Main menu

header

619 4 2de Roxana Istudor şi Claudiu I.

Cât de departe merg unele persoane pentru a obține mult-dorita frumusețe, care a ajuns determinantă pentru succes? Foarte departe, arată unele dintre cele mai ciudate metode folosite în toată lumea.

Terapia cu substanțe periculoase

Oricât ar fi de greu de crezut, chiar și substanțele otrăvitoare sunt uneori folosite pentru înfrumusețare, doar din simplul motiv că sunt descoperiri epocale pentru alte domenii. Cea mai bună dovadă este inventarea unei creme care are în componență… radiu și poloniu, mai exact substanțe radioactive, care au fost incluse la un moment dat în numeroase rețete cosmetice, de la săpunuri la rujuri și pudre pentru ten. A existat în istoria cosmeticii până și pastă de dinți radioactivă, care promitea albire spectaculoasă. Urmarea? Efecte adverse grave, de la pierderea părului la apariția cancerelor.

Plumb și mercur pentru ten străveziu

Moda trecutului era și pielea cât mai albă. Pentru asta se folosea o mască din plumb, alt element periculos. Această terapie a dus la un cerc vicios grav - cauza, o deteriorare severă a pielii, care era acoperită cu… și mai mult plumb. Mai mult, apăreau durerile de cap, stările de greață și uneori intervenea moartea - totul pentru moda tenului străveziu. Firește, în timp, și arsenicul a fost folosit în cosmetică, deși se știa precis că pielea este prima victimă a acestui tip de otravă. Chiar în prezent, moda tenului luminos cu orice preț poate însemna apelul la produse care conțin mercur…

Prospețime… zoo

619 4 3Vietățile din regnul animal sunt o constantă în industria înfrumusețării, care are extremele ei, uneori periculoase, alteori de-a dreptul dezgustătoare. Actrița americană Gwyneth Paltrow, de pildă, a descoperit apiterapia, mai exact, se lasă înțepată de albine în numele frumuseții. Firește, există și varianta cosmeticelor cu venin de albine, foarte costisitoare și care pot duce la dispariția speciei… Peștii Garra sunt folosiți pentru prospețimea picioarelor - curăță eficient pielea moartă și pot executa o pedichiură naturală ideală. Nu au dinți și elimină doar țesutul mort. Un aspect mai puțin plăcut al procedurii este faptul că în același lichid cu pești-minune pot să-și introducă tălpile și alți clienți, iar necesara dezinfectare nu se poate face, dată fiind prezența peștilor.

Pomada din placentă

Foarte multe animale mănâncă placenta rezultată în urma fătării datorită nutrienților pe care aceasta îi conține. De la acest instinct din lumea sălbăticiunilor până la apariția cremelor de față pe bază de placentă este totuși cale lungă. Asocierea placentei cu procesul de naștere și înnoire, plus cunoștințele despre substanțele benefice pe care le conține au stârnit imediat interesul producătorilor de cosmetice, care au introdus pe piață tot felul de produse pe bază de placentă. Chiar dacă nu sunt susținute științific, efectele sunt „garantate” prin publicitate vagă, de genul: „Cercetările atestă faptul că…”. De regulă se folosește placenta provenită de la ovine, dar pentru cei cu dare de mână există și varianta cosmeticelor cu placentă umană. În paralel, se știe sigur că folosirea placentei în acest fel… nenatural generează tulburări hormonale.

„Am fost înțepată de albine. Este un tratament incredibil. Dar doare îngrozitor!“ (Gwyneth Paltrow)

Drumul melcilor pe faţa clientelor

619 4 4Melcii sunt utilizați pe scară largă pentru tratamentele faciale extreme. Se spune că urma vâscoasă pe care o lasă în timp ce alunecă pe fața clientelor ar atenua urmele îmbătrânirii. Folosiți de sute de ani împotriva petelor acneice și cicatricelor, melcii au intrat și în atenția tratamentelor curente, de întreținere a frumuseții, deși nu există dovezi științifice în acest sens. O altă metodă utilizată în Japonia trecutului de gheișe și actualizată este cea cu măști din excremente de privighetoare. Ideea a trecut Oceanul, și astăzi un spa din Manhattan, New York, oferă tratamente cu acest compus tratat cu ultraviolete și amestecat cu alte ingrediente care ar garanta strălucirea maximă a tenului…