Main menu

header

601 5 1de Gabriela Militaru

Toamna este plină de mirosuri savuroase! Turtă dulce, plăcintă de dovleac, ceai fierbinte din ceai negru și ierburi indiene sau cidru cu mirodenii. Cum ar fi însă ca nu doar casa să miroase atât de îmbietor, dar și pielea să împrumute o savoare dulce de toamnă? Dacă vă place acest gen de miros, puteți alege să preparați câteva rețete de întreținere a pielii cu uleiuri esențiale care vă vor face să mirosiți a toamnă. Să faci din mirosul de turtă dulce un unt de corp, un exfoliant, săpun sau chiar parfumuri e tot ce își pot dori femeile, care nu pierd timpul suspinând după vară, ci se bucură din plin de prezent, adică de toamnă.

Exfoliant „plăcintă cu dovleac”

Ingrediente: 1 cană cu zahăr brun, 3/4 cană cu ulei esențial (puteți alege orice, de la uleiul de migdale, la cel de sâmburi de caise sau de nucă de cocos), 2 picături de ulei esențial de scorțișoară, 2 pi- cături de ulei de cuișoare, 2 picături de ulei de ghimbir, 2 picături de ulei de cardamom, 2 picături de ulei de nucșoară.

Mod de preparare: amestecați bine ingredientele până ce devin o pastă omogenă și depozitați-o într-o cutie închisă perfect.

Scrub „prăjiturică”

Ingrediente: 1 cană cu zahăr organic, 1/2 cană cu ulei de nucă de cocos, 2 linguri cu extract de vanilie, 8 picături de ulei esențial de scorțișoară.

Mod de preparare: ingredientele se amestecă până ce devin o pastă omogenă, ce se păstrează într-o cutie bine închisă.

Scrub cu cafea condimentată

601 5 2Ingrediente: 3/4 cană cu cafea măcinată, 1/2 cană cu zahăr brun, 1/4 cană cu ulei de cocos nerafinat, 2 picături de ulei de scorțișoară, 2 picături de ulei de nucșoară, 2 picături de ulei de ghimbir, 2 picături de ulei de cardamom, 2 picături de ulei de cuișoare.

Mod de preparare: amestecați bine ingredientele până ce devin o compoziție omogenă și depozitați-o într-o cutie închisă perfect.

Cuburi „turtă dulce” exfoliantă

601 5 4Ingrediente: 250 g săpun cu glicerină, 1/4 cană cu unt de shea, 1/2 cană cu ulei de jojoba, 2 picături de vitamina E uleioasă, 15 picături de ulei de ghimbir, 5 picături de ulei de scorțișoară, 5 picături de ulei de nucșoară, 5 picături de ulei de cuișoare, 2 căni cu zahăr organic, 1 linguriță cu colorant natural.

Mod de preparare: tăiați bucata de săpun cu glicerină în bucățele mici într-un bol pe care îl introduceți în cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde. Adăugați untul de shea și amestecați până când cele două ingrediente se omogenizează. Puneți apoi uleiul de jojoba, vitamina E uleioasă și uleiurile esențiale de ghimbir, scorțișoară, nucșoară și cuișoare. La final, adăugați și zahărul și colorantul natural, amestecând încontinuu. Compoziția se va întări foarte repede, așa că grăbiți-vă să o puneți într-o formă pentru gheață și să o lăsați 30 de minute la congelator. La duș, cuburile se folosesc pe pielea umedă asemenea unui săpun obișnuit.

Săruri de baie „pulover de vreme rea”

Ingrediente: 1 cană cu sare amară, 1/4 cană cu sare de mare, 1/4 cană cu bicarbonat de sodiu, 3 picături de ulei de eucalipt, 3 picături de ulei de ienupăr, 2 picături de ulei de salvie.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele și se păstrează într-o cutie închisă bine. Se folosesc cam 100 de grame de compoziţie la o baie.

Scrub pentru buze „cidru înmiresmat”

Ingrediente: 2 linguri cu ulei de cocos nerafinat, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu zahăr brun, 2 picături de ulei de portocale, 1 picătură de ulei de scorțișoară, 1 picătură de ulei de cuișoare, 1 picătură de ulei de nucșoară.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele până ce se formează o pastă omogenă, care se păstrează la loc ferit de umezeală și se folosește în cantități foarte mici pentru masarea ușoară a buzelor în vederea exfolierii și îndepărtării celulelor moarte.

Parfum „briza toamnei”

601 5 5Ingrediente: 25 de picături de ulei de portocale, 25 de picături de ulei de patchuli, 10 picături de ulei de cuișoare, 120 ml vodcă.

Mod de preparare: se pun uleiurile laolaltă într-un recipient cu pulverizator și se amestecă. Apoi se adaugă vodca și se agită bine. La final, se lasă recipientul la loc răcoros timp de două-trei săptămâni pentru a-și dezvolta mirosul. Alcoolul își va pierde din intensitate, în timp ce mireasma uleiurilor se va intensifica.

Unt de corp „turtă dulce”

601 5 6Ingrediente: 1/2 cană cu unt de mango, 1/4 cană cu unt de shea, 1/4 cană cu unt de kokum, 1/4 cană cu unt de cacao, 1/4 cană cu ulei de cocos nerafinat, 1/4 cană cu ulei de migdale dulci, 1 lingură cu pudră de arorut, 15 picături de ulei de ghimbir, 5 picături de ulei de scorțișoară, 5 picături de ulei de cuișoare, 5 picături de ulei de nucșoară.

Mod de preparare: puneți untul de mango, untul de shea, untul de kokum, untul de cacao și uleiul de cocos într-un bol și încălziți ingredientele până ce se fluidizează. Apoi adăugați restul ingredientelor, amestecând încontinuu. Se lasă să se întărească și se folosește ca și cremă hidratantă după duș.

Ulei „turtă dulce” pentru piele uscată

Ingrediente: 1/4 cană cu ulei de cocos, 1/2 cană cu ulei de sâmburi de caise, 2 linguri cu ulei de tărâțe de grâu, 2 linguri cu ulei de șofran, 1 lingură cu vitamina E uleioasă, 30 de picături de ulei de ghimbir, 10 picături de ulei de scorțișoară, 10 picături de ulei de cuișoare, 10 picături de ulei de nucșoară.

Mod de preparare: se pun ingredientele într-un recipient cu pulverizator și se agită bine pentru a se omogeniza. Apoi se aplică pe pielea uscată, imediat după duș.

Săpun de mâini „pulover de vreme rea”

601 5 8Ingrediente: 1/4 cană cu săpun lichid fără miros, 1 lingură cu ulei de migdale dulci, 1 lingură cu glicerină vegetală, 9 picături de ulei de eucalipt, 9 picături de ulei de ienupăr, 6 picături de ulei de salvie, 1/4 cană cu apă distilată.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele într-un recipient pentru săpun lichid și se agită bine pentru a deveni o soluție omogenă.

Balsam de buze cu ceai aromat

Ingrediente: 2 lingurițe cu ceară de albine, 1 şi 1/2 lingurițe cu unt de cacao, 5 lingurițe cu ulei de cocos, 4 picături de vitamina E uleioasă, 1/4 linguriță cu miere, 1/8 linguriță cu esență de vanilie, 3 prafuri de cardamom, 3 prafuri de școrțișoară, 3 prafuri de ghimbir uscat, 3 prafuri de cuișoare.

Mod de preparare: puneți ceara de albine, untul de cacao și uleiul de cocos într-un mic bol și încălziți la microunde până ce ingredientele devin lichide. Apoi adăugați celelalte ingrediente. Amestecați până ce obțineți o pastă și apoi turnați în tuburi pentru balsam de buze.