Main menu

header

577 5 1de Andreea Radu

Dermul sau pielea dumneavoastră va fi întotdeauna un atu al frumuseţii. Tratamentul de regenerare cu microace Dermapen este o nouă terapie în domeniul esteticii medicale. Cu ajutorul unui dispozitiv se stimulează regenerarea dermului prin producerea de colagen şi de elastină ca urmare a microtraumatismelor produse de ace. Daniela Căţănaş (foto), medic specializat în dermatologie, dermatoscopie şi estetică (www.drcatanas.ro), foloseşte cu succes această terapie în cabinetul său din zona Dorobanţi şi a explicat care sunt recomandările sale.

„Permite absorbirea serurilor pe bază de acid hialuronic, vitamina C sau alte substanţe active”

- Care sunt indicaţiile tratamentului Dermapen?

- Acest tratament are indicaţii foarte clare în tratarea liniilor şi a ridurilor fine din jurul ochilor sau de pe faţă, în micşorarea porilor dilataţi, în reducerea şi atenuarea cicatricelor posttraumatice, postacneice sau postvaricelă, în tonifierea dermului şi hidratarea lui. Dermapen este un dispozitiv cu ace detaşabile, sterile, de unică folosinţă, care penetrează pielea cu o viteză şi o adâncime reglabile în funcţie de afecţiunea tratată şi de calitatea dermului. Cu ajutorul acestui tratament se permite absorbirea eficientă, la nivelul profund al dermului, a serurilor pe bază de acid hialuronic, vitamina C sau alte substanţe active. Absorbirea la nivelul profund al dermului favorizează producerea de colagen nou.

- Cum decurge procedura? Cât durează întreaga terapie?

- Procedura în sine durează între 45 şi 60 de minute, în funcţie de nevoile tenului. Se începe prin dezinfectarea dermului cu clorhexidină, urmată apoi de aplicarea cremei anestezice şi lăsarea ei să acţioneze aproximativ 20 de minute. După ştergerea cremei şi dezinfectarea dermului se aplică seruri speciale, ce au rol de a hrăni dermul, dar şi de a face alunecarea mai uşoară a dispozitivului. Aplicarea Dermapenului pe toată suprafaţa dermului are loc prin mişcări circulare sau longitudinale, cu insistarea pe anumite zone, unde regenerarea trebuie stimulată mai profund, de exemplu, cicatrice posttraumatice, postacneice, postvaricelă. Şedinţa se încheie prin aplicarea din nou a serului plus a unei creme cu factor de protecţie +50.

„Creşte producţia de colagen şi elastină”

577 5 2- Când se văd primele rezultate? Cât de rapidă e vindecarea dermului?

- Vindecarea dermului se va produce în următoarele 24-72 de ore, eritemul se reduce treptat, pielea se poate descuama uşor. După etapa de vindecare urmează etapa de regenerare a dermului, în care producţia de colagen şi de elastină creşte, iar efectele încep să se vadă la nivelul zonei tratate. Astfel, după o săptămână, dermul începe să fie hidratat, ridicat, tonic, porii vizibil mai micşoraţi, ridurile fine şi cicatricele postacneice sau posttraumatice, vizibil atenuate. Pentru un rezultat de durată se recomandă un număr de şedinţe între trei şi cinci, la interval de două-trei săptămâni. Un mare avantaj al Dermapenului este că poate fi folosit la nivel facial şi în zone sensibile precum ochii, conturul nasului sau al buzelor.

- În afară de acest tratament, ce alte recomandări mai aveţi pentru această perioadă?

- Recomandarea mea principală este să acordăm mai multă atenţie întreţinerii. Este mult mai uşor să prevenim decât să tratăm. Crema zilnică, determinarea tipului şi a nevoilor tenului într-un cabinet special şi până la tratamentul lunar sunt absolut necesare pentru a preveni problemele tenului. Unele persoane sunt norocoase şi se nasc cu o piele frumoasă, fără probleme, altele se confruntă de-a lungul anilor cu probleme de tot felul. Nu este niciodată prea târziu sau prea devreme să începem să avem grijă de pielea noastră, pentru că această îngrijire este necesară la orice vârstă.

„După demachiere este importantă spălarea feţei cu apă călduţă”

- Cum identificăm tipul de piele?

- Ideal ar fi ca identificarea să fie făcută de un specialist, dar, dacă nu este posibil, sunt câteva lucruri tipice. Tenul normal este fin, catifelat, mat şi elastic. El are nevoie de o hidratare corespunzătoare, având în general un nivel optim de colagen, fibre elastice şi un pH corespunzător. Tenul gras are porii dilataţi, uneori închişi, cu puncte negre şi cu un aspect lucios, galben sau cenuşiu. Partea bună este că acest tip de derm este mai rezistent la îmbătrânire şi la formarea de riduri. Pielea uscată este rugoasă, aspră, lipsită de elasticitate, fragilă, brăzdată de riduri şi uşor iritabilă. Inamicii ei sunt peste tot: temperaturile extreme, poluarea şi vârsta. Are două mari priorităţi: hidratare şi hrănire cu aminoacizi şi colagen. Tenul mixt se întâlneşte la cei care au fruntea, nasul şi bărbia cu aspect lucios, gras, în timp ce obrajii au o piele fină. Ce trebuie să reţineţi este şi că tipul de ten se poate schimba, aşa că trebuie să fim atente la nevoile lui.

- Cum avem grijă de tenul nostru? Care sunt trucurile unui ten perfect îngrijit?

- Urmaţi paşii de mai jos în fiecare zi, iar o dată pe lună apelaţi la tratamente de curăţare şi vitalizare mai profunde în clinici de specialitate. Începeţi cu o demachiere corectă, folosind un demachiant specific tipului de ten, îndepărtând toate urmele de machiaj. Curăţarea tenului înainte de culcare este esenţială. După demachiere este importantă spălarea dermului cu apă călduţă, pentru a îndepărta şi ultimele urme de machiaj şi demachiant. O dată pe săptămână este bine să folosiţi un produs de gomaj, care va curăţa faţa mai în profunzime şi, totodată, stimulează regenerarea epidermului. Atenţie la tenurile foarte sensibile sau la cele cu cuperoză, unde gomajul este interzis sau se poate practica unul foarte superficial. Ultimul pas, dar foarte important, este aplicarea cremei hidratante/hrănitoare potrivită tipului dumneavoastră de ten. Aplicarea cremei nu se face doar seara, după demachiere, ci şi dimineaţa, înainte de machiaj.

„O dată pe lună oferiţi pielii o curăţare în profunzime, cu hidratare şi oxigenare“

577 5 3- Ce alte sfaturi mai aveţi pentru cititoarele „Taifasuri”?

- Pentru un derm cât mai frumos şi luminos ţineţi cont şi de următoarele sfaturi: nu fumaţi şi nu consumaţi alcool în exces, pentru că ambele duc la îmbătrânirea prematură a dermului, la uscarea şi la îngălbenirea lui. Beţi cât mai multe lichide pentru o bună hidratare. De preferat este evitarea băuturilor cu foarte mult zahăr, deoarece zahărul conţine mulţi oxidanţi, care distrug colagenul şi fibrele elastice din derm. Evitaţi expunerea prelungită la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate. Razele solare, cât şi razele ultraviolete artificiale produse în cabinete de bronzare sunt foarte periculoase, ducând la îmbătrânirea prematură a pielii, prin distrugerea de colagen, la modificări precanceroase şi la cancere de piele. Dormiţi suficient în fiecare seară. În timpul somnului, pielea se reface cel mai bine! Aveţi grijă şi la alimentaţie. Cu cât este mai sănătoasă şi mai bogată în legume, fructe, vitamine şi aminoacizi, cu atât pielea va fi mai luminoasă, hidratată şi suplă. Evitaţi pe cât posibil alimentele bogate în zaharuri, grăsimi, cofeină. O dată pe lună oferiţi pielii un tratament cosmetic specializat, cu o curăţare în profunzime, cu hidratare şi oxigenare. Dermul va fi în acest fel revitalizat, hidratat şi regenerat.