Main menu

header

589 4 1de Valeria Roman

Anul acesta, la mare căutare, alături de împletiturile romantice şi lejere, sunt acelea care poartă denumirea de boxer braids. Se cheamă astfel pentru că, în general, aşa îşi fac părul fetele care practică boxul. Ne amintim toţi de Hillary Swank în filmul „Million Dollar Baby”, unde putem observa că într-una dintre scene ea poartă această coafură. Totuşi de ce este la modă această împletitură? Meritul ar putea fi atribuit vedetei Kim Kardashian. Chiar dacă nu ea a inventat aceste codiţe, s-a făcut responsabilă să le facă populare atât pe pagina sa de socializare, cât şi în viaţa reală. Împletiturile nu păstrează prea mult din aerul feminin al împletiturilor clasice, lejere, ele fiind strânse de scalp, dar cine preferă acest gen de coafură romantică poate să recurgă la împletiturile ruseşti. Valeria Vraciu, manager la salonul „Micul Paris Fashion”, şi hair-stylist Gabriela Buica, de la centrul Fit4You Luxury Dorobanţi, ne-au explicat cum putem avea aceste coafuri şic vara aceasta şi nu numai.

Se potrivesc la orice ţinută

589 4 2Fie că adoptaţi o ţinută elegantă pentru un eveniment cu ştaif sau aveţi nevoie de un antrenament la sală, boxer braids poate fi o soluţie ca părul să arate bine în oricare dintre aceste două cazuri. Şi Katy Perry a purtat această coafură la petrecerea Spotify (n.r. - o platformă de streaming de muzică cu ajutorul căreia utilizatorii au acces la milioane de piese) în luna februarie. Coafura a făcut senzaţie şi la săptămâna modei din New York, iar în România tot mai multe cântăreţe au adoptat acest stil. Printre ele se numără Delia, Lora, Nicole Cherry, Francisca şi Lidia Buble. „Coafura à la Kim Kardashian e practică şi interesantă. O puteţi folosi pentru diferite ocazii, fie ele mai speciale sau nu. E potrivită pentru o petrecere, la shopping sau la sală! E foarte uşor de realizat, în cinci-zece minute coafura e gata!”, ne-a spus Gabriela Buica.

Părul trebuie să fie proaspăt spălat

589 4 3Dacă sunteţi îndemânatică şi, de obicei, vă vopsiţi sau vă coafaţi singure acasă, atunci probabil că veţi reuşi să faceţi această coafură fără ajutor. Doamnele şi domnişoarele care nu se pot lăuda cu aceste aptitudini sau din alte motive nu reuşesc să facă singure această operaţiune se pot lăsa pe mâna unui specialist. Pentru început, părul trebuie să fie curat, deci proaspăt spălat. Vom avea nevoie de un pieptene, spumă şi elastice de păr. „Împărţim părul în funcţie de câte codiţe dorim să facem. În cazul nostru, împărţim părul în două. Cărarea trebuie să fie perfect dreaptă. După ce am stabilit acest lucru, secţionăm trei şuviţe de păr. După alegerea şuviţelor, avem nevoie de fiecare dată de alte două şuviţe laterale (dreapta/stânga) şi de şuviţa de bază, adică cea din mijloc. La fiecare răsucire de şuviţă prin spatele alteia, alipiţi în prealabil câteva fire de păr din vecinătate, dacă nu chiar o şuviţă mai subţire. Mergeţi strâns pe şablonul de mai sus, până ce toate rădăcinile sunt anturate în acest joc. Firele de păr vor fi extrem de strânse de scalp, dar nu este nimic greşit, acesta este şi modelul! Împletiţi mai departe în trei până aproape de vârfuri şi securizaţi cozile cu nişte elastice cât mai discrete, apropiate de culoarea părului dumneavoastră. Părul rămâne astfel aranjat o săptămână, fără să fie nevoie să fie spălat”, ne-a spus Gabriela Buica. Ceea ce trebuie să reţineţi este că aceste cosiţe împletite arată bine, îndeosebi pe părul lung.

Împletiturile ruseşti, alternativă romantică la boxer braids

589 4 4Dacă aceste împletituri strânse de scalp credeţi că sunt incomode, puteţi opta pentru varianta lejeră. Împletiturile ruseşti se potrivesc atât pentru părul lung, cât şi pentru părul mai scurt. Deşi au apărut de câţiva ani şi au început să fie în special purtate de vedete, împletiturile ruseşti nu s-au demodat, ci dimpotrivă! Valeria Vraciu, managerul salonului „Micul Paris Fashion”, este cea care le împrumută româncelor din farmecul rusoaicelor. „Împletiturile ruseşti sunt poate cele mai căutate printre clientele salonului nostru. Sunt spectaculoase chiar dacă acest gen de coafură datează încă din Antichitate. Împletiturile au reuşit să rămână la modă, iar de câţiva ani sunt coafurile-vedetă ale verii şi în România. Sunt alegerea potrivită pentru o coafură lejeră de zi, cât şi pentru una spectaculoasă de seară. Cel mai bun exemplu este cel al Iuliei Timoşenko, fostul premier al Ucrainei, care, vreme de mulţi ani, a purtat părul astfel împletit, chiar şi la reuniuni cu cei mai mari lideri politici ai lumii, părul astfel aranjat fiind un fel de semnătură personală. Împletiturile ruseşti dau un aer romantic şi feminin. Pentru a realiza o coafură perfectă din împletituri ruseşti este nevoie de multă şi creativitate, iar tehnicile sunt foarte deferite în funcţie de modelul ales”, ne-a explicat Valeria.

Se pot face pe păr de cinci centimetri

589 4 5Împletiturile ruseşti sunt o adevărată artă, iar stiliştii merg la cursuri pentru a învăţa să realizeze acest gen de coafură. E vorba despre mult talent şi pricepere din partea lor pentru ca la final părul să arate împletit în acest stil. Adevărata modă a împletiturilor provine din anii 1870, însă, în mod curios, din Franţa, acestea fiind denumite „tresse française”. Dar ele au fost preluate şi apreciate de baletul rusesc, ajungând în foarte scurt timp să fie preferatele rusoaicelor, pentru că aveau părul lung şi astfel îl împleteau ca să îl înfrumuseţeze. „Rusoaicele aveau părul lung şi îl împleteau ca să-l protejeze, dar astăzi acest gen de coafură este mai puţin preferat de gospodine, ci mai degrabă de doamne, care aleg să meargă la evenimente astfel aranjate. Tehnicile s-au dezvoltat şi ele atât de mult, încât au început ca aceste împletituri să se facă din două, cinci sau chiar 20 de fire. Coafura se realizează în cinci, zece, 15 minute sau poate solicita un stilist chiar şi trei ore. Vestea bună este că nu contează dacă aveţi părul lung, ondulat sau scurt. Împletiturile se pot face chiar şi pe un păr de doar cinci centimetri, bineînţeles cu puţin ajutor suplimentar. Avem nevoie să aplicăm nişte extensii de păr natural, şi problema este ca şi rezolvată”, a adăugat Valeria Vraciu.

Cosiţele au simbolizat de-a lungul timpului bogăţia, statutul social, vârsta şi rangul

Împletiturile ruseşti de astăzi pe care stiliştii le folosesc cu succes pentru a le da doamnelor un aer de dive au o uriaşă semnificaţie culturală, fiind folosite ca mod de înfrumuseţare încă din Antichitate. Cosiţele împletite au simbolizat de-a lungul timpului bogăţia, statutul social, vârsta şi rangul. De asemenea, erau favoritele femeilor încă din vremuri străvechi, pentru că, purtându-şi astfel părul, puteau lucra în gospodărie fără a le incomoda în vreun fel. În Egipt, împletiturile erau purtate de faraoni sau rezervate pentru scopuri ceremoniale, ca de exemplu la nunţi. În tradiţia americană, femeile singure îşi purtau părul împletit, în timp ce doamnele căsătorite îşi lăsau părul liber pe spate. Chiar şi în Africa, femeile îşi împleteau părul în tot felul de modele şi prin tehnici diferite, pentru a-şi arăta personalitatea.