Main menu

header

598 4 3de Gabriela Militaru

Călcâiele aspre și crăpate sunt nu doar o problemă estetică, dar și una medicală atunci când zona devine dureroasă la pășit. În general, tratamentele sunt destul de costisitoare, iar rezultatele se mențin doar pe perioada folosirii acestora. De aceea, pentru a nu cheltui o avere pe soluții de ocazie sunt recomandate tratamentele homemade.

Scrub din făină de orez

Fiind un exfoliant puternic, făina de orez ajută la îndepărtarea pielii moarte de pe călcâie, lăsând zona netedă și mai puțin predispusă la recidivă. Pentru a obține exfoliantul, amestecați o cană cu făină de orez cu câteva linguri cu miere, o lingură cu oțet de mere și o lingură cu ulei de măsline până ce compoziția devine omogenă. Țineți picioarele în apă caldă timp de 10-15 minute, apoi masați-vă cu compoziția de făină de orez pe călcâie. Mierea are efect hidratant, dar și proprietăți antibacteriene, ajutând la prevenirea dezvoltării microbilor la nivelul călcâielor. Pentru a vă trata această zonă, dizolvați 250 g miere în doi-trei litri de apă. Vărsați apoi compoziția într-un lighean și păstrați-vă picioarele acolo timp de 10-15 minute.

Untul de shea hidratează

Untul de shea este un bun hidratant pentru pielea uscată și crăpată. Untul este bogat în colagen și aicizi grași Omega 3, 6 şi 9, care calmează durerea și refac pielea de la nivelul călcâielor. Seara, înainte de culcare, masați-vă zonele afectate cu cremă și purtați o pereche de șosete de bumbac pe timpul nopții. Uleiul vegetal ajută, de asemenea, la repararea dermei călcâielor. Pentru aceasta, țineți picioarele în apă fierbinte timp de câteva minute, ștergeți-le cu un prosop și încercați să îndepărtați pielea moartă cu o piatră ponce. Apoi aplicați un strat gros de ulei vegetal. Puteți, de asemenea, alterna cu ulei de susan, de cocos sau ulei de măsline.

Bananele și avocado cicatrizează

Sarea amară protejează și ea pielea călcâielor, așa că poate fi folosită sub formă de sare de baie pentru picioare. Amestecați o jumătate de cană cu sare amară într-un lighean cu apă caldă și țineți picioarele acolo timp de 10-15 minute. Frecați apoi călcâiele cu piatră ponce și reintroduceți picioarele în apă cu sare pentru alte zece minute. La final, masați-vă călcâiele cu ulei vegetal și purtați peste noapte o pereche de șosete din bumbac. Bananele și avocado sunt, de asemenea, un cicatrizant minunat. Pasați o banană și o jumătate de avocado și amestecați-le până ce devin o pastă groasă. Aplicați amestecul pe călcâie și lăsați să acționeze 15 minute.

Glicerina și apa de trandafiri hrănesc pielea

Glicerina și apa de trandafiri combinate sunt excelente pentru tratarea crăpăturilor călcâielor. Apa de trandafiri are multe vitamine esențiale în refacerea dermei. În același fel, glicerina înmoaie pielea, o hrănește și o face mai fină. Amestecați în părți egale glicerină și apă de trandafiri și masați-vă călcâiele seara înainte de culcare. Ceara de parafină ameliorează durerea de la nivelul călcâielor crăpate. Puneți la înmuiat o bucată de ceară de parafină și amestecați împreună cu două linguri cu ulei de cocos. Lăsați compoziția să se liniștească până ce deasupra se formează o peliculă fină. Înmuiați-vă picioarele în compoziție până ce simțiți că pelicula s-a transferat din apă pe călcâie. Puneți apoi o pungă de plastic peste picioare și lăsați să acționeze timp de 30 de minute. Îndepărtați apoi parafina, spălându-vă cu apă călduță și cu săpun.

Cauzele crăpării călcâielor sunt: purtarea frecventă a sandalelor, igiena incorectă, alimentația precară sau carenţa de vitamine şi de minerale