Main menu

header

561 4 1de Gabriela Niculescu

Roz-cuarţ şi albastru-seren (sau serenity) sunt cele două culori oficiale ale acestui an desemnate de Institutul Pantone din New York, SUA. În anul precedent, nuanţa-vedetă a fost marsala, culoare similară cu cea a vinului roşu. Însă, pentru 2016 au fost anunţate, pentru prima dată, două culori principale care vor da tonul în modă. Şi nu întâmplător a fost ales acest cuplu roz-bleu, ci ţinând cont de contextul societăţii actuale şi de nevoile omului modern, acaparat de era vitezei.

În pas cu schimbările din societatea actuală

Aceste două culori au fost alese astfel pentru a transmite un mesaj puternic, după cum se arată în comunicatul institutului. „Împreună, rozul-cuarţ şi albastrul-seren dau naştere unui echilibru vizual. Tonurile calde de roz şi cele reci de albastru se combină perfect, reflectând o conexiune, o stare de bine şi un sentiment de pace şi ordine. Totodată, această combinaţie inedită este şi provocatoare, deoarece nu se regăseşte în asocierile tradiţionale de culori. Ţinând cont şi de faptul că în multe părţi ale lumii asistăm la un gender blur (estomparea diferenţelor de gen), cele două culori alese coincid şi cu schimbările din societatea actuală, din modă sau design”, spun reprezentanţii Institutului Pantone.

Antidot contra stresului cotidian

561 4 2După cum sugerează și numele său, roz-cuarț este o nuanță apropiată cuarțului, pietrei semiprețioase, foarte delicate. Pe de altă parte, serenity este o nuanță de albastru de asemenea delicată, cu tentă de gri. Potrivit Institutului Pantone, amestecarea celor două culori reprezintă un antidot contra stresului din lumea modernă. Consumatorul, din punctul de vedere al reprezentanților celei mai mari autorități în materie de culoare, caută să înlăture stresul cotidian, iar aceste două culori satisfac, din punct de vedere psihologic, dorința de reafirmare și de siguranță. De altfel, această combinaţie de nuanţe pastel este una care inspiră optimism, pozitivitate şi dorinţă de a trăi din plin fiecare moment.

Un „cuplu” ce conferă căldură şi echilibru

Această alăturare de culori demonstrează un echilibru inerent între o nuanță roz, care oferă căldură, și o culoare albastră, care oferă liniște, reflectând conexiune și bunăstare și sugerând un sentiment de pace și ordine. Potrivit celor de la Pantone, această dublă alegere este una simbolică. Ei definesc rozul-cuarț drept o culoare care exprimă compasiune și calm, în timp ce serenity este, în opinia lor, o culoare luminoasă precum cerul primăvăratic, ceea ce induce un sentiment de relaxare chiar și în vremuri tulburi. Tocmai de aceea, aceste două nuanţe se pot purta în toate anotimpurile, de la rochiile primăvăratice şi hainele lejere de vară până la puloverele vesele de toamnă şi la paltoanele chic de iarnă.

Specialiştii spun că alegerea lor nu este una întâmplătoare. Chiar dacă sunt la extreme, rozul şi albastrul formează o combinaţie puternică