Main menu

header

645 5 1de Carmen Ciripoiu

Alimentaţia românilor are un conţinut scăzut de seleniu, un nutrient necesar pentru prevenirea cancerului, a bolilor cardiovasculare şi pentru menţinerea unei stări optime de sănătate. Administrarea unui supliment cu seleniu poate fi soluţia.

Foarte mulţi români nu primesc, prin alimentaţie, cantităţi suficiente de seleniu, un nutrient extrem de important pentru sănătatea noastră. Profesorul Radu Lăcătuşu, de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului, din Bucureşti, a studiat solul din România şi a constatat că există deficit de seleniu pe suprafeţe mari ale ţării. Din această cauză, plantele care cresc în sol nu pot transmite acest micronutrient animalelor şi oamenilor care depind de acesta.

Vital pentru prevenirea bolilor

Seleniul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, iar organismul foloseşte seleniu pentru a se proteja împotriva cancerului. Un studiu realizat în 2014, pe 520.000 de persoane din zece ţări din Europa de Vest, a arătat că un nivel scăzut de seleniu în sânge creşte riscul apariţiei cancerului colorectal. Un studiu american din 1996 a demonstrat că administrarea zilnică a unui supliment alimentar cu seleniu poate reduce cu până la 48-63% riscul apariţiei a trei tipuri comune de cancer. Studiul a fost publicat în „Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane” (JAMA).

Mai puţine afecţiuni cardiovasculare

România nu este singura ţară care se confruntă cu un deficit de seleniu. Ingestia de seleniu din multe părţi ale Europei este alarmant de scăzută, deoarece solul agricol din Europa conţine, în general, relativ puţin seleniu în comparaţie cu solul din alte părţi ale lumii, cum ar fi Statele Unite. În Finlanda, autorităţile au abordat această problemă prin îmbogăţirea obligatorie cu seleniu a îngrăşămintelor folosite la mijlocul anilor '80. La câţiva ani după această iniţiativă, s-a observat o creştere a ingestiei de seleniu în rândul populaţiei. În acelaşi timp, s-a constatat şi o scădere a ratei bolilor cardiovasculare.

O rată a mortalităţii cu 54% mai mică

Seleniul are un rol important în protejarea inimii. O scădere masivă a mortalităţii cardiovasculare a fost observată acum câţiva ani într-un studiu suedez, numit KiSel-10. Aici, oamenii de ştiinţă au administrat participanţilor, un număr mare de femei şi de bărbaţi în vârstă, coenzima Q10 şi tablete cu seleniu (SelenoPrecise, de la Pharma Nord). Pe lângă reducerea riscului de boli cardiovasculare cu 54%, administrarea acestor suplimente a crescut substanţial performanţa muşchiului inimii. Pentru acest studiu, oamenii de știință au ales SelenoPrecise, deoarece această drojdie organică ce conţine seleniu are o absorbţie excepţional de bună. Studiile arată că organismul nostru absoarbe 88,7% din conţinutul său de seleniu.