Main menu

header

566 4 1de Raluca Grințescu

Piatra de alaun este un mineral natural, cu importante proprietăţi antibacteriene, astringente şi hemostatice. Aceasta provine din minele de alaun din Siria sau din zăcămintele de suprafaţă şi are în compoziţia sa potasiu de alaun şi apă.

Se extrage din deșertul Marocului

Încă din Antichitate, piatra de alaun era utilizată în diverse domenii, în special în vopsitorii, deoarece alaunul era folosit ca mordant (substanţă ce fixează vopseaua în ţesături). Originea alaunului poate fi localizată pe lângă Damasc, dar există şi mărturii că, în Antichitate, alaunul se extrăgea în mai multe mine situate în bazinul Mediteranei. Dacă până în secolul al XVI-lea piatra de alaun provenea în principal din carierele din Siria, ulterior, utilizarea acesteia a început să crească, deoarece putea fi fabricată pornind de la nişte substanţe minerale numite aluniţe. Cea mai pură piatră de alaun se extrage din deşertul Marocului, dar mai există mine în Siria, Grecia şi Franţa.

Înlătură bacteriile

Piatra de alaun se aplică pe pielea umedă sau se umezeşte piatra, aceasta formând o peliculă fină, sărată, uşor alcalină, prevenind în acest fel dezvoltarea bacteriilor ce provoacă mirosul neplăcut de transpiraţie. Spre deosebire de deodorantele obişnuite care blochează porii şi conţin aluminiu, utilizarea acestui produs natural este indicată, deoarece nu împiedică transpiraţia şi, prin urmare, are loc procesul de detoxifiere a corpului în mod natural. Nu există nicio restricţie în ceea ce priveşte zonele care pot fi tratate extern: faţă, axile, mâini, picioare, atât timp cât nu o înghiţiţi şi clătiţi cu apă.

Are proprietăți calmante

Piatra de alaun nu prezintă miros şi are un risc alergic scăzut, de aceea poate fi utilizată atât de persoanele alergice, cât şi de femeile gravide, care nu pot suporta anumite mirosuri în timpul sarcinii. Dacă vă lipseşte parfumul deodorantelor clasice, puteţi să umeziţi piatra de alaun cu câteva picături de apă florală sau cu o picătură de ulei esenţial în locul apei obişnuite. Datorită proprietăților sale calmante poate fi folosită şi după epilare, în special în cazul persoanelor cu pielea sensibilă. Această piatră are proprietatea de a închide porii după epilat. Astfel, firele de păr nu mai cresc sub piele.

Reduce sângerarea

Piatra de alaun are şi o puternică acţiune astringentă şi favorizează contracţia ţesuturilor şi a vaselor de sânge, reducând sângerarea în situaţia tăieturilor minore. Astfel, bărbaţii o pot folosi în cazul iritațiilor şi al tăieturilor după bărbierit. Acest produs ajută la evitarea firelor de păr crescute sub piele. Tot datorită proprietăților astringente, poate fi utilizată şi în tratarea coşurilor şi în reducerea porilor de persoanele cu tenul seboreic şi cu tendinţă acneică. Toate aceste proprietăţi cicatrizante, antiseptice, antiperspirante sau hemostatice ale pietrei de alaun se datorează calităţilor bacteriostatice ale alaunului (împiedică dezvoltarea bacteriilor).

Un alt avantaj al pietrei de alaun este durata îndelungată de utilizare, de minimum 12 luni. În prezent, piatra de alaun se poate fabrica şi pe cale sintetică, aşa că, pentru siguranţa şi sănătatea dumneavoastră, urmăriţi cu atenţie eticheta produsului: alaun de potasiu indică piatra originală pe bază de aluniţe extrase din mine; alaun de amoniu indică un produs de sinteză chimică, rezultat al industriei grele.

Se poate utiliza şi împotriva pişcăturilor, înțepăturilor de insecte, iritațiilor la copii, pentru a evita senzaţiile neplăcute cauzate de acestea

Adio transpiraţie!

Pudra din piatra de alaun are consistența sării de bucătărie şi este solubilă în apă. Datorită proprietăţilor sale antibacteriene, astringente şi hemostatice, poate fi folosită cu succes în reglarea transpiraţiei. În acest sens, vă puteţi crea acasă propriul deodorant cu numai două ingrediente. Aveţi nevoie de: pudră de alaun şi apă de trandafiri. La 100 ml apă de trandafiri se adaugă o lingură cu pudră de alaun. Ingredientele se amestecă şi se pun într-un recipient cu pulverizator. Puteţi folosi orice apă florală doriţi sau o puteţi înlocui cu apă normală de la robinet. Având proprietăţi hemostatice, pudra de alaun opreşte sângerarea, aşa că poate fi întrebuinţată cu succes la prepararea unei loţiuni after shave. Acest amestec poate fi folosit şi în cazul transpiraţiei frecvente a mâinilor şi picioarelor. Pudra de alaun îndepărtează mirosul neplăcut al pantofilor. Pentru un maximum de eficienţă, ţineţi pudra câteva zile în interiorul pantofilor.

Acest deodorant nu lasă urme sau pete pe haine. Se poate folosi şi pentru tratamentul acneei, deoarece pudra de alaun are rolul de a regla excesul de sebum de pe faţă.