Main menu

header

cotnari wide

Sălăţica reface sângele

de Elena Şerban

După o iarnă lungă, în care alimentaţia este destul de săracă în legume, fructe sau verdețuri, organismul se resimte. De aceea, este cazul să reîmprospătăm sângele, dar şi să-l scăpăm de toxinele acumulate în sezonul rece. Printre plantele extrem de eficiente în acest scop se numără sălăţica. Aceasta se recoltează în întregime în timpul înfloririi (din aprilie până în mai) sau i se culeg doar frunzele (începutul lunii aprilie). Dacă este recoltată în întregime, este nevoie să folosiţi cazmaua, întrucât rădăcina este puternică, adânc înfiptă în pământ.

Read more: Sălăţica reface sângele

Pufuliţa, aliata prostatei

de Ana Trifan

Pufuliţa sau Epilobium parviflorum este întâlnită în zonele deluroase şi de munte, pe terenuri umede, în păduri sau în apropierea apelor şi trebuie recoltată în perioada iulie-septembrie şi apoi lăsată la uscat. Planta are tulpina înaltă, flori mici, roşiatice, rozalii sau albe. Puteţi însă să o găsiţi uşor şi la magazinele de tip plafar, sub formă de capsule, ceai, tinctură sau unguent.

Read more: Pufuliţa, aliata prostatei

3 ponturi pe săptămână (215)

- Uleiul de lavandă este foarte in­dicat pentru tratarea urciorului. Se pun trei picături de ulei de lavandă într-o linguriţă  cu ulei de floarea-soarelui, cu care se amestecă foarte bine, după care se unge zona cu probleme de trei-patru ori pe zi;

Read more: 3 ponturi pe săptămână (215)

Bobul de grădină, recomandat de Pitagora

de Elena Şerban

Bobul de grădină (Vicia faba) este o legumă ce a fost pe nedrept uitată în gastronomia românească. Bobul de grădină este o plantă erbacee, anuală, autogamă, legumicolă, cu valoare terapeutică, originară din bazinul mediteranean. Despre această legumă se ştie că se cultiva şi se consuma încă din epoca bronzului. Bobul nu a trecut neobservat nici în Roma, localnicii folosindu-l chiar şi la fabricarea pâinii în amestec cu grâul. Şi în antichitate era apreciat ca plantă alimentară de egipteni, evrei, greci. De altfel, marele matematician Pitagora îl recomanda discipolilor săi, datorită proprietăţilor sale.

Read more: Bobul de grădină, recomandat de Pitagora

Nucile, adevărate depozite de sănătate

de Anda Postolache

Miezul de nucă este un aliment ce conţine cele mai bogate cantităţi de cupru şi de zinc, elemente care păstrează sănătatea cardiovasculară, ajută copiii care sunt în creştere şi măresc imunitatea organismului. De asemenea, nucile sunt indicate persoanelor de vârsta a treia, celor în convalescenţă după boli cronice grave, în special după tuberculoze sau viroze.

Read more: Nucile, adevărate depozite de sănătate

Arborele vieţii topeşte grăsimile

de Claudia Stan

Mesteacănul este un arbore ce creşte în cele mai grele condiţii de climă, sol sau altitudine. Ştiinţific se numeşte Betula alba, însă popular i se mai spune „arborele vieţii”, datorită proprietăţilor sale medicinale de nepreţuit. La noi în ţară se folosesc în scop terapeutic doar frunzele arborelui.

Read more: Arborele vieţii topeşte grăsimile

Laptele de capră ţine boala la distanţă

de Ana-Maria Cocea

Laptele de capră, foarte gras şi hrănitor, este considerat un leac cu acţiune lentă, dar sigură pentru multe suferinţe: fortifică organismul şi întăreşte imunitatea naturală în cazul anemiei, combate stările depresive, ajută la vindecarea organismului de TBC, stagnează cancerul în formă incipientă şi reglează nivelul hormonilor din organism.

Read more: Laptele de capră ţine boala la distanţă

Laptele-câinelui vindecă psoriazisul

de Claudia Stan

Laptele-câinelui este o specie de plante originară din Europa, Africa şi Asia. Terenul arabil este locul preferat al plantei, ce creşte până la înălţimea de 10-50 cm. Frunzele sunt ovale, iar florile sunt mici şi galbene, ce rezistă până la sfârşitul verii.

Read more: Laptele-câinelui vindecă psoriazisul

3 ponturi pe săptămână (214)

- Împotriva insomniilor rebele este indicat un ceai slab de rădăcină de valeriană, mărunţită bine, apoi infuzată cu o cană cu apă clocotită. Se lasă zece minute, apoi se îndulceşte, şi ceaiul se consumă călduţ seara, înainte de culcare; 

Read more: 3 ponturi pe săptămână (214)

Dr. Ingrid Dăncăescu: „Remediile naturiste încetinesc evoluţia parodontozei”

de Ana Trifan

Ceapă, vinete, lămâi, castraveţi… Nu vorbim despre gastronomie, ci despre calităţile acestor legume în ameliorarea sau tratarea unor afecţiuni bucale. „Se ştie că parodontita, boala gingiilor, nu se vindecă, însă există tratamente care o pot stopa. Remediile naturiste care au proprietăţi antiinflamatoare, astringente, tonifiante, cicatrizante ajută la ameliorarea şi încetinirea evoluţiei parodontozei. Cu precizarea că trebuie să fie utilizate regulat şi pe o perioadă lungă”, explică medicul dentist Ingrid Dăncăescu.

Read more: Dr. Ingrid Dăncăescu: „Remediile naturiste încetinesc evoluţia parodontozei”

Mazărea şi hipertensiunea arterială

de Elena Şerban

Bobiţele mici şi verzi ale mazării nu au doar un gust foarte bun în mâncare, ci sunt şi un adevărat medicament împotriva oboselii, anemiei, problemelor de memorie şi a funcţionării slabe a sistemului imunitar. Şi asta datorită amestecului de vitaminele B1, B2, B6 şi C, precum şi a conţinutului de fier. Mai nou s-a dovedit însă şi că o anumită proteină din mazăre poate fi folosită ca aditiv sau supliment alimentar împotriva hipertensiunii arteriale şi a maladiilor renale. Graţie conţinutului de fibre, mazărea „curăţă” intestinele, iar mulţumită betacarotenului şi luteinei, sănătatea ochilor este îmbunătăţită.

Read more: Mazărea şi hipertensiunea arterială