Main menu

header

692 5 1de Luana Mare şi Gabriela Comşa

Pentru că a venit sezonul în care doamnele şi domnişoarele pun mare accent pe coafură, hairstylistul Cristi Pascu a răspuns întrebărilor noastre despre bucle, o modă care face ravagii în prezent printre reprezentantele sexului frumos. Lejere, elaborate, sofisticate, buclele necesită îngrijire şi atenţie speciale, iar despre toate acestea ne-a vorbit hairstylistul într-un amplu interviu.

„Devin mai rezistente în timp cu ondulator la temperatură ridicată”

692 5 2- Care sunt metodele prin care reprezentantele sexului frumos pot avea părul cu bucle rezistente în timp şi frumos aranjate?

- Prima regulă pentru a avea bucle frumoase, care să reziste, este să folosească produsele adecvate și produsele care le pot pune în valoare părul sau îl pot ajuta să stea, sub o formă sau alta, puțin mai ondulat. Deci, ar trebui să aibă un produs de foarte bună calitate.

- Cum pot fi obţinute onduleurile fără pericolul de a deteriora părul?

- Este de preferat să aibă ustensile profesionale. Aşa cum este indicat să utilizeze produse de hairstyle de calitate, la fel putem vorbi şi despre ustensile. Este mult mai bine dacă apelează la o placă sau la un ondulator profesional pentru că au opţiuni de lucru cu temperatură mai ridicată. Asta înseamnă că trebuie să și mânuiască cu atenție și cu ceva mai multă rapiditate aceste aparate. Dar așa au garanţia că părul se va ondula mult mai bine și va rezista mult mai mult. Degeaba au un ondulator de uz casnic, unul care ajunge la o temperatură de maximum 100 de grade, dar nu reușește să modifice forma părului. Pot să îl țină și jumătate de oră pe o buclă, căci el nu va avea un efect spectaculos. Pe când, dacă au un ondulator profesional, care poate ajunge până la 250 de grade, bucla, cu siguranță, se va ondula în 30 de secunde. Dacă stau mai mult, până la două minute, riscă să ardă părul. Exemple sunt acele fetițe pe care le vedem pe net, care și-au pus ondulatorul la perciuni sau la breton și când au eliberat șuvița, era deja ruptă de la rădăcină.

„Pentru părul fin e necesar fixativ la coafare doar în situaţii extreme”

692 5 3- Cum se pot realiza buclele acasă, presupunând că avem produse şi ustensile profesionale?

- Dacă vor să aibă bucle perfecte, trebuie să țină cont de felul în care doresc să arate părul. Dacă pun niște bigudiuri foarte mici și ondulează un păr des și lung, atunci riscă să aibă la final o coafură afro. Și poate nu întotdeauna îşi doresc acest lucru. Dacă părul e lung, des, și se doreşte o coafură wavy, adică lejeră, naturală, nu e cazul să fie utilizate bigudiuri sau clipsuri. Se folosește un ondulator sau o placă pentru a avea acele beach waves și pentru a fi cât se poate de fashion și de trendy. Dacă părul e foarte fin și rar, atunci e mult mai bine să fie folosite produse mai puternice și să se stea cât mai mult cu clipsuri sau bigudiuri mici, pentru a da rezistență în timp. Dacă se va folosi la păr fin ondulator, efectul va fi de scurtă durată, indiferent de produsele pe care le aplică.

- Cum se pot obţine bucle frumoase dintr-un păr fin şi mai rar?

- Există metode extreme de a coafa păr cu texturi complicate, prea fine, de exemplu. Una dintre ele este să se aplice pe părul ud fixativ în loc de spumă și abia după aceea să îl coafeze, să-l onduleze. Aceasta este varianta pe care o recomand în special persoanelor cu păr fin și rar. Într-o astfel de situaţie, într-o primă fază, când părul este coafat după cum am spus, părul este sârmos şi se va lucra mai greu pentru că se întăreşte fixativul pe fir. Dar efectul este cel aşteptat; vor fi obţinute bucle rezistente, pe termen lung, mai ales dacă umiditatea este ridicată, la mare sau într-o zonă unde a plouat.

„Ondulatorul poate fi adus la un centimetru de scalp”

692 5 4- Cât de des poate fi pus în practică acest sfat?

- Așa cum spuneam, aceasta este o metodă extremă, pe care nu o recomand decât în situații de excepție, nu pentru un coafat de zi cu zi sau săptămânal. Pot risca, altfel, să tocească și să agreseze părul, iar apoi va fi foarte greu, chiar imposibil de reparat. În orice situație, cea mai sigură metodă este să apeleze la un hairstylist cu experiență pentru a obține efectul perfect și pentru a fi totul cât mai sigur.

- La ce distanţă de rădăcina părului trebuie pus ondulatorul pentru un rezultat bun?

- De regulă, se pune la un centimetru distanţă de scalp. Este important şi cum ţinem ondulatorul. Dacă îl lasă în paralel cu lungimea firului de păr vor fi obţinute bucle curgătoare, lungi, dacă îl ţin ridicat la 90 de grade de scalp, vor fi bucle bine definite, mai rezistente, cu volum.

- Cât de groase trebuie să fie şuviţele pe care le răsucim pe ondulator, pe placă sau pe bigudiu?

- Cu cât suviţa este mai subţire, cu atât bucla va fi mai strânsă. În funcţie de rezultatul dorit, se desparte părul în suviţe de la doi la patru centimetri. Din cele mai groase se vor obţine onduleuri mai mari, iar din cele mai subţiri se vor realiza bucle strânse. Este important de menţionat că temperatura ondulatorului trebuie să fie în funcţie de textura părului. Nu pot lucra pe un păr subţire cu mai mult de 160 de grade Celsius pentru că riscă să-l deterioreze. Părul normal necesită temperaturi de 160-180 de grade Celsius, iar cel cu textură plină poate merge până la 200 de grade Celsius.

„Dacă părul e lung, des, și se doreşte o coafură wavy, adică lejeră, naturală, nu e cazul să fie utilizate bigudiuri sau clipsuri. Se folosește un ondulator sau o placă pentru a avea acele beach waves și pentru a fi cât se poate de fashion și de trendy“

„Buclele se aranjează cu degetele, nu cu peria“

- După coafare, cum se aranjează buclele?

- Prima regulă este să lase buclele să se răcească după utilizarea ondulatorului. Apoi, nu aş recomanda să le uniformizeze cu peria, ci să le desfacă cu degetele. Vor obţine astfel bucle bine definite şi cu aspect natural. Dacă vor folosi peria nu vor mai avea bucle definite. Va fi un păr ondulat, fără a avea acele şuviţe cu bucle, separate, definite.