Main menu

header

673 3 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

A avea un copil după vârsta de 40 de ani poate fi o mare provocare pentru o femeie. În timp ce, de pildă în Marea Britanie, majoritatea femeilor consideră că 44 de ani este „o vârstă prea înaintată” pentru a deveni mame, numărul celor care fac acest pas a crescut totuși cu 30% în ultimii șase ani, anunță „The Telegraph”. Tendința este pusă în mare măsură pe tonul pe care îl dau vedetele de la Hollywood…

Kelly Preston: „Am fost șocată”

Starul pop Janet Jackson a dat naștere unui băiețel. Artista a devenit mamă pentru prima dată la 50 de ani. Nașterea a decurs perfect, fără stres, arată revista „People”. Janet nu este singura din această ligă a artistelor trecute de 40 de ani care decid să aibă un copil. Kelly Preston, soția lui John Travolta, a conceput un fiu la vârsta de 48 de ani, după tragicul deces al fiului adolescent, Jett, al cuplului. În cadrul unui interviu, actrița declara că este „uimitor” să aibă un copil în această etapă a vieții: „Când am aflat că sunt însărcinată, am fost șocată. Eu și Johnny am început să plângem. A fost minunat”, povestește vedeta.

Geena Davis: „Extraordinar și copleșitor”

673 3 2Beverly D’Angelo a fost uimită să afle că va da naștere gemenilor Anton și Olivia, concepuți la vârsta de 49 de ani împreună cu un partener la fel de renumit, Al Pacino, în vârstă de 65 de ani. De altfel, actrița a mărturisit că era destul de speriată de gândul de a naște la etatea respectivă, argumentând că „nu este o mamă tânără”. Tot gemeni năștea în 2004 și deținătoarea Premiului Oscar Geena Davis, pe atunci în vârstă de 48 de ani, asta după ce cu doi ani înainte devenise mama unei fetițe. „A fost extraordinar, dar și copleșitor”, mărturisește vedeta. La rândul său, Susan Sarandon, care a născut la 42 și la 45 de ani, povestește că „era atât de straniu să fiu însărcinată, încât pur și simplu nu înțelegeam cum de s-a întâmplat”.

Brooke Shields a suferit o depresie severă

673 3 3Nașterea lui Ireland, fiica actorilor Kim Basinger și Alec Baldwin, a reprezentat o cotitură în viața actriței, care avea 41 de ani când s-a petrecut evenimentul. Într-un interviu pentru „The Edit”, artista mărturisește că și-a crescut copilul într-un mod mai neconvențional, în condiții de libertate extinsă: „Dacă a vrut să-și cheme prietenii și să scrie pe pereți, foarte bine. Am vrut să aibă o copilărie plină de iubire și de lumină”. Tot 41 de ani avea și Brooke Shields când a născut-o pe fiica sa în 2006. A fost un act de curaj, întrucât actrița luptase serios cu depresia postnatală cu trei ani înainte, când îl adusese pe lume pe fiul cel mare, Rowan. În cartea scrisă pe această temă, Brooke Shields afirma că în timpul depresiei „nu mai voia să trăiască”. Din fericire, situația nu s-a mai repetat după nașterea următoare.

Salma Hayek: „Sunt mai împlinită ca ființă umană”

673 3 4Tot peste 40 de ani, mai exact 44 de ani, avea Gwen Stefani când îi ura bun venit, în 2014, unui fiu. Stefani a descris experiența ca pe „un miracol care a poziționat-o într-o nouă sferă spirituală”. Și Salma Hayek se declară încântată de momentul în care a devenit mamă: „La această vârstă este cel mai bine pentru mine. Sunt mai împlinită ca ființă umană, așa cum probabil nu aș fi fost cu zece ani în urmă. Fiica mea are parte de o mamă mult mai bună”.

Nancy Grace: „Misterioasele căi ale Domnului”

673 3 5Celebra prezentatoare de la CNN Nancy Grace, căsătorită cu bancherul David Lynch, avea 48 de ani când i-a născut pe gemenii Lucy și John: „Întotdeauna mi-am dorit o familie mare și fericită, ca aceea în care am crescut. La un moment dat credeam că nu a fost să fie, dar, cu ajutorul misterioaselor căi ale Domnului, am parte de această binecuvântare chiar și mai târziu”. La 40 de ani, apoi la 43 de ani, Nicole Kidman năștea câte o fiică. Plină de curaj și de dorința de a fi mamă, actrița ignoră faptul că înaintează în vârstă și, potrivit revistei „Elle”, declară că își mai dorește copii: „În fiecare lună aștept și sper să fiu din nou însărcinată. Bunica mea l-a născut pe ultimul său copil când avea 49 de ani”. Și diva Mariah Carey era trecută de 40 de ani - mai exact, avea 42 - când îi aducea pe lume pe gemenii Moroccan și Monroe în 2011.

Helen Hunt: „A fost mai greu decât aș fi crezut”

673 3 6Helen Hunt a avut ceva dificultăți cu sarcina de la vârsta de 40 de ani: „A fost mai greu decât aș fi crezut. Am încercat mult timp să rămân însărcinată, până când asta ajunsese să fie cea mai mare dorință și, totodată, cea mai mare provocare din viața mea. Eram la ultima încercare în 2003; dacă nu s-ar fi întâmplat, eu și iubitul meu am fi recurs la adopție”. Cel de-al patrulea copil al lui Meryl Streep venea pe lume când actrița avea 41 de ani. „Maternitatea, ca și căsnicia, este un act al echilibrului, mai ales când ai un job care oferă multă răsplată. Să ai copii este o provocare, dar cea mai bună dintre toate”, afirmă actrița.

„Când devii mamă, nu mai ești centrul universului propriu. Cedezi această poziție copiilor“ (Jessica Lange)

Avantajele şi riscurile la care vă supuneţi

Dintre avantajele unei sarcini atunci când femeia are vârsta de peste 40 de ani se pot enumera faptul că există mai multă experiență, mai multă siguranță financiară, o relație solidă cu partenerul și o carieră mai relaxată. Cercetările publicate de „Journal of the American Dietetic Association” arată că mamele mai înaintate în vârstă sunt de regulă mai educate decât cele tinere, mai dispuse să alăpteze natural și fac alegeri nutriționale mai sănătoase pentru copiii lor. De partea cealaltă, dezavantajele țin în principal de stilul de viață, de starea de sănătate sau, după caz, de gradul de uzură al organismului. Riscurile se dublează în ceea ce privește apariția diabetului gestațional, a tensiunii arteriale crescute sau a desprinderii placentei.