Main menu

header

599 5 1de Irina Ţolea

Tehnicile de vindecare ale medicinei tradiționale chineze au de mii de ani rezultate spectaculoase în tratarea diverselor afecțiuni. Mai puțin cunoscute însă sunt procedurile de acupunctură antiaging care, în ultima vreme, fac o concurență serioasă procedurilor de întreținere și intervențiilor de chirurgie plastică. În acest domeniu, acupunctura se dovedește a fi o alternativă mult mai puțin invazivă, fără efecte adverse și, cu siguranță, mult mai ieftină. În plus, procedurile de acupunctură antiaging nu maschează efectele îmbătrânirii, ci acționează direct asupra cauzelor care determină degradarea funcțională a organismului. Despre beneficiile acupuncturii aplicate în cosmetică ne-a vorbit Doru Udișteanu, doctor în medicină alternativă, nutriție funcțională și acupunctură, de la Centrul de Detox și Medicină Biologică Infrafit - București.

„Beneficiile se observă de la prima sau de la a doua şedinţă”

599 5 2- Cum acționează acupunctura antiaging?

- Există mai multe mecanisme prin care acupunctura ne ajută să ștergem unele urme lăsate de trecerea anilor. Numeroase studii arată că acupunctura stimulează producția de colagen la nivel local (teoria microtraumelor prin înțepare). Alt mecanism se referă la modul în care se relaxează musculatura facială în timpul și după sesiunile de acupunctură. De asemenea, reglarea fluxului energetic local duce la o mai bună irigare și oxigenare a tegumentelor, ajutând la detoxifierea acestora și la îmbunătățirea texturii pielii. Datorită schimbărilor metabolice locale și a echilibrării energetice a anumitor organe, ridurile se estompează sau dispar ca efecte firești în restabilirea sănătății organismului.

- În cât timp se văd rezultatele?

- De regulă, se lucrează pe o bază de zece şedinţe, de câte două-trei ori pe săptămână, urmând ca, o dată la o lună sau de două ori să existe o sesiune de mentenanță. Rezultatele se observă de multe ori chiar de la prima sau de la a doua şedinţă, dar de regulă sunt evidente după două săptămâni. O ședință de acupunctură durează între 20 şi 30 de minute. Desigur, se poate ajunge și la 45 de minute, depinde de necesitățile fiecărui pacient în parte.

„Acțiunea se desfășoară în mare parte asupra organelor aflate în dezechilibru”

599 5 3- Acupunctura ajută și la înlăturarea suferințelor interioare ale căror efecte apar în exterior (pete de ficat, acnee, cearcăne)?

- Desigur. Este chiar unul dintre principiile de bază în rejuvenarea facială. Niciodată nu se pun ace strict pentru riduri: întotdeauna se cuplează cu tratarea diverselor organe care au legătură cu manifestările faciale. Sunt multe cazuri unde echilibrarea unor organe a avut un efect spec- taculos, anulând necesitatea unui tratamentul facial complet. Cearcănele pot fi estompate în condițiile în care ele sunt efectul manifestării unei afecțiuni. Dacă se insistă însă în anumite obiceiuri nesănătoase (odihnă insuficientă, culcarea după ora 23:00, obosirea ochilor), atunci este ca și cum am înota împotriva curentului. De asemenea, în ceea ce privește nuanța tenului, în acest sens, ședințele de acupunctură pot avea succes, având în vedere că acțiunea se desfășoară în mare parte asupra organelor aflate în dezechilibru. Astfel este posibilă revenirea la aspectul de ten sănătos. În ceea ce privește textura și nuanta tenului, putem combina acupunctura estetică cu mezoterapia, în acest fel obținându-se rezultate superioare și de durată.

- Noi, românii, avem celebra vorbă „baba rabdă la frumusețe”. Sunt dureroase ședințele de acupunctură antiaging?

- Sunt cazuri extrem de rare, când pacientul simte un oarecare disconfort, dar nu putem vorbi despre „durere”. În majoritatea cazurilor, ședinţele de acupunctură sunt foarte relaxante, mulți pacienți chiar adorm în timpul lor. Este foarte importantă modalitatea prin care pacientului i se induce starea de relaxare înainte de ședința de acupunctură. O atmosferă plăcută și un ceai aromat sunt recomandate în pregătirea pacientului pentru o sesiune de acupunctură reușită.

„Am observat în rândul bărbaților o creștere a interesului vizavi de problemele estetice”

599 5 4- Există contraindicații?

- Există anumite cazuri în care acupunctura trebuie evitată sau restrânsă. De exemplu, în cazul gravidelor este interzisă înțeparea anumitor puncte. La fel, în cazul bolilor de piele, de regulă nu se înțeapă suprafața afectată, după cum nu se înțeapă nici rănile (plăgile deschise). De asemenea, este cunoscut, acupunctura este contraindicată în cazul pacienților cu afecțiuni psihice.

- Ce fel de pacienți solicită procedurile antiaging?

- În ultima perioadă am observat în rândul bărbaților o creștere a interesului vizavi de problemele estetice, dar, desigur, doamnele sunt mult mai interesate de aspectele sănătății și frumuseții tenului. De obicei, pacienții care solicită aceste proceduri au vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani. Dar avem și pacienți mai tineri, care optează pentru terapii de întreținere estetică.

„Reglarea fluxului energetic local duce la o mai bună irigare și oxigenare a tegumentelor, ajutând la detoxifierea acestora și la îmbunătățirea texturii pielii. Datorită schimbărilor metabolice locale și a echilibrării energetice a anumitor organe, ridurile se estompează sau dispar ca efecte firești în restabilirea sănătății organismului”

„Fața unui om poate să-ți ofere multe detalii privind starea sa de sănătate! Există sisteme de diagnostic pe suprafața întregului corp, microsistemul palmei și piciorului, urechii, irisului, scalpului și limbii. Pe față avem «proiectate» diverse organe, modificările acestor arii de proiecție având relevanță în diagnosticarea unui număr foarte mare de afecțiuni“

„«Civilizaţia modernă» ne afectează într-o oarecare măsură sistemul energetic“

- Care sunt factorii care grăbesc procesul de îmbătrânire?

- La ora actuală, tot ce ne oferă „civilizaţia modernă” ne afectează într-o oarecare măsură sistemul energetic. În Taoism se spune că poți spera la o viață sănătoasă și îndelungată dacă sunt îndeplinite cinci condiții: aer curat, apă curată, hrană curată, comportament sexual corect și gândire corectă. În mod evident este foarte dificil să atingem toate aceste puncte, mai ales dacă trăim într-un oraș precum Bucureștiul. La nivel emoțional suntem afectați de tot ceea ce gândesc, vorbesc și fac cei care ne înconjoară și de modul în care răspundem la acești stimuli.