Main menu

header

611 5 1de Roxana Istudor

Estetica surâsului este la mare preț - potrivit specialiștilor, metodele care aranjează calitatea zâmbetului alcătuiesc în prezent o piață de circa 2,5 miliarde de lire sterline, în creștere cu 73% față de datele anului 2012. Așadar, dantura este o preocupare majoră pentru tot mai multe persoane care vor să arate mai tinere fără metode (prea) invazive.

Intervenții minimaliste pentru un aspect firesc

Cosmetica dentară este în prezent în centrul preocupărilor celor care se ocupă de ansamblul de măsuri antiîmbătrânire, fiind „una dintre cele mai subtile și, în același timp, inteligente metode de a împrospăta înfățișarea unei persoane, iar pacienții mei introduc estetica de acest tip în rutina antiîmbătrânire, care în fond înseamnă a îmbunătăți câte puțin peste tot unde este necesar”, sintetizează medicul dentist Uchenna Okoye, citat de „The Guardian”. În timp ce dantura perfect aliniată și de un alb aproape nenatural începe să piardă teren, în locul ei apare o altă abordare: seria de intervenții de mai mică anvergură asupra dinților naturali și un tablou general de dantură tinerească, plus un aspect mai firesc.

Dantură naturală, chiar dacă imperfectă

Trendul este marcat de rezultatele unui studiu recent, care a relevat că zâmbetul cel mai popular este cel al ducesei de Cambridge, care le-a surclasat pe cele ale Juliei Roberts și Jessica Alba. „Surâsul lui Kate este strălucitor, în condițiile în care dinții săi au variații naturale de lungime, prin comparație cu vedetele care au dantura aliniată impecabil”, explică medicul dentist Richard Marques. La rândul său, topmodelul Alek Wek se situează în topul preferințelor celor care au ales zâmbetul cel mai fermecător, deși, după cum se știe, manechinul nu are o dantură aliniată la milimetru, lucru valabil și pentru alte prezențe în top, ca Eva Mendes sau Anne Hathaway.

Conturarea gingiilor cu laser

Una dintre cele mai simple metode de îmbunătățire a aspectului zâmbetului printr-o metodă simplă este conturarea gingiilor cu laser, mai exact eliminarea țesutului gingival în exces. „Pentru multe persoane, un zâmbet care arată gingiile prea mult are implicații atât de profunde, încât acești oameni ajung aproape să nu mai zâmbească în fotografii. Laserul facilitează eliminarea la milimetru, cu maximă precizie, a gingiilor în exces, pentru o proporționalitate mult mai estetică a zâmbetului. De asemenea, metoda este utilizată pentru a crea acel arc al gingiilor care este considerat mult mai atrăgător”, arată dr. Okoye.

Sculptura surâsului, în trend

Un zâmbet captivant poate avea nevoie și de o ușoară intervenție cu Botox, tot mai solicitată odată cu înaintarea în vârstă. Mai precis, este vorba despre injectarea unei mici cantități din această substanță în bărbie, care are ca rezultat reducerea reliefării prea mari a mușchilor generată de felul în care evoluează dantura în timp. „Nu este nevoie de altceva decât de două mici injecții, o operațiune de zece secunde, de fiecare parte a nărilor. Vor relaxa mușchii și vor ridica buza superioară”, argumentează expertul dr. Michael Prager. O altă intervenție minimalistă practicată este cea de injectare a unei mici cantități de Botox în spațiul dintre buza inferioară și bărbie, care se adâncește pe măsura trecerii timpului.

O lărgire necesară

Este zâmbetul suficient de larg? În cazul multor persoane care apelează la specialiști, răspunsul este nu, ceea ce înseamnă că dinții din spate, care ar putea con- tribui la un aspect proaspăt și tineresc, devin irelevanți. Așa se face că este recomandată lărgirea cu ajutorul aparatelor de tip „arch expansion”, care, potrivit dr. Prager, „extind maxilarul în așa fel încât închiderea gurii să se facă într-un mod cât mai corect”. Un astfel de dispozitiv acționează pe o perioadă cuprinsă între trei și şase luni, iar rezultatele sunt benefice nu doar pentru zâmbet, ci pentru întreaga față. „Prin efectul creat de aceste dispozitive se poate recrea un chip care arată mai ferm și mai plin. Aparatul oferă și beneficiul de a ridica întreaga gură”, arată stomatologul Hanel Nathwani.

Îngrijirea dinților, crucială

În condițiile în care orice detaliu, chiar nuanța tenului, se ia în considerare pentru un aspect cât mai natural și tineresc, îngrijirea dinților este o preocupare crucială. Și la acest capitol există tendințe de interes pentru toți cei preocupați de elementul zâmbet în tabloul general al înfățișării. Astfel, se practică înlăturarea printr-un tratament revoluționar, denumit „Icon”, de pe dinți a petelor albe care survin odată cu vârsta, din cauza decalcifierii sau a „apei dure”. Tratamentul constă în aplicarea unui gel special, care este lăsat să acționeze asupra dinților timp de 20 de minute, apoi se intervine cu o soluție care penetrează suprafața dinților pentru a umple părțile albe și a le readuce la o nuanță naturală.

„Zâmbește în oglindă în fiecare dimineață și vei începe să vezi o mare schimbare în viață“ (Yoko Ono)

Micile corecturi fac marea diferenţă

O altă practică folosită pe sistemul intervențiilor mici este cea a corectării imperfecțiunilor atât cât să nu fie afectat ansamblul natural. Operațiunea se face cu ajutorul materialelor folosite pentru a imita culoarea naturală în cazul plombelor. Specialiștii în medicina dentară au pus la punct o serie de metode de a alinia, a remodela discret, a reduce micile spații dintre dinți, chiar de a-i lungi doar atât cât zâmbetul să fie atrăgător și tineresc. „Această operațiune este ideală pentru clienții care au în general o linie a dinților dreaptă, dar cu margini imperfecte ori cu dinții ușor afectați de îmbătrânire”, punctează dr. Okoye.