Main menu

header

614 4 3de Roxana Istudor

Sunt greu de imaginat cosmetica modernă și imaginea femeii contemporane fără aspectul părului. Obsesia pentru strălu- cirea și sănătatea podoabei capilare a generat și o industrie consistentă, în valoare totală de circa 40 de miliarde de euro, potrivit specialiștilor de la „Goldman Sachs”. Și totuși, în această eră a preocupării pentru părul lung și bogat, a luat naștere o mișcare care militează pentru viața fără șampon. Cu argumente!

Consum în cădere liberă

În prezent nu par să mai existe limite pentru preocuparea și cheltuiala în numele aspectului părului. Dar acesta este un trend reversibil, în condițiile în care vânzările de șampon ale unor mari branduri, ca „Head& Shoulders”, „Pantene” sau „Herbal Essences”, înregistrează scăderi semnificative, de 23 de milioane de lire sterline doar în Marea Britanie, notează „The Telegraph”. Care ar fi explicațiile pentru faptul că părul este spălat mai rar? În primul rând, tot mai multe femei au început să lucreze online, apoi extinderea interzicerii fumatului în spațiile publice a avut efect, precum și moda pletelor lungi. Toate acestea au contribuit la un consum tot mai scăzut de șampon. Nu în ultimul rând, considerentele de sănătate au generat mișcarea „no-poo”, care susține o viață fără produse cosmetice de îngrijire a părului.

Exemplul personal

Nu este vorba doar despre sloganuri. Femeile care fac parte din această mișcare dau exemplul personal în ceea ce înseamnă eliminarea șamponului din îngrijirea personală de fiecare zi. Adeptele acestui stil de viață sunt foarte active pe rețelele de socializare și arată constant ce înlocuitori naturali pot fi folosiți în locul șamponului și mai ales ce efect are scoaterea de pe listă a nenumăratelor chimicale din componența acestui produs cosmetic. Studii recente au arătat că femeile încarcă organismul, prin cosmetice, cu uluitorul număr de 515 chimicale în fiecare zi. „Am privit pe spatele sticlei cu șampon și am realizat că erau trecute nenumărate ingrediente despre care nu aveam nicio idee”, mărturisește Lucy Aitken Read, autoarea cărții „Păr fericit: Ghidul renunțării definitive la șampon”, care a renunțat la folosirea acestui produs încă din anul 2012.

Avantaje și dezavantaje

Printre plusurile acestui gest curajos de a renunța la șampon se numără, potrivit cunoscătorilor și publicațiilor pentru femei, eliminarea chimicalelor care intră în contact cu pielea în mod frecvent, economiile la bu- getul personal, efectul clar asupra sănătății și aspectului părului, care, potrivit persoanelor care au eliminat șamponul, balsamul și alte produse de styling, devine mai puternic, mai plin de volum și mai strălucitor. Trendul este o veste foarte bună și pentru reprezentanții organizațiilor de mediu, care văd astfel mai puțină poluare în jur. Dar nu este simplu pentru o femeie să iasă din obișnuință și din zona de confort conferite de utilizarea șamponului. Cine decide să scape de chimicalele pentru păr trebuie să poată depăși stagiul în care podoaba capilară miroase puternic. „Suntem prea învățate cu ideea că mirosul de parfum înseamnă curățenie”, punctează Aitken Read.

Argumentul sănătății

Intrarea în zona îngrijirii personale fără chimicale înseamnă, într-o primă fază, un păr care se îngrașă foarte repede. Dar aici este o capcană, întrucât șamponul elimină uleiurile naturale pe care le produce scalpul, obligând practic pielea să producă grăsime în plus pentru a echilibra situația. În acest fel se intră într-un cerc vicios, cu nenumărate dezavantaje pentru pielea capului, expusă la numeroase chimicale, pe de o parte, și nevoită să reacționeze la agresiunea și uscarea artificială, forțată, pe de altă parte. Mulți specialiști sunt de părere că, lăsată în voia mecanismelor naturale, pielea capului este perfect capabilă să genereze un balans optim între uleiurile care mențin părul suplu, cu efect de protecție și de înlocuitori perfecți pentru orice șampon sau balsam. Acest efect binefăcător este totuși vizibil abia după câteva săptămâni, întrucât părul va continua să fie foarte gras o vreme.

Alternativele benefice

Există o perioadă de tranziție nu tocmai plăcută spre viața fără șampon. Vestea bună este că sunt multe soluții naturale care să ajute în acest proces. Produse naturale cum sunt bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie, oul, mierea, chiar făina de grâu, combinate în rețete diferite pentru fiecare tip de păr în parte, se află la îndemâna persoanelor care vor să elimine chimicalele din produsele cosmetice. Se pot face măști de păr din iaurt, căpșuni, roșii, argilă sau banane. De asemenea, oțetul de mere, aloea și sarea pot intra în componența unor amestecuri făcute în casă ce aduc numai beneficii oricărui tip de scalp, cu efecte directe asupra sănătății și aspectului părului. În ultimă instanță, arată persoanele care au trecut la viața fără șampon, pentru zilele în care aceste produse întârzie să ofere aspectul dorit, o eșarfă de pus pe cap este soluția care ajută la trecerea spre o altă zi de sănătate a părului.

„Îmi spăl părul pur și simplu cu apă la fiecare trei-patru zile, iar la fiecare două săptămâni fac o mască cu ou sau cu bicarbonat de sodiu“ (Lucy Aitken Read)

Reţete de succes

Persoanele cu părul gras care doresc să renunțe la șampon pot utiliza în perioada de tranziție, de pildă, o mască făcută din gălbenuș și argilă. În timp ce albuşul contribuie masiv la menținerea echilibrului producției de sebum, argila, prin conținutul de minerale, are un rol important în hrănirea pielii capului și în stimularea creșterii sănătoase a părului. La rândul lor, persoanele cu părul uscat pot apela la o mască naturală dintr-un singur ingredient, cu efect rapid și spectaculos: uleiul de cocos. Iar pentru femeile cu părul normal, aplicarea unei banane poate face minuni și pentru sănătatea podoabei capilare, și pentru suplețea și frumusețea părului. Combinațiile sunt în număr nelimitat.