Main menu

header

O plantă cu zeci de întrebuinţări: asmăţuiul

de Gabriela Bunea

Cunoscută şi sub denumirea de hasmaţuchi, asmăţuiul este o plantă aromatică înrudită cu pătrunjelul, folosită drept condiment, care este cultivată pentru aromatizarea preparatelor culinare. Dar această plantă este utilizată şi pentru tratarea diferitelor afecţiuni, deoarece are diverse proprietăţi curative.

Read more: O plantă cu zeci de întrebuinţări: asmăţuiul

Muşeţelul ameliorează ulcerul bucal

de Gabriela Niculescu

Muşeţelul, numit popular şi romaniţă sau matrice, apare încă din luna mai şi înfloreşte până în septembrie. Florile fără codiţă se culeg pe vreme însorită şi se usucă într-un loc umbros, bine aerisit. Ceaiul de muşeţel sau infuzia ameliorează colita, calmează durerile hepatice şi, în general, are efect benefic în multe dintre afecţiunile stomacului. O cană cu infuzie de muşeţel băută seara, înainte de culcare, calmează nervii slăbiţi şi ajută la instalarea unui somn liniştit. Oamenii de ştiinţă au identificat peste 12 substanţe active în compoziţia acestor flori asemănătoare cu margaretele.

Read more: Muşeţelul ameliorează ulcerul bucal

Esenţa de arbore de ceai „usucă“ herpesul

de Anda Postolache

Uleiul de arbore de ceai (în engleză - tea tree oil), obţinut din arborele cu acest nume, originar din Australia şi Asia, este indicat în tratarea multor afecţiuni dermatologice. Este un antiviral şi un antibacterian natural puternic, dar şi un analgezic şi cicatrizant, de aceea este folosit în caz de zgârieturi, răni superficiale, furuncule, acnee, micoze, înţepături de insecte.

Read more: Esenţa de arbore de ceai „usucă“ herpesul

Respiraţie plăcută cu mentă şi ceai verde

de Anda Postolache

Se ştie că menta este o plantă utilizată pe scară largă în fitoterapie, având mai ales rol antiinflamator, dar şi în nenumărate produse destinate împrospătării respiraţiei, precum paste de dinţi, dropsuri, gume de mestecat sau apă de gură. Puteţi realiza şi urma şi dumneavoastră acasă un tratament bazat pe mentă, ce vă va ajuta să scăpaţi de respiraţia urât mirositoare.

Read more: Respiraţie plăcută cu mentă şi ceai verde

Uleiul de mentă elimină senzaţia de căldură

de Liliana Simidon

În perioada verii, temperaturile mari pot deveni foarte deranjante pentru unii dintre noi. Există însă mici trucuri care ne pot ajuta să suportăm mai uşor căldura şi să minimalizăm, pe cât posibil, senzaţia de disconfort.

Read more: Uleiul de mentă elimină senzaţia de căldură

Zmeura, adjuvant în cistită

de Cătălina Tăgârţă

Un fruct gustos şi răcoritor, zmeura nu satisface doar nevoia de dulce, de ceva bun, ci are şi calităţi terapeutice. Există mai multe soiuri de zmeură, în tratamente însă este recomandată cea de pădure, care are boabe mici, de un roşu închis, foarte parfumate. Mai mult, insectele care se ascund uneori în fructe sunt dovada sănătăţii acestora.

Read more: Zmeura, adjuvant în cistită

Pepenele stimulează vezica biliară

de Cătălina Tăgârţă

Fie el roşu sau galben, pepenele e fructul preferat al multor români în acest sezon, ţinând la distanţă pofta de dulce şi setea şi, în acelaşi timp, potolind rapid foamea şi aducând un aport important de vitamine şi beneficii organismului.

Read more: Pepenele stimulează vezica biliară

Drobiţa reglează sistemul hormonal

de Gabriela Bunea

Cunoscută şi sub denumirea de gălbenuţă, drobiţa este un arbust care creşte sporadic prin fâneţe, are o tulpină înaltă şi flori galben-aurii dese. Este o plantă medicinală puţin cunoscută în prezent, însă în Antichitate era preţuită pentru calităţile sale terapeutice. Fructul plantei este o păstaie care conţine seminţe mici, sferice.

Read more: Drobiţa reglează sistemul hormonal

Castraveţii previn formarea celulelor canceroase

de Cătălina Tăgârţă

O legumă răcoritoare, fără pic de grăsimi, castravetele conţine o cantitate impresionantă de potasiu, fier, magneziu, fosfor şi siliciu asimilabil, dar şi vitaminele A, C şi vitamine din complexul B, care în cea mai mare parte sunt depozitate în coaja legumei. Castravetele hidratează foarte bine, conţine antioxidanţi importanţi pentru sănătate, precum şi minerale şi enzime.

Read more: Castraveţii previn formarea celulelor canceroase

Coada-calului menţine calciul în oase

de Cătălina Tăgârţă

Lipsa calciului din organism este cauzată în special de alimentaţia săracă în lapte, peşte sau legume. De aceea, pentru a evita scăderea valorilor normale e important să se apeleze la suplimente, la produsele amintite sau la plante care au rolul de a menţine calciul în organism.

Read more: Coada-calului menţine calciul în oase

Rădăcini de muşcată vs afecţiuni dermatologice

de Gabriela Niculescu

Frunzele şi tulpinile muşcatei au multiple proprietăţi curative, dar nici rădăcinile acestei plante originare din Africa nu sunt de neglijat, având şi ele virtuţi importante. După ce le prelevaţi, spălaţi rădăcinile şi folosiţi-le imediat sau uscaţi-le şi păstraţi-le în pungi de hârtie. Băile din rădăcină de muşcată roşie sunt indicate în cazul bolnavilor cu probleme dermatologice, dar nu numai.

Read more: Rădăcini de muşcată vs afecţiuni dermatologice