Main menu

header

634 4 1de Luana Mare şi Carmen Bădulescu

Modernă, nedureroasă, noninvazivă şi sigură, criolipoliza este metoda de tratament prin care surplusul de grăsime de pe corp este îngheţat şi eliminat definitiv. Despre cea mai nouă metodă de eliminare a grăsimii în exces de pe corp, tratament care face ravagii printre vedetele de la Hollywood, ne-a vorbit Elena Măcăilă (medalion), de la Clinica Dasdem Aesthetic, din Bucureşti. Dacă prin alte metode celulita este eliminată, dar stratul de grăsime se poate reface în timp prin diete nepotrivite şi sedentarism, criolipoliza este singura terapie care nu mai permite refacerea ţesutului adipos în zona tratată şi care nu doare, nu restricţionează activitatea, nu presupune perioadă de recuperare sau stresul altor diete.

„Este singurul aparat care răceşte până la -8 grade Celsius”

634 4 2- Ce este criolipoliza?

- Reprezintă un tratament neinvaziv şi fără durere, ce foloseşte o tehnică de criogenare. Adică se menţine pe ţesutul adipos o temperatură de -8 grade Celsius cu ajutorul unui aparat, timp de 70 de minute. Se pune un aplicator cu vacuum pe o suprafaţă de aproximativ 10-15 cm. Se reduce temperatura şi, totodată, se reduce şi circulaţia sangvină, pentru că are loc constricţia vaselor de sânge. Astfel, celulele grase nu mai sunt hrănite, îşi încetează activitatea şi vor fi eliminate prin sistemul limfatic. Este singurul aparat care răceşte până la -8 grade Celsius. Este o liposucţie neinvazivă şi nedureroasă. Are loc o moarte programată a celulelor grase, care se numeşte apoptoză. Sunt afectate doar celulele grase, în timp ce tegumentul, fibrele de colagen și restul țesuturilor sunt protejate. Criolipoliza este folosită în clinicile europene de profil și se bucură de un mare succes, deopotrivă în rândul bărbaților, cât și în cel al femeilor.

- Cum sunt protejate fibrele de colagen?

- Sistemul vacuum reţine doar grăsimea în exces, scade circulaţia sangvină în zona de tratament, ceea ce determină un control direcţionat pe zona aleasă. Ţesutul adipos intră în contact cu plăcuţele de răcire ale aplicatorului, iar acesta generează efectul de răcire până când ţesutul ajunge la temperatura programată, de -8 grade Celsius. După cele 70 de minute de tratament, în timp, grăsimea este eliminată gradual, printr-un proces metabolic natural, cu ajutorul macrofagilor care metabolizează adipocitul, descompunându-l în ingrediente primare.

„Circumferinţa se poate reduce cu cinci-șase centimetri”

634 4 3- Există un disconfort când se aplică aparatul care răceşte pielea?

- Se aplică un gel protector pentru a nu exista disconfortul diferenţei de temperatură, iar după ce începe să acţioneze se simte o uşoară amorţeală a zonei. Când scoatem aplicatorul e nevoie de un masaj de cinci, şase minute, pentru a reveni circulaţia sangvină. Apoi, pacienţii îşi pot relua activităţile zilnice imediat, fără restricţii majore. Trebuie doar să evite timp de o zi expunerea la soare.

- Când încep să se vadă efectele? După ce perioadă?

- Efectele se văd începând cu a doua săptămână, până la trei luni. Este o slăbire localizată şi definitivă, dar şi pe o zonă mai mică. O liposucţie fără durere.

- De câte şedinţe este nevoie pentru un rezultat optim?

- În funcție de grosimea stratului de grăsime, sunt necesare una până la trei ședințe. Intervalul dintre ședințe trebuie să fie de minimum 45 de zile şi se pot face maximum trei şedinţe de criolipoliză într-un an pe aceeaşi zonă. Trei ședințe pot asigura pierderea a cinci-șase centimetri în circumferință. Peste 90% dintre pacienții care au ales această procedură modernă au obținut rezultate excepționale.

- Care sunt zonele pe care se poate acţiona cu acest aparat?

- Sunt vizate zonele cu grăsime în exces pe arii restrânse, cum ar fi abdomen inferior și superior, genunchi, spate, coapsă externă și internă, gambe, brațe. Nu se adresează persoanelor afectate de obezitate. Acolo sunt necesare alte metode. Este cazul celor care au doar anumite zone restrânse cu surplus de grăsime sau cu celulită.

„Efectele se văd după 14 zile”

- Criolipoliza are contraindicaţii? Sunt persoane care nu pot apela la acest tip de tratament?

- Există câteva situaţii în care tratamentul acesta este interzis, ca de exemplu în cazuri de sarcină, urticarii, diabet sever, febră, alăptare, cezariană, SIDA, hepatită. Dar toate acestea se vor stabili înainte de şedinţa de tratament, la consultaţie.

- După criolipoliză există recomandări privitoare la dietă sau la restricţionarea unor activităţi?

- Pacienţii nu trebuie să se expună la soare trei zile. Îşi pot relua activităţile în mod normal. Singurul disconfort este cauzat de faptul că îşi pot simţi zona uşor amorţită. Efectele se văd după aproximativ 14 zile.

- Rezultatele sunt definitive?

- Adipocitele (celulele grase) sunt eliminate treptat și definitiv prin metabolismul natural al corpului. Cu o dietă normală și cu exerciții fizice, rezultatele vor fi durabile. Efectul este ca la o liposucţie, doar că în cazul criolipolizei nu se intervine pe cale chirurgicală, ci printr-o metodă neinvazivă şi fără disconfort. De asemenea, nu implică nicio perioadă de recu- perare. Persoana în cauză poate reveni la activitățile obișnuite, inclusiv la exerciții fizice, imediat după terminarea ședinței.

„Candidatul ideal pentru criolipoliză nu este o persoană obeză, ci una care dorește să reducă stratul de grăsime de pe anumite porţiuni ale corpului. Procedura este recomandată pentru toate zonele cu țesut adipos localizat“

„Este o liposucţie neinvazivă şi nedureroasă. Are loc o moarte programată a celulelor grase, care se numeşte apoptoză. Sunt afectate doar celulele grase, în timp ce tegumentul, fibrele de colagen și restul țesuturilor sunt protejate“

„Surplusul de kilograme dispare fără durere, fără regim sau fără efort“

- Care este diferența față de alte proceduri?

- Rezultatele criolipolizei constau în reducerea vizibilă și naturală a țesutului gras fără a experimenta metode invazive, chirurgicale, precum liposucţia. În același timp, nu există riscul de a afecta țesuturi adiacente. Criolipoliza nu doare, iar eficiența acesteia atinge cote maxime. Alte metode, ca lipoliza chimică, liposucția, radiofrecvenţa, vacuumul, masajul, dietele, efortul, toate dau rezul- tate, însă fiecare dintre aceste metode vine la pachet cu câte un sacrificiu pe care, vrei sau nu vrei, trebuie să ți-l asumi. Durerea și chinul sunt printre cele mai frecvente efecte secundare.