Main menu

header

652 4 2de Carmen Bădulescu şi Florica Pintea

Multe persoane se confruntă cu problema porilor măriți, dar, din fericire, există şi soluţii care să vă ajute să preveniți şi să corectați acest inconvenient.

Demachierea zilnică, foarte importantă!

Conform specialiştilor dermatologi, există trei factori care duc la apariţia de pori dilataţi: excesul de sebum, schimbările hormonale (dacă ați trecut printr-o sarcină, probabil ați observat că pielea a suferit şi ea modificări: dacă pentru unele dintre voi sarcina a fost benefică în ceea ce priveşte tenul, pentru altele, perioada de nouă luni a adus multe probleme la nivelul feţei) şi vârsta. Cel mai important pas în tratarea porilor măriţi este igiena zilnică. În acest sens, este crucială demachierea când ajungeți acasă, indiferent de momentul zilei, urmată de tonifierea cu o apă florală de lavandă sau cu apă de trandafiri. Se vor utiliza produse de curăţare blânde, cu ingrediente cât mai naturale.

Măști faciale cu miere și argilă

O altă metodă foarte eficientă o constituie măştile faciale pe bază de ou sau de miere. Masca pe bază de miere presupune amestecarea unei linguri cu miere cu câţiva stropi de lămâie. Se aplică pe tenul curat şi se lasă să acţioneze zece minute. Masca pe bază de ou se realizează astfel: se amestecă un ou cu o lingură cu argilă şi se păstrează masca pe faţă până se usucă, după care se îndepărtează cu apă caldă. Atât oul, cât şi argila reduc excesul de sebum şi hrănesc pielea. Dacă nu aveţi timpul necesar pentru aceste măşti, atunci aplicaţi comprese cu ceai verde sau cu apă cu suc de castraveţi.

Exfolierea tenului

Exfolierea tenului presupune curăţarea porilor în profunzime, deoarece pe parcursul zilei în piele se adună particule de praf, bacterii etc., fiind recomandat un proces de exfoliere săptămânal. Metodă eficientă: se amestecă două linguri cu tărâţe de grâu cu o lingură cu ulei de susan şi câteva picături de zeamă de lămâie. Se aplică acest amestec pe ten, masând blând, pentru a nu leza pielea. Dacă nu aveţi ulei de susan, folosiţi ulei de măsline. După ce aţi insistat în zonele problematice, puteţi clăti cu apă călduţă sau cu ceai de muşeţel. Exfolierea se va face numai seara, înainte de culcare. Vitamina A este iarăşi de real ajutor în această situaţie. Se poate alege o cremă cu vitamina A pe bază de fructe/legume ce conţin această vitamină: caise, mere, grepfruturi, portocale, morcov etc.

Suc de roşii pentru excesul de sebum

Dacă vă confruntați cu această problemă, încercați un tratament natural pentru ten gras şi pori dilataţi: aveți nevoie doar de suc de roşii. Alegeți două roşii coapte (de preferat organice, ca să nu conţină chimicale) şi pasați-le în blender. Înmuiați o dischetă demachiantă în sucul de roşii şi tamponați zonele cu probleme. Lăsați sucul să acţioneze 20-30 de minute, apoi clătiți cu apă călduţă. Sucul de roşii micşorează porii, combate tenul gras şi acneea. Aplicați acest remediu naturist de două-trei ori pe săptămână.

Machiajul, după anumite reguli

Machiajul în cazul acestei afecţiuni trebuie făcut după anumite reguli, şi anume: ca bază trebuie folosite creme corectoare şi cu rol de închidere a porilor (de exemplu, folosiţi creme matifiante, care ţin sub control producţia de sebum, prelungind longevitatea machiajului). Înainte de fondul de ten pudraţi zonele cu pori dilatați. Aplicaţi un fond de ten destinat tenului cu tendinţe seboreice.

Indiferent câte din aceste metode reuşiţi să folosiţi, nu uitaţi că cea mai importantă este atitudinea dumneavoastră. Încercaţi să vă simţiți bine în propria piele şi, indiferent ce situaţie aţi întâmpina, zâmbiţi!