Main menu

header

647 4 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

După o vară fierbinte, în care pielea a fost expusă razelor soarelui și apei mării, este timpul să reveniți la parametrii optimi de sănătate și de frumusețe ai tenului. Legumele și fructele de toamnă vă stau la dispoziție, cu beneficii enorme.

Dovleac antirid

647 4 2Dovleacul conţine vitamine și minerale benefice pentru piele. În aceste condiții, se poate spune că acţionează ca un element antiîmbătrânire. Amestecați o ceșcuță cu pulpă de dovleac ras cu o linguriţă cu miere şi puţin lapte pentru a obţine un piure de consistență potrivită. Aplicați masca şi mențineți pe faţă 15 minute, apoi clătiți cu apă. Tenul se va vădi imediat mai ferm şi mai luminos, cu ridurile mult estompate. Dovleacul poate fi amestecat şi cu alte ingrediente. De exemplu, un gălbenuş adăugat îi dă măştii un efect astringent, iar pentru tenul gras se recomandă amestecarea dovleacului cu o linguriţă cu cidru de mere.

Castravete anticearcăn

647 4 3Aflat în centrul ritualurilor clasice de înfrumusețare, castravetele care se pregătește pentru borcan este excelent pentru ten. În primul rând, este un veritabil agent anticearcăn. Masca se obține din trei frunze mari de mentă proaspătă, un albuș, un castravete și o jumătate de ceșcuță cu iaurt gras. Se amestecă ingredientele într-un blender și se aplică pe zona ochilor. Se lasă să acționeze zece minute. Iar dacă doriți să extindeți beneficiile unei măști cu castravete la nivelul întregii fețe, iată rețeta: 1/2 ceșcuță cu fulgi de ovăz, 2 linguri cu miere, 1 castravete întreg, 5 linguri cu lapte. Castravetele se pune într-un blender, se adaugă mierea și laptele, apoi fulgii de ovăz. Puneți pasta rezultată într-un castron și dați la congelator pentru câteva minute, apoi aplicați pe fața umedă și lăsați să acționeze circa 20 de minute.

Vinete pentru fermitate

647 4 4Multe dintre problemele tenului generate de sezonul estival pot fi rezolvate cu una dintre legumele-vedetă ale toamnei: vânăta. Una dintre măștile cel mai eficiente pentru tonifiere este cea obținută dintr-o vânătă mică tocată la care se adaugă o lingură cu suc de mere. Amestecul se aplică pe față și pe gât, timp de 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță. Iar dacă tenul a rămas pătat după vacanța la mare, curățați o vânătă, dați-o prin răzătoare, apoi turnați peste aceasta apă clocotită. Se lasă timp de cinci-șapte minute, se strecoară şi se pune o lingură cu smântână cu conţinut scăzut de grăsime. Aplicaţi amestecul pe faţă şi lăsaţi să acţioneze timp de aproximativ zece minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.

Prunele refac elasticitatea

Vi se pare că tenul dumneavoastră prezintă semne de rigiditate? Prunele sunt soluția cosmetică ideală pentru revenirea la starea de flexibilitate a pielii. Pentru a obține acest rezultat, se amestecă trei prune foarte coapte cu 1/2 ceşcuţă cu iaurt. Se mixează pentru a obține o pastă care se ţine la frigider un sfert de oră, după care se aplică pe fața curăţată. Se lasă să acţioneze timp de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă. O altă mască excelentă pentru regenerarea tenului este cea obţinută prin amestecul unei prune zdrobite cu o piersică zdrobită, două linguriţe cu miere şi un ou. Masca se lasă să acţioneze cel mult 25 de minute.

Perele, secretul chipului strălucitor

647 4 5Fructe delicioase și parfumate, numai bune pentru compoturile de toamnă, perele conţin o serie de vitamine importante, cu efect emolient asupra pielii. O mască excelentă pentru un ten plin de strălucire se poate obţine astfel: se curăță de coajă şi de seminţe o pară foarte coaptă şi apoi se zdrobeşte cu ajutorul furculiţei. Se adaugă o lingură cu miere. Se aplică amestecul pe faţă (evitând zona ochilor), precum și pe zona gâtului şi a decolteului. După 20 de minute se clăteşte cu apă.Măr hidratant Tenul uscat, lipsit de vitalitate, își va reveni foarte repede cu ajutorul măștilor pe bază de măr. Fruct de excepție al toamnei, hidratează în profunzime și regenerează impecabil toate tipurile de ten. Un sfert de măr foarte bine copt se dă pe răzătoare, se adaugă o linguriță cu miere și una cu tărâțe de ovăz, apoi totul se mixează până la consistența de pastă. Se aplică pe toată suprafaţa pielii şi se lasă să acţioneze 20 de minute. Apoi se îndepărtează cu apă plată. O mască eficientă pentru tenul uscat este cea obţinută prin amestecul unei jumătăţi de măr cu o lingură cu lapte călduţ şi cu un gălbenuş. Ingredientele se mixează cu ajutorul blenderului, iar pasta rezultată se întinde pe piele. Se lasă să acţioneze 15 minute, după care se clătește cu apă călduţă.

Strugurii îndepărtează impurităţile

647 4 6Dacă vara caniculară v-a lăsat tenul încărcat, apelați la masca din struguri, fruct vestit pentru conținutul de antioxidanți, care contribuie masiv la curăţarea pielii şi la îndepărtarea impurităţilor. Folosiți zece boabe mari de struguri, o lingură cu suc de mere şi o lingură cu suc de portocale. Zdrobiți strugurii şi amestecați-i cu sucurile. Întindeți această mască-loțiune pe toată faţa, evitând zona ochilor. Se lasă să acţioneze timp de zece minute, după care se clăteşte cu apă rece.

Gutuile echilibrează tenul gras

Dacă fața vă lucește și vreți să scăpați de această imagine, rezolvarea este simplă și vine de la bogăția roadelor toamnei, prin gutuie. Acest fruct plin de pectină, cu certe calități astringente, destinde pielea, redându-i echilibrul și vigoarea. Amestecați miezul unei gutui bine coapte, dat pe răzătoare, cu o linguriță cu argilă, până obțineți o pastă care se întinde uniform pe ten. După ce lăsați să acționeze 15 minute, clătiți din abundență cu apă călduță. Tot gutuia este faimoasă pentru capacitatea de a atenua ridurile.

„Cred în frumuseţea naturală“ (Liz Goldwin, regizor)

Exfoliere cu roşii

Dacă ați cumpărat roșii coapte pentru conservele de toamnă, puneți câteva deoparte și în beneficiul pielii dumneavoastră. Masca exfoliantă care vă va lăsa tenul radiant se realizează simplu: se amestecă pulpa unei roșii cu o linguriță cu zahăr tos. Se aplică cu mișcări circulare, ușoare, apoi se clătește cu apă călduță. Efectul de curățare prin exfolierea naturală este instantaneu. De altfel, tenul acneic are un aliat redutabil în masca de roșii cu argilă, care combate excesul de sebum şi deblochează porii. Se foloseşte pulpa de la o roșie în amestec cu o linguriţă cu miere şi cu o lingură cu argilă. Utilizarea săptămânală va avea ca efect un ten strălucitor, luminos, neted şi, mai ales, fără acnee.