Main menu

header

711 4 1de Călin Popa şi Sorin Dumitrescu

Multe femei se confruntă cu pilozitatea facială, care deranjează indiferent că este pronunțată sau nu. Pe lângă metodele cosmetice de luptă împotriva acestui neajuns estetic, există și numeroase mijloace naturale.

Făină de năut și turmeric

Unele femei pot avea pilozitate facială accentuată din cauza unui exces de testosteron, a sindromului ovarelor polichistice, a tratamentelor diverse sau a unor tumori. Industria cosmetică pune la dispoziția acestor persoane mai multe variante de creme speciale, care se utilizează simplu, aplicându-le și apoi clătind. Dezavantajul este acela că rădăcina firului de păr nu este eliminată, iar firul va continua să crească. Dacă, în schimb, doriți să apelați la mijloace naturale, una dintre formulele foarte eficiente este combinația dintre făină de năut, lapte sau iaurt și turmeric. Puneți laptele sau iaurtul peste turmeric și făina de năut, pentru a face o pastă. Aplicați-o pe zonele cu păr și lăsați să acționeze 20 de minute. Apoi înmuiați o pânză în apă călduță și frecați ușor zona. Masca se poate utiliza pentru eliminarea părului facial de trei-patru ori pe săptămână. După circa 30 de zile părul se va rări și va deveni din ce în ce mai subțire, până la dispariție.

Lămâie și zahăr

O altă rețetă utilă împotriva pilozității faciale este următoarea: se amestecă sucul unei lămâi cu o lingură cu zahăr. Puteți adăuga și puțină apă, pentru a dizolva zahărul care a mai rămas. Aplicați produsul rezultat pe piele pentru 15-20 de minute, apoi clătiți. Dacă aveți pielea foarte sensibilă și simțiți că formula ustură, mențineți loțiunea mai puțin timp. Acest amestec exfoliant se poate aplica de trei ori pe săptămână. O altă rețetă pe bază de suc de lămâie implică 30 g făină graham și 10 ml suc de lămâie pus într-o ceșcuță cu apă. Se amestecă și se aplică pe zonele afectate, pentru 15 minute, timp în care se freacă ușor, în sensul creșterii firelor de păr. Și tot sucul de lămâie poate fi utilizat în combinație cu mierea, pentru rezultate excelente: combinați o parte suc de lămâie cu patru părți miere și amestecați bine. Înmuiați apoi un disc demachiant în combinația rezultată și masați ușor fața, în zonele dorite, timp de 10-15 minute. După 30 de minute, clătiți cu apă călduță. Tratamentul se poate repeta de cel puțin două ori pe săptămână.

Ouă și mălai

Pentru eliminarea pilozității faciale cu ingrediente la îndemână puteți face apel și la celebrul exfoliant natural care este mălaiul. Se face un amestec din albușul unui ou, o lingură cu zahăr și 1/2 lingură cu mălai. Se combină foarte bine ingredientele, apoi se aplică masca pe zonele de unde doriți să dispară inesteticul păr facial. După ce s-a uscat bine, trageți de pojghița care s-a format, care va antrena și firele de păr.

„Primele lucruri de care trebuie să țineți cont atunci când treceți la eliminarea pilozității faciale sunt tipul de păr și de ten“ (Debbie Thomas, cosmetician)

Alimentaţie bogată în fitoestrogeni

711 4 2Cabinetele cosmetice vă stau la dispoziție pentru îndepărtarea pilozității faciale cu metode binecunoscute, cum sunt depilarea sau pensarea. Întrucât fiecare parte a feței răspunde în mod diferit procedurilor de eliminare a părului, este indicat să vă întocmiți o „hartă” a feței în funcție de pilozitate și apoi să acționați diferit în fiecare segment, notează elle.com. De pildă, zona de deasupra buzei superioare poate fi epilată cu ceară sau cu cremă depilatoare, bărbia prin pensare etc. În afara folosirii metodelor prezentate, un alt mod eficient de a reduce părul facial nedorit este o alimentație bogată în fitoestrogeni. Alimente care conțin acești compuși sunt lemnul-dulce, alfaalfa, semințele de in, feniculul.