Main menu

header

527 5 1de Cătălina Tăgârță

V-ați săturat să pierdeți timp făcându-vă manichiura și pedichiura din două în două zile? Dacă vreți să aveți unghii mai rezistente, dar în același timp impecabile, vă puteți orienta către oja semipermanentă. E bine de știut că, pentru aplicarea acesteia, e nevoie de o lampă specială, motiv pentru care trebuie aplicată la salon. Însă investiția va merita, căci veți scăpa de griji și veți putea sta liniștite câteva săptămâni. Emilia Tarlovascaia (foto), manichiuristă la Shakti - Centru de înfrumusețare și terapii complementare din Capitală, ne-a spus mai multe despre această procedură.

„Pentru îndepărtare este nevoie de o soluţie specială și de folie de aluminiu”

- Emilia, în ultima vreme am văzut că se poartă mult atât oja semipermanentă, cât și gelul... Care variantă este mai prietenoasă cu unghia?

- Mai prietenoasă este cea semipermanentă, pentru că sistemul de pilire al unghiei pentru a forma aderență e mult mai fin decât în cazul gelului, iar pentru a îndepărta oja, aceasta se va topi într-o soluție specială, pe când la gel îndepărtarea se realizează prin pilire.

- Semipermanenta se aplică la fel ca o ojă normală?

- În cazul în care dorim să îndepărtăm oja semipermanentă se aplică o dischetă sau un burete special îmbibat într-o soluţie specială, apoi se împachetează pe fiecare deget o bucăţică de folie de aluminiu şi se lasă 15 minute, apoi cu un beţişor de lemn se împinge uşor oja. Deci, semipermanenta e mult mai prietenoasă cu unghia, față de aplicarea gelului sau a tipsurilor.

„Acetona are la bază componenți care dezinfectează”

527 5 2- Cât de dăunătoare unghiei sau pielii este acea soluție de îndepărtare a ojei?

- Soluția în sine și acetona au la bază componenți care dezinfectează. În plus, sunt și antiinflamatoare. Dacă din cauza unei pielițe s-a făcut o mică infecție, soluția respectivă va dezinfecta zona, iar aceasta se va vindeca mai repede. Evident că, în prima fază, ustură puțin, timp de câteva secunde, dar apoi nu mai e nicio problemă. În schimb, aceste soluții pot deshidrata foarte mult unghia. Și există situații când, după scoaterea ojei semipermanente, pot apărea probleme pe suprafața unghiei, caz în care se recomandă să se facă o pauză. Sunt cliente ale căror unghii suportă semipermanenta de patru-cinci ori, iar altele (în cazuri mai rare), care nu o suportă decât o dată. Și atunci tu, ca manichiurist, trebuie să îți dai seama când ceva este în neregulă.

„Apelați la lacurile-tratament pentru hidratare!”

527 5 3- Ce fel de probleme pot apărea?

- Apar niște pete albe, micuțe, semn că unghia este deshidratată. Și în momentul în care se întâmplă acest lucru ea devine casantă, deci, în scurt timp, se va sparge. Și chiar și acesta poate fi un semn. Chiar dacă unghia nu are pată pe ea, dar totuși este casantă, înseamnă că trebuie făcută o pauză și trebuie urmat un tratament de hidratare.

- În ce constă acest tratament?

- Fie se va face un tratament cu creme, care pot fi aplicate peste ojă (dar ojă normală, nu semipermanentă, căci ele pătrund și hrănesc unghia de la rădăcină), fie apelăm la lacurile-tratament pentru hidratarea unghiei. La Shakti, clienta se consultă cu manichiurista și aleg împreună cea mai bună variantă.

- Despre ce fel de creme este vorba? Sunt unele speciale?

- Da. Sunt creme speciale pentru unghii deshidratate. Acestea se găsesc în farmacii sau în magazinele de specialitate.

„Rezistă între două și patru săptămâni”

- Să revenim puțin la pauza ce trebuie făcută între aplicarea ojei semipermanente. Despre cât timp este vorba?

- Între una și trei săptămâni.

- Cam cât rezistă pe unghie oja semipermanentă fără a se coji?

- Rezistenţa unei manichiuri cu ojă semipermanentă este mult mai mare decât cea cu lac de unghii tradiţional. Durata poate ajunge la trei-patru săptămâni, în funcţie de timpul de creştere a unghiei.

Aplicarea semipermanentei durează între 40 şi 50 de minute, dar raportul calitate-timp este rezonabil, mai ales că aspectul e unul natural

„Când apar niște pete albe, micuțe, e semn că unghia este deshidratată. Și, în momentul în care se întâmplă acest lucru, ea devine casantă, deci, în scurt timp, se va sparge. Așa că trebuie intervenit cu tratament“

„Nu se rup şi nu se exfoliază“

- Unghiile vopsite cu ojă semipermanentă sunt la fel de rezistente ca și cele cu gel? Mă refer la faptul că nu se rup și sunt mai tari.

- Cam în proporție de 80% da.

- Adică ele nu sunt casante în perioada asta?

- Nu.

- Și nici nu se exfoliază?

- Condiția este ca oja semipermanentă să nu se aplice pe o unghie exfoliată. Dacă unghia e pe cale să se desprindă într-un colț, acesta se va pierde, indiferent că folosim sau nu ojă semipermanentă. Dar dacă avem grijă să curățăm foarte bine unghia înainte, să scoatem ce este exfoliat, în momentul în care punem semipermanenta, aceasta sigilează suprafața unghiei și nu se va întâmpla lucrul acesta. De aceea, trebuie văzut cât de mult se exfoliază unghia, de la caz la caz. Dacă e vorba despre suprafețe mici, atunci se curăță ușor cu o pilă și se poate pune semipermanentă, dar, dacă se exfoliază unghia jumătate, mai bine îndreptăm clienta către un tratament, fără să aplice ojă semipermanentă sau altceva pe unghie.