Main menu

header

684 4 4de Călin Popa

Cercetătorii din Leeds, Marea Britanie, au realizat o vopsea de păr din resturile care rămân în urma extragerii industriale a sucului de coacăze negre, anunță BBC.

Nuanțe de la roșu intens și purpuriu la albastru și castaniu

Denumită Ribena, noua vopsea de păr este sigură pentru utilizare, fiind anunțată lansarea pe piață la sfârșitul verii 2018. Este un derivat al băuturii cu același nume, un suc de coacăze negre în urma extragerii căruia rămân mii de tone de resturi. Exact aceste coji și urme de miez de fruct stau la baza noului produs de înfrumusețare. Tehnologia pe care au patentat-o experții de la Universitatea din Leeds are capacitatea de a furniza nuanțe de la roșu intens și purpuriu, la albastru și numeroase tonuri de castaniu, notează „The Telegraph”. „Antocianinele sunt pigmenții care furnizează culoarea majorității fructelor de pădure și a multor legume. Sunt solubili în apă, lipsiți de toxicitate și ca urmare nu prezintă reacțiile alergice pe care le pot declanșa coloranții sintetici. Mai mult, se leagă puternic de proteine, iar părul uman exact asta este, o proteină”, explică expertul Richard Blackburn.

Formulă biodegradabilă care minimizează riscurile pentru sănătate

Scopul cercetătorilor a fost acela de a crea un produs care să liniștească utilizatorii cu privire la componența produselor de îngrijire. „Aceasta este o formulă biodegradabilă care minimizează riscurile potențiale pentru sănătate pe care le pot prezenta produsele chimice standard pentru vopsirea părului”, adaugă Blackburn. Potrivit articolului publicat în revista „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, testele au arătat că noua gamă de vopsea de păr din resturi de coacăze negre rezistă la minimum 12 spălări, similar cu orice vopsea semipermanentă care se găsește în prezent în comerț.