Main menu

header

609 4 2de Roxana Istudor

În perioada Sărbătorilor, cererile pentru intervenții cu botox au crescut cu circa 25% în cabinetele de specialitate. Aceasta este doar o estimare, întrucât la finele anului 2016 doar în Marea Britanie și doar în primele săptămâni ale lunii decembrie solicitările de astfel de intervenții crescuseră cu 150 de procente...

O intervenție pentru sănătate

Injecțiile cu botox, la mare modă, nu sunt doar o chestiune de vanitate, ci și una de sănătate, arată „The Guardian”. „Dorința de a arăta mai puțin triști este noua modă cosmetică. Mulți dintre clienții mei nu vor neapărat o netezire a feței sau să scape de riduri, ci vor să arate fericiți”, explică specialistul Michael Prager. Ceea ce experimentează medicul în cabinet vine, de altfel, să confirme cel mai recent studiu în domeniu, care atestă faptul că injecțiile cu botox sunt eficace în tratarea depresiei. Publicația „Aesthetics Journal” anunță că nouă din zece pacienți cu probleme grave de depresie au manifestat o reducere a gravității simptomelor după ce au fost tratați cu toxină botulinică.

Starea de bine vine de pe chip

Specialiștii se bazează pe faptul că în momentul în care starea fizică este una care mulțumește, acest lucru se răsfrânge asupra stării mentale. „Relaxarea mușchilor care ne fac să arătăm încordați, nervoși sau triști, cum sunt cei din zona frunții, schimbă felul în care suntem văzuți de cei din jur; acest aspect are un efect «în oglindă» asupra felului în care ne percepem noi înșine, dat fiind faptul că faţa este platforma noastră principală de comunicare”, argumentează medicul psiholog Richard Sherry. Așadar, prin injecțiile cu botox se pierde capacitatea unei persoane de a se încrunta, pare mai senină și mai tânără, asta se reflectă în opinia celorlalți și, prin „efect de bumerang”, starea pozitivă revine, intrând în mental.

Relaxarea mușchilor, pas cu pas

Liniile adânci dintre sprâncene sunt primele „vinovate” de aspectul încruntat și implicit de mesajul neprietenos pe care îl transmite chipul unei persoane. „Injecțiile cu botox în această zonă nu doar reduc aceste linii care ne fac să părem mânioși, dar în plus deschid unghiul ochilor, ceea ce îi face pe pacienți să pară mai receptivi la lumea din jur”, punctează dermatologul Nick Lowe. Pentru zona gurii, specialiștii recomandă injectarea unor mici cantități în colțuri, ceea ce ridică unghiurile și conferă un aspect mai senin, corectând expresia de persoană aflată în depresie. Firește, este contraindicat excesul, dat fiind faptul că înghețarea prea accentuată a mușchilor poate genera o constrângere asupra unor emoții dintre cele mai firești, lucru care poate agrava depresia, menționează psihologul Susie Orbach.

Celebritățile se confesează

În condițiile în care depresia afectează peste 350 de milioane de persoane la nivel global, iar majoritatea metodelor de combatere cunoscute până acum nu dau rezultate pe termen lung, orice progres pe calea eliminării acestei epidemii a secolului al XXI-lea este binevenită, notează „Huffington Post”. În calitatea lor de modele pe care le urmează un număr mare de oameni, vedetele împărtășesc din experiența proprie vizavi de injecțiile cu botox. Astfel, designerul vestimentar Tom Ford mărturisește că folosește botox ocazional; actriţa Kim Catrall afirmă că are o adâncitură între sprâncene și utilizează aceste injecții pentru a scăpa de ea, dar nu mai mult, pentru că „nu dorește să arate ca la 20 de ani”; Olivia Colman este un fan al botoxului, mai ales de când soțul i se adresează cu apelativul „frumoaso”, iar Robin Wright, starul din „House of cards”, afirmă că intervine cu botox de două ori pe an, „în cantități foarte mici, pentru a înlătura tensiunea de pe chip”.

„Secretul reușitei injecțiilor cu botox este realizarea echilibrului emoțional pe care îl transmite chipul“ (dr. Michael Prager)

Doar schimbările profunde rezistă în timp

Specialiștii atrag atenția că intervențiile cu botox, deși eficiente pe termen scurt, nu pot ține locul adevăratei schimbări interioare, care poate elimina depresia. „Până nu facem o schimbare în noi înșine nu putem obține o fericire de durată. Botox poate chiar deveni o dependență, un mod de a masca tristețea, dar este doar o soluție pe termen scurt. Ceilalți sunt întotdeauna atrași de cei care se simt bine în pielea lor, deci a deveni atractiv este o chestiune de acceptare a propriei persoane”, sintetizează psihologul Linda Blair.