Main menu

header

625 5 1de Raluca Grințescu şi Claudiu Melinte

În afară de proprietățile medicinale, Ayurveda are, de asemenea, multe beneficii în îngrijirea pielii, părului și a corpului. Extractele de plante și substanțele naturale au fost formulate în produsele cosmetice, în funcție de sistemul Ayurveda, nu numai pentru îngrijirea zilnică a pielii și a părului, dar, de asemenea, pentru tratarea multor probleme. Unul dintre beneficiile majore este faptul că ingredientele active biologic sunt ușor de absorbit în straturile mai profunde ale pielii și acționează la nivel celular. Există câteva pudre ayurvedice care fac minuni pentru podoaba capilară. Iată în continuare care sunt acestea.

Tulsi

Pudra de Tulsi, cunoscută şi sub numele de busuioc indian sau busuioc sfânt, este eficientă în caz de erupţii cutanate, pentru piele şi păr gras, pentru iritaţii la nivelul scalpului. Tulsi are proprietăţi dezinfectante, antibacteriene, antiinflamatoare şi imunostimulatoare. Ajută la tratamentul mătreţii şi al păduchilor, precum şi în cazul dermatitei de scalp. Pudra de Tulsi se amestecă bine cu apă pentru a forma o pastă semilichidă care se aplică pe scalp. Se folosesc două-trei linguriţe, în funcţie de lungimea părului. Nu este nevoie de şampon/balsam suplimentar. Pudra de Tulsi se poate folosi şi în şamponul natural, o linguriţă în cantitatea pentru o spălare. Spălarea cu şampon îmbogăţit cu Tulsi curăță foarte bine scalpul, lăsând părul strălucitor şi fără mătreaţă. Tulsi poate fi folosit şi în vopseaua Henna, pentru a conferi pastei de Henna un miros mai plăcut, dar şi pentru a ajuta la condiţionarea părului.

Hibiscus

Pudra de hibiscus previne căderea părului şi-l colorează într-un mod natural. Pe numele ayurvedic Jaswand, pudra de hibiscus este ideală pentru a preveni căderea părului. Studii de specialitate demonstrează eficiența pudrei de hibiscus în tratamentele pentru alopecie (chelie). De asemenea, combate mătreaţa, iritațiile de la nivelul scalpului, colorează părul în nuanţe care variază de la roz la tente de prună, funcţionează ca balsam, lăsând părul catifelat, uşor de pieptănat şi strălucitor. Pudra se poate amesteca împreună cu apă caldă şi cu alte plante ayurvedice şi se va lăsa să acţioneze 20-30 de minute ca mască pentru păr și două ore ca mască pentru culoare.

Nagar Motha (Nutgrass)

Pudra ayurvedică Nagar Motha normalizează activitatea glandelor sebacee, curăță în mod delicat părul şi este ideală pentru pielea problematică. Nagar Motha este o plantă adaptogenă, adică normalizează activitatea glandelor sebacee, stimulând secreţia de sebum în cazul în care este nevoie sau reducând activitatea acestora în cazul în care lucrează prea mult. Pudra are un parfum condimentat şi curăță în mod delicat părul, motiv pentru care se poate adăuga ca ingredient în mixurile de pudre indiene, ideale pentru spălarea părului. În caz de piele problematică, pudra se poate amesteca bine cu miere şi cu argilă marocană, creându-se o mască facială pentru ameliorarea acestui tip de piele. Astfel, amestecaţi pudra cu apă foarte caldă şi lăsaţi la macerat 20 de minute. Nagar Motha se poate amesteca şi cu alte plante ayurvedice. Se aplică pe părul uscat sau umed şi se lasă să acţioneze 20-50 de minute. Adăugaţi oţet în apa cu care se clăteşte pentru ultima dată părul.

Brahmi

625 5 2Originară din India, Brahmi (Bacopa Monnieri) este o plantă cu multe întrebuinţări în medicina ayurvedică, dar şi pentru îngrijirea părului. Pentru îngrijirea părului, pudra Brahmi se amestecă bine cu apă caldă până când se obţine o pastă omogenă. După 20 de minute se aplică pasta obţinută pe păr şi se masează. Se lasă să acţioneze 20-50 de minute şi se clăteşte bine cu apă caldă. În apa cu care se clăteşte pentru ultima oară părul se recomandă să se adauge oţet. Pentru îndesirea părului şi pentru întărirea rădăcinii firului de păr, vă sfătuim să amestecaţi pudra Brahmi cu alte pudre ayurvedice, precum pudra de Amla, Bhringraj, Shikakai, Tulsi sau Neem.

Kapoor Kachli

Pudra ayurvedică Kapoor Kachli conferă părului volum, strălucire, flexibilitate şi un parfum plăcut, stimulează creşterea lui şi ajută la îngroşarea firului de păr. Kapoor Kachli, cunoscută şi sub numele de Spiked Ginger Lily, este o plantă parfumată, ideală pentru a da volum părului într-un mod natural. Kapoor Kachli are un parfum intens şi poate fi amestecată cu pudre ayurvedice bogate în saponine (Shikakai sau Reetha) sau cu argilă marocană Ghassoul, pentru a conferi părului volum şi un parfum plăcut. Amestecați o lingură cu Kapoor Kachli, o lingură cu Shikakai, o lingură cu Reetha şi o lingură cu Ghassoul cu apă caldă până când obţineţi o pastă omogenă. Aveți mai multe variante de utilizare:

1. Aplicaţi pasta pe păr şi masaţi delicat. Lăsaţi să acţioneze 30-40 de minute, după care clătiţi cu apă caldă;

2. Amestecaţi pudra Kapoor Kachli cu apă caldă până când obţineţi o pastă omogenă. Aplicaţi pasta pe păr şi masaţi delicat. Lăsaţi să acţioneze 20-30 de minute, după care clătiţi cu apă caldă;

3. Amestecaţi pudra Kapoor Kachli şi pudra de Shikakai cu apă caldă până când obţineţi o pastă omogenă. După 20 de minute aplicaţi pasta pe păr şi masaţi delicat. Lăsaţi să acţioneze 15 minute, după care clătiţi cu apă caldă.

Bhringraj (Maka)

Bhringraj sau Maka este o plantă ayurvedică folosită pentru a preveni căderea părului, încărunţirea prematură, apariţia mătreţii, pentru a stimula creşterea părului şi pentru pielea problematică afectată de dermatite, de eczeme sau de psoriazis. În Ayurveda, planta este denumită Rasayana, adică o plantă care întârzie îmbătrânirea. Amestecaţi pudra de Bhringraj cu apă foarte caldă şi lăsaţi la macerat 20 de minute. Bhringraj se poate amesteca şi cu alte plante ayurvedice. Se aplică pe părul uscat sau umed şi se lasă să acţioneze 20-50 de minute. Se recomandă să adăugaţi oţet în apa cu care se clăteşte pentru ultima oară părul. Pudra de Bhringraj se poate amesteca împreună cu Amla, Shikakai şi Neem pentru a obţine o pastă care spală părul sau se poate prepara un ulei de păr balsam (plantele se amestecă bine cu ulei de cocos).

ATENŢIE! Pudra Nagar Motha conferă părului nuanţe delicate de maro. Faceţi un test pe o şuviţă înainte de a aplica pe tot părul

Curcuma colorează în nuanţe diferite de blond

Pudra de curcuma (turmeric) este ideală pentru păr, previne mătreața și colorează părul în nuanțe diferite de blond. Se amestecă pudră de turmeric cu ceai de mușețel până când se obține o pastă ușor de aplicat pe părul umed. Se lasă să acționeze, după care se clătește cu apă. Se recomandă pentru părul blond și șaten deschis, pentru a obține nuanțe de blond sau de blond auriu. Se recomandă efectuarea testului de culoare pe o șuviță înainte de a aplica masca pe tot părul.