Main menu

header

669 5 3de Luana Mare şi Daniel Alexandrescu

Trendul curelor de detoxificare a început să se aplice și în cazul podoabei capilare. Hairstylistul Cristi Pascu (medalion) ne dezvăluie câteva modalități simple și eficiente prin care se poate face şi acasă curățarea în profunzime a părului, echivalentă cu o cură de detoxificare pentru organism. Apa din piscină, produsele de hairstyle, poluarea din oraşe sunt doar câteva motive pentru care părul are nevoie periodic de detox, iar metodele de revigorare sunt la îndemâna oricui, după cum spune specialistul.

„Clorul, poluarea şi tratamentele chimice afectează pe termen lung”

- Ce presupune detoxul pentru păr?

- Detoxul în cazul părului a apărut după ce obiceiul detoxificării corpului a început să fie din ce în ce mai uzitat peste tot din lume. Este, ce-i drept, un concept puțin mai bombastic ca exprimare decât ca procedură, pentru că nu implică metode complexe cu anumite cure speciale, ca în cazul detoxului pentru organism.

- Cui îi este recomandat?

- Detoxul podoabei capilare se aplică persoanelor care sunt mai active, fac mult sport, merg la piscine sau celor care folosesc tot felul de chimicale sau substanțe în viața de zi cu zi. În cazul piscinei avem de-a face cu derivate ale clorului ce afectează structura firului de păr. La fel de expuse sunt și doamnele care își supun părul unor tratamente chimice precum îndreptatul excesiv, decolorările şi vopsirile repetate.

„Sarea de mare, bicarbonatul sau mierea sunt câteva soluţii”

669 5 4- Care sunt metodele de detoxificare ce pot fi realizate acasă?

- Ca soluție profesională, o persoană cu părul agresat de diferiți factori trebuie să urmeze un tratament ce include șampoanele cu rol de a curăța în profunzime. Ulterior, aplicăm un neutralizant care închide cuticula și lasă părul gol pe dinăuntru, fără metale grele sau substanțe chimice. Abia după acest procedeu părul se poate trata și te poți aștepta să răspundă tratamentelor ulterioare.

- Ne puteţi recomanda câteva reţete?

- Șampon cu sare de mare. Puteţi face detoxul părului amestecând două lingurițe cu sare de mare cu șampon hidratant. Amestecaţi conținutul până când sarea de mare se dizolvă, iar ulterior aplicaţi pe părul curățat în prealabil. Clătiţi cu apă rece. Veți scăpa astfel de toate impuritățile și celulele moarte. Puteți folosi acest tratament o dată pe lună. Șamponul cu miere se obţine amestecând o linguriță cu miere cu trei lingurițe cu apă filtrată, iar pasta obținută o aplicaţi pe păr. Masaţi scalpul, clătiţi cu apă caldă. Șamponul cu miere este o cură pentru păr pe care o puteți folosi chiar și câteva săptămâni. În toată această perioadă părul va elimina substanțele chimice ale șampoanelor obișnuite, iar mierea îl va face mai moale și hidratat. Oțetul de mere este o altă variantă pentru curăţarea în profunzime. Detoxul cu oțet de mere poate fi făcut o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni. Amestecați un sfert de cană cu oțet de mere cu două căni cu apă, iar mixtura o turnați pe păr după ce l-aţi spălat. Oțetul de mere curăță părul în profunzime și elimină substanțele chimice. Detoxul cu bicarbonat de sodiu face minuni și în cazul unui păr afectat de substanțe chimice. Amestecaţi o jumătate de linguriță cu bicarbonat cu trei căni cu apă, udaţi părul și aplicaţi soluția, masând în profunzime. Apa cu bicarbonat înlătură uleiurile, substanțele chimice, mătreața, lasă scalpul și părul curate. Acest procedeu poate fi folosit o dată la două săptămâni.

„Se completează cu procedee de hidratare”

- Cum îngrijim părul după detoxificare?

- Întotdeauna se continuă îngrijirea cu un tratament de hidratare. După detox, firul de păr rămâne cu pH neutru şi este necesar să folosiţi un şampon adecvat firului de păr, apoi o mască. Pentru părul gras se va folosi un şampon normal, care să echilibreze, nu unul de hidratare. Se continuă cu o mască aplicată pe lungimea firului de păr, nu pe rădăcină. Pentru părul decolorat 100% şi afectat se folosesc măştile de unt de shea. Părul negru poate fi tratat după detox cu ulei de cocos sau de argan. Uleiul de cocos intră foarte bine în structura firului de păr, hidratează şi dă strălucire. Uleiul de argan este, de asemenea, hrănitor şi repară firul de păr, dar este de reţinut că uleiul în varianta naturală nu se aplică pe păr blond, deoarece pătează, schimbă nuanţa părului, având galben în compoziţie.

- Dar părul uscat ce îngrijire necesită după detox?

- Părul uscat necesită un şampon adecvat, de hidratare, pentru că, după detox, dacă folosim un şampon agresiv, el se va usca şi mai rău, se va deteriora. După şamponare se va utiliza o mască doar pe vârfurile părului. Cea cu unt de shea este foarte bună. Părul creţ se tratează cu mască puternic hidratantă.

„Orice mască pentru păr se aplică doar pe lungimea acestuia, nu şi pe scalp. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi se curăţă bine şi se tamponează fără a presa firele“

Metodele sunt bune atunci când nu avem timp să mergem la salon

- Poate înlocui acest detox produsele profesionale de curăţare?

- Acestea sunt metode la îndemâna oricui acasă. Desigur că un tratament profesional, executat de specialist la salon, este de preferat, dar atunci când nu avem timp şi vrem să ne îngrijim acasă, acestea sunt nişte reţete demne de urmat, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. La salon, specialistul va şti exact ce să aplice pentru fiecare tip de păr, pentru fiecare problemă pe care o are podoaba capilară.

- În Academia de Coafură Cristi Pascu pregătiţi hairstyliştii şi în astfel de tratamente naturiste?

- Desigur că fiecare specialist trebuie să cunoască tot ce se poate face ca părul să fie frumos, sănătos, să cunoască bine atât metode naturale de revitalizare a părului, dar şi profesionale, dedicate.