Main menu

header

530 5 1de Cătălina Tăgârță

Pielea este cel mai mare organ al corpului şi ca atare este foarte important să aveți grijă de ea. Tenul este expus în permanență tuturor intemperiilor, începând de la hipertermie în anotimpurile călduroase şi hipotermie în perioada rece. El are nevoie de un sistem de reglare (metabolism) foarte echilibrat. După vârsta de 20 ani, începe pierderea de colagen şi acid hialuronic în ţesut (o încetinire în producerea acestor polizaharizi), microcirculația tenului se reduce după vârsta de 30 ani, deci irigarea cu oxigen a tenului devine tot mai înceată. Noxele toxice precum fumatul, alimentaţia, stresul sunt doar câțiva dintre factorii de mediu care contribuie la deteriorarea dermei. Despre toate acestea, dar și despre metodele moderne de înfrumusețare vă vorbește Florica Munteanu (medalion), directorul Centrului Medical DermaVital.

„Măștile se aplică și pe gât, și pe decolteu”

- Doamna doctor, care sunt repercusiunile pierderii de colagen și de acid hialuronic?

- Rezultatele se văd în tenul mai obosit, mai puţin elastic, la unele persoane apare cuperoza sau pete maronii pe faţă. Însă, pentru ca tenul nostru să fie unul sănătos și frumos cere din partea noastră şi câteva reguli de întreţinere, pe care trebuie să le respectăm toată viaţa, şi anume: opt ore de somn pe noapte într-o încăpere aerisită, cu o temperatură între 18 şi 10 grade Celsius. Indiferent de vârstă, seara se face obligatoriu o demachiere cu un lapte tonic demachiant şi apoi se pune crema adecvată pentru noapte, în funcţie de tenul pe care îl aveți.

- Ritualul de dimineaţă în ce constă?

- Dimineața se începe cu o demachiere şi o cremă adecvată de zi cu factor de protecţie, peste care se pot adăuga, după dorinţă, un make-up fluid şi o pudră uşoară, după necesitatea tenului şi după caz. Pare un complex anevoios de măsuri preventive, dar, dacă vă obişnuiți cu acest ritual, totul devine foarte normal şi simplu. Desigur că, în funcţie de anotimp, se recomandă ca de una-două ori pe săptămână să faceți o mască adecvată tenului şi anotimpului. Dacă nu aveți prea multe la îndemână se poate proceda astfel: un gomaj uşor cu tărâţe de grâu (să folosiți în permanenţă apă călduţă), pe care îl veți aplica pe față pentru 15-20 de minute, după care se îndepărtează și se pune o mască pe bază de ananas sau de piersică zdrobită, fără peliţă, sau un amestec compus din două linguri cu smântână, un gălbenuş şi o linguriţă cu ulei de măsline. Toate acestea se aplică nu doar pe ten, ci și pe gât şi pe decolteu.

Lingura rece vă scapă de cearcăne

530 5 2- Masca trebuie ținută circa 20 de minute, da?

- Într-adevăr. După acest interval se îndepărtează cu apă călduţă, se aplică apoi crema de zi sau de noapte printr-o masare uşoară, mai ales în zona din jurul ochilor. Castravetele este leguma care ne însoţeşte tot anul şi este mereu un prieten de nădejde pentru cearcăne sau pentru ochii umflaţi. La nevoie, dimineaţa, dacă vă treziți cu ochii umflaţi şi cu cearcăne, puteți apela la următorul truc. Puneți la congelator o lingură obișnuită, din inox, circa 15-20 de minute, iar după ce se răcește se ține cu dosul pe pleoape timp de două-trei minute. Sunt multe astfel de trucuri, iar măștile care pot fi făcute acasă sunt de ordinea sutelor, trebuie doar să aveți disponibilitate și imaginație ca să le puteți aplica. Totuși, dacă nu aveți timp să pregătiți acasă ceva şi doriți o întreţinere de specialitate vă puteţi adresa specialiștilor. Spre exemplu, în clinica noastră există în permanență un dermatolog/estetician care vă stă la dispoziţie cu „sfatul specialistului”. De asemenea, tratamentele faciale sunt executate de dermato-esteticiene bine pregătite.

„Bicom-Optima depistează dereglarea florei intestinale”

- Toate aceste proceduri pot cauza acnee? Sau, altfel spus, există și soluții pentru persoanele cu aceste probleme? Cunosc persoane care se tem să pășească pragul saloanelor de înfrumusețare de teamă să nu se aleagă cu și mai multe pete.

- Desigur, fiind specializaţi în dermato-cosmetică, oferim tratamente faciale pentru persoanele care suferă de acnee sau de cuperoză, intervenim la nevoie prin mezoterapia cu stiletul cu mai multe ace, care, în ciuda denumirii, nu e un tratament invaziv şi nu doare. Cu ajutorul aparatelor Bicom-Optima se pot depista dezechilibrul hormonal sau dereglarea florei intestinale şi funcționalitatea glandelor sebacee, iar un diagnostic corect înseamnă întotdeauna tratament țintit asupra cauzei, în consecință înseamnă rezolvarea problemei.

„Există proceduri noninvazive de mare profunzime”

530 5 3- Ați subliniat mai devreme termenul dermato-cosmetică, deci nu cosmetică pur și simplu. Oamenii ar fi bine să rețină acest aspect.

- Aşa este. Și aș dori să mai adaug că în dermato-cosmetică există tratamente noninvazive de mare profunzime, cremele folosite sunt în formulă micromoleculară, deci penetrează prin porii tenului în profunzime în stratul bazal, nu rămân la suprafaţă. Să nu uităm nici de machiajul permanent, care întregeşte aspectul fiecărei femei. Este singurul machiaj medical din România care nu produce alergii sau alte inconveniente. După machiajul permanent, persoana machiată poate merge direct la teatru fără a avea umflături. Se folosesc pigmenţi naturali biodegradabili, totul este de unică folosinţă. Este un machiaj delicat, cu care veți merge seara la culcare şi cu care vă veţi trezi dimineaţa.

- Ce anume se poate pigmenta?

- Se pigmentează buzele, ochii şi sprâncenele. Dar este întotdeauna recomandat să urmați sfatul specialistului, să vă informaţi înainte de a lua orice tip de decizie. Eu cred că „un om informat este un om puternic”.

PONT. În machiajul permanent se folosesc pigmenţi naturali biodegradabili, totul este de unică folosinţă

„Curăţăm tenul cu cristale de corind“

- Ce tratamente faciale mai sunt la modă acum?

- Spre exemplu, în centrul nostru se poate executa curăţarea tenului cu cristale de corind - nu cu diamante care, în timp, distrug tenul; după care se pot face proceduri pe bază de ultrasunete, pentru a echilibra musculatura şi circulaţia feței și a elimina ridurile de suprafaţă. Mai departe, se intervine cu „injecţii fără ace”, în funcţie de necesitatea tenului. Prin acestea se transportă în profunzimea tenului, la celula matrice, colagen, acid hialuronic, elastină, vitamine, minerale, în funcţie de necesitatea tenului. O altă noutate ar fi bioliftingul facial cu lumină de diferite culori şi lungimi (în funcţie de necesitatea tenului). A nu se uita peelingul biologic numit Implant-KIS, care în doar șase zile vă ajută să aveți un ten complet nou, fără să vă scoată din viaţa socială nici măcar o oră.

- Ne puteți da mai multe detalii?

- Acest gen de peeling este un mare avantaj şi un mare câştig al dermato-cosmeticii, pentru că rezolvă: roşeaţa, urmele lăsate de acnee, ridurile de suprafaţă, petele maronii, cu alte cuvinte, reface pH-ul tenului. Şi acolo unde se doreşte o reîntinerire, specialiștii pot veni în momentul de față cu programe speciale, ajutându-se de aparatele cu lumină intens pulsată.