Main menu

header

690 4 1de Călin Popa şi Eduard Popa

Genetica urmărește de mulți ani obținerea tinereții veșnice. Deși nu s-a obținut mare lucru până acum, o companie din Harvard anunță că face experimente preliminare pentru prelungirea tinereții prin noi „instrucţiuni” la nivelul ADN.

Intervenții genetice și transfuzii cu sânge tânăr

Compania care experimentează pe câini prelungirea tinereții pornește de la ideea că acest lucru este posibil şi la oameni. Programul denumit Rejuvenate Bio se bazează pe cercetările anterioare, care au arătat că modificarea genelor organismelor simple, precum cele de viermi sau de muşte, poate să le dubleze viaţa. Aceste studii au arătat, de asemenea, că prin transfuzii de sânge de la şoareci mai tineri către exemplare mai bătrâne pot fi restabilite anumite valori din tinereţe. „Vom mai face câteva experimente, iar dacă lucrurile merg bine, vom face şi pe oameni”, afirmă George Church, profesor la Harvard și antreprenor, co-fondatorul firmei. De altfel, acesta afirmă că se va oferi însuşi să participe, ca subiect uman, dacă testele pe animale vor avea succes și vor fi urmate de cele pe oameni, în anul 2022.

„Îmbunătățiri” pentru câini

Potrivit „Daily Mail”, compania şi-a testat recent tratamentul pe patru căţei din rasa Beagle, în colaborare cu Şcoala Veterinară Tufts, din Boston. Încă din 2015 laboratorul a început să reîntinerească şoareci folosind terapia brevetată, care include modalitatea de modificare genetică numită CRISPR. Practic, terapia constă în inserarea unor instrucţiuni ADN într-un virus, care ajunge mai apoi în celulele animalului. Laboratorul a testat peste 60 de terapii genetice pe şoareci. Potrivit reprezentanților laboratorului, dacă testele pentru tehnologia de reîntinerire a genelor vor eşua în cazul oamenilor, va rămâne, totuși, profitabilă pentru patrupede. „Vom face teste pe câini, care vor fi produsul nostru. Profitul obţinut va fi reinvestit în testele pe oameni”. Faptul că aceste experimente sunt suficient de avansate este demonstrat de interesul autorităților americane pe acest subiect. Comandamentul pentru operaţiuni speciale al Armatei SUA a acordat subvenții laboratorului, pentru cercetări în vederea unor „îmbunătăţiri” pentru câinii militari.

Scopul declarat al celor care testează această procedură este acela de a obține „corpul şi mintea unei persoane de 22 de ani şi experienţa uneia de 130“