Main menu

header

703 5 3de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Busuiocul a fost folosit încă din timpul fenicienilor, care îi atribuiau proprietăţi magice. La noi, planta a sosit cu o încărcătură deosebită din vremea dacilor, aceştia apreciind mirosul şi proprietăţile sale.

Combate acțiunea radicalilor liberi

În urma studiilor de specialitate, s-a descoperit că în preparatele pe bază de busuioc - ceai și apă - sunt prezente peste 14 principii active, care pot folosi drept alternative terapeutice pentru cel puţin 40 de tipuri de afecţiuni, începând cu problemele de sensibilitate ale tenului şi până la cele complexe, de disfuncţii neurohormonale. Băută cu regularitate, apa de busuioc ajută la menţinerea tinereţii, frumuseţii şi a sănătăţii pielii. Planta conţine compuși care combat daunele provocate de radicalii liberi şi protejează ADN.

Încetinește îmbătrânirea

Antioxidanţii din busuioc contribuie, de asemenea, la protejarea celulelor albe din sânge, care joacă un rol-cheie în funcţia imună. Prin reducerea stresului oxidativ, busuiocul are capacitatea de a încetini îmbătrânirea. Pentru a beneficia de toate aceste calităţi, apa de busuioc se prepară de seara, punând într-un litru de apă trei crenguţe de busuioc. Dimineaţa se filtrează şi se bea lichidul peste zi. Pentru menţinerea tinereţii chipului se recomandă apa de busuioc în cure de minimum două luni pe an sau în consum constant. De asemenea, în paralel cu această cură, schimbarea stilului de viaţă - mai multă mişcare şi o alimentaţie sănătoasă, în care să predomine crudităţile - amplifică efectele miraculoasei ape de busuioc.

Tratează afecţiunile pielii

Pentru tratarea oricărei afecţiuni a pielii, specialiştii recomandă alifia de busuioc. Se pune la fiert o mână cu plantă într-o jumătate de kilogram de untură proaspătă. Se lasă la răcit şi a doua zi se încălzeşte iar, pentru a se putea strecura. Se amestecă apoi untura strecurată cu o lingură cu ceară topită şi două linguri cu miere. Se omogenizează bine amestecul. Efectele benefice sunt surprinzătoare.

În cadrul unei emisiuni de televiziune, cunoscuta creatoare de modă Romaniţa Iovan a dezvăluit că foloseşte apa de busuioc în mod constant