

header

711 4 3de Călin Popa şi Adrian Barna

Consumul a patru cești cu cafea pe zi scade riscul de apariție a roșeții pielii cu circa un sfert, arată rezultatele unei cercetări derulate de specialiștii americani de la Universitatea Brown, din Rhode Island.

Îngustează vasele sangvine la nivelul feței

Consumul de cafea este de multă vreme legat de efecte benefice cum ar fi diminuarea inflamațiilor, dar studiul realizat de specialiștii americani a evidențiat și capacitatea cafelei de a reduce roșeața pielii, prin îngustarea vaselor sangvine, arată „Daily Mail”. De asemenea, cafeaua poate avea efecte și asupra rozaceei, afecțiune cronică ce derivă din predispoziția la înroșire a tenului. Simptomele acesteia pot dura săptămâni la rând și de foarte multe ori este confundată cu acneea, reacțiile alergice sau alte afecțiuni ale pielii. Rozaceea ar fi determinată, în opinia specialiștilor, de probleme la nivelul intestinului, care generează dilatarea vaselor de sânge la nivelul feței, iar cafeaua are efectul de a diminua acest fenomen, care afectează doar în SUA circa 16 milioane de persoane și împotriva căruia nu există un tratament standard.

Măști cu efecte miraculoase

Cafeaua este nelipsită din multe formule de îngrijire externă, cu precădere a tenului. Pentru o faţă luminoasă, curăţarea este primul pas şi poate cel mai important. Dacă doriți să îndepărtați celulele moarte, excesul de sebum şi murdăria de pe ten, folosiți pudră de cafea în combinaţie cu gel pe bază de aloe vera. Mixați câte o lingură din fiecare ingredient şi aplicați amestecul pe faţă, masând uşor, cu mişcări circulare. După câteva minute, spălați faţa cu apă călduţă. O altă mască pe bază de cafea, destinată persoanelor cu tenul obosit, are următoarea formulă: la un sfert de ceşcuţă cu zaț de cafea adăugaţi un ou, amestecând bine, până obţineţi o pastă. Aplicaţi pe faţă, masaţi cu blândeţe, apoi lăsaţi să se usuce. Clătiţi cu apă călduţă. Pentru persoanele cu ten uscat, se recomandă adăugarea unei creme hidratante în amestec. Un alt amestec puternic hidratant este cel preparat din zece linguri cu lapte, cinci linguri cu cacao pudră şi tot atâtea cu cafea măcinată. Se amestecă şi se lasă la foc mic până ce se obţine o pastă. Când s-a răcit, se aplică pe faţă, după ce aceasta a fost curăţată, şi se lasă să acţioneze un sfert de oră. Se înlătură cu apă călduţă. Alte măști cu efecte miraculoase au la bază cafeaua în combinație cu miere, lămâie sau lapte, în funcție de tipul de ten și de problemele acestuia.

Conferă strălucire părului

După cum se cunoaște, cafeaua are capacitatea de a conferi o strălucire unică părului. Faceţi o porţie mare de cafea foarte tare (la ibric sau chiar un espresso) şi lăsaţi-o să se răcească, până devine călduţă. Strecuraţi-o, puneţi-o într-un lighean şi înmuiaţi-vă părul uscat în ea. Lăsaţi să acţioneze timp de 20 de minute, apoi clătiţi-vă abundent cu apă călduţă. Metoda, recomandată doar femeilor şatene, roşcate sau brunete, are efect de la prima aplicare, părul devenind mai flexibil, mai hidratat și mai mătăsos.

Pentru a vă parfuma întregul corp cu un miros de cafea, umpleţi cu zaț un săculeţ de tifon şi frecaţi-vă cu el pe corp la duş sau la baie