Main menu

header

554 4 1de Andreea Radu

Se ştie deja că mai mult de 50% dintre bărbaţi se confruntă cu pierderea părului, cunoscută ca şi calviţie. De ani buni, lumea a aşteptat o soluţie medicală pentru refacerea podoabei capilare, care să fie simplă, fără fire, fără bisturiu, fără cicatrice şi fără durere, şi care în acelaşi timp să ofere un rezultat cu aspect natural 100% după doar o singură vizită la medic. Doctor Panagiotis Vogiatzis (medalion), de la Medartclinic, prima clinică din Bucureşti cu această specializare, ne-a dezvăluit cum putem scăpa de calviţie, ce înseamnă implantul de păr, dar ne-a vorbit şi despre transplantul de sprâncene, serviciu tot mai solicitat în ultima perioadă.

„Grefele se exportă una câte una din regiunea donatoare”

- Ce presupune implantul de păr? Cine poate beneficia de acest serviciu?

- Cea mai sigură soluţie de a reface părul o reprezintă transplantul de păr, aceasta fiind o metodă recunoscută în comunitatea medicală ca fiind sigură şi cu rezultate în ceea ce priveşte combaterea aplopeciei. Metoda este internaţională, cea mai evoluată de transplant de păr, şi este practicată în România doar în clinica noastră. Aceasta se realizează cu anestezie locală şi nu este necesară internarea în clinică. Grefele de păr se exportă una câte una din regiunea donatoare cu ajutorul unor microinstrumente chirurgicale mai mici de un milimetru în diametru. Ulterior, acestea se implantează în regiunea afectată fără a fi nevoie să se cresteze scalpul, aşa cum se întâmplă în cazul tehnologiilor mai vechi, cu ajutorul unui instrument avansat numit „implanter”. Acesta poziţionează firul de păr la o adâncime corespunzătoare, într-o ordine prestabilită, astfel încât părul să pară 100% natural. Este o procedură sigură şi nedăunătoare, fără cicatrice. De acest serviciu pot beneficia toţi pacienţii care vor să scape de alopecie.

- Ce ar trebui să ştie pacienţii înainte de a apela la acest serviciu?

- E bine să ştie că, după un transplant de păr, vindecarea este rapidă, la fel şi creşterea părului, procedura fiind efectuată numai de medici specialişti (dermatolog, chirurg plastician) şi nu de asistenţi. După intervenţie, pacienţii se pot întoarce la activităţile pe care le desfăşoară începând din ziua următoare. În privinţa istoricului medical, el este necesar, iar în urma consultaţiei, care este gratuită în clinica noastră, pacientul va fi întrebat şi despre starea sa de sănătate. Există şi câteva situaţii când transplantul se realizează numai după recomandarea medicului curant, în cazul unor afecţiuni mai grave.

„Creşte natural, e uşor de întreţinut şi poate dura o viaţă întreagă”

- După cât timp se văd primele rezultate? Cât durează intervenţia?

- Rezultatele se văd imediat după intervenţie. Unele fire nou-implantate pot cădea după o lună de la intervenţie, dar după încă o lună cresc din nou. În general, se implantează 1.500-2.000 de grefe per procedură, care durează aproximativ şase ore. Dacă este necesar, procedura se poate repeta în ziua următoare. Pentru zone adiţionale, procedura se poate repeta după şase luni, pentru a proteja zona donatoare.

- Ce alte beneficii ne aduce implantul de păr?

- Cei care chelesc timpuriu îşi pierd de cele mai multe ori şi încrederea în sine şi îi poate afecta pe termen lung, astfel că un transplant poate reda încrederea în sine. Un alt beneficiu este că părul transplantat creşte natural, fiind uşor de întreţinut şi poate dura o viaţă întreagă, făcând costurile intervenţiei să fie justificate. Mai mult decât atât, e bine să ştiţi că în timpul operaţiei nu se folosesc niciun fel de medicamente sau chimicale ce ar putea afecta.

„Există şi produse farmaceutice sub formă de pastile sau loţiuni”

- Care este cauza căderii părului?

- Cauza principală este de obicei una genetică. Predispoziţia genetică în cazul alopeciei androgenice se poate moşteni fie de la un părinte, fie de la celălalt şi, în general, se manifestă după adolescenţă. Există mai mulţi factori ce contribuie la căderea părului. Printre aceştia se numără stresul, alimentaţia necorespunzătoare, tulburările hormonale etc. În mod obişnuit, alopecia începe din partea de sus a capului şi din linia de demarcaţie a frunţii, în timp ce părţile laterale ale capului prezintă mai mare rezistenţă în ceea ce priveşte căderea părului.

- Ce alte soluţii mai există împotriva căderii părului?

- Deşi nu reprezintă un tratament definitiv împotriva căderii părului e bine să ştim că mai există şi produse farmaceutice sub formă de pastile (finasteridă) sau loţiuni (mnoxidil). Acestea sunt disponibile şi dau rezultate până la un anumit nivel, dar pentru menţinerea rezultatelor este necesară utilizarea lor pe viaţă. Mai există şi produsele cosmetice precum creme, spray şi pudre, care, atunci când sunt aplicate pe zona cu probleme, îi îmbunătăţesc înfăţişarea, dar numai dacă nu a fost pierdut tot părul.

Ovi a apelat la această operaţie

Personalul medical de la Medartclinic a realizat, până în prezent, sute de transplanturi de păr în Limasol, Paris, Londra, Amsterdam, Geneva, Berlin, Liverpool, Atena, Bucureşti. Majoritatea vedetelor care s-a confruntat cu astfel de probleme au apelat deja la implantul de păr. Printre acestea se numără şi Ovi, reprezentantul României la Eurovision, care a recurs la această operaţie. „În părţile laterale din faţă aveam acele goluri mai pronunţate, cum au bărbaţii, şi am luat decizia să previn accentuarea lor şi rărirea părului. Procedura a durat şapte ore, mi s-a făcut anestezie locală şi n-am simţit nimic”, a povestit Ovi după intervenţie.

„Implantul de sprâncene este o procedură sigură, ce îmbunătăţeşte vizibil aspectul feţei“

- Mai nou, şi femeile pot beneficia de acest serviciu pentru transplant de sprâncene... Ce ne puteţi spune despre această intervenţie?

- Se ştie deja că femeile îşi doresc sprâncene perfecte şi, dacă până nu demult apelau la tatuaje, mai nou, îşi doresc implantarea de păr pentru a le pensa apoi în forma dorită. Acest transplant pentru sprâncene este o procedură sigură, ce îmbunătăţeşte vizibil aspectul feţei. Pentru această zonă este necesară transplantarea a circa 500-600 de grefe de păr, în funcţie de zona ce trebuie refăcută. Foliculii recoltaţi şi implantaţi vor creşte după aproximativ şase săptămâni, iar recuperarea după intervenţie durează cel mult o săptămână, în funcţie de sensibilitatea fiecărei persoane.

- Este costisitoare o astfel de intervenţie?

- Preţul variază între 2.500 şi 3.000 de euro pentru podoaba capilară şi 1.500-2.000 de euro pentru sprâncene. În luna decembrie însă, clienţii beneficiază de reducerea de Sărbători de 20%, astfel că, la 1.750 de grefe implantate, preţul este de 2.750 de euro.