Main menu

header

  Brânca-ursului, cunoscută şi sub numele de laba-ursului sau de crucea-pământului, are mănunchiuri bogate de flori albe, frunze groase şi păroase, sub forma unei labe de urs. Creşte în livezi şi se înrudeşte cu laba-ursului uriaşă, ce se cultivă prin parcuri. Planta mai creşte şi pe pajişti mănoase, la marginea drumurilor, lângă râuri, în şanţuri, tufe şi luminişuri. Preferă solurile ce conţin multe substanţe hrănitoare.

Măreşte capacitatea de efort

  Între plantele româneşti, brânca-ursului - Heracleum sphondylium - ocupă un rol special prin efectele sale vitalizante extrem de intense. Preparatele pe bază de brânca-ursului revigorează şi reîntineresc organismul, măresc zdravăn capacitatea de efort, elimină sterilitatea, impotenţa şi frigiditatea. Şi persoanele de vârsta a treia pot beneficia de pe urma tratamentului cu această plantă, întrucât vor avea o poftă de viaţă crescută. Având un efect deosebit de puternic, este indicat să cunoaşteţi toate efectele adverse pe care le poate induce tratamentul cu brânca-ursului.

ATENŢIE! Supradozarea oricărui remediu pe bază de „ginseng românesc” poate produce reacţii alergice, vasodilataţie periferică şi hipotensiune. Planta este contraindicată femeilor gravide.
  Tratamentul se ţine cel puţin o lună, iar pentru afecţiunile cronice, minimum trei luni.
  După tratamentul extern cu brânca-ursului este interzisă expunerea la soare, deoarece planta are proprietăţi fotosensibilizante.

Tratează sterilitatea masculină

  Aşa după cum spuneam, brânca-ursului este extrem de benefică în ceea ce priveşte sexualitatea. Pentru a stimula secreţia gonadelor, crescând numărul spermatozoizilor şi îmbunătăţindu-le motilitatea, luaţi de trei ori pe zi câte o linguriţă cu tinctură de plantă într-o cană cu apă, pe stomacul gol. Pentru a avea eficienţă, este bine ca administrarea să se facă înainte de mese. Pentru tratarea sterilităţii feminine şi a frigidităţii se ia acelaşi tratament.

Bolile venerice, de domeniul trecutului

  În cazul în care suferiţi de anexită, tratamentul trebuie făcut în perioada ciclului menstrual, atunci când circulaţia sangvină este mult amplificată. Luaţi o linguriţă cu tinctură de trei ori pe zi cu apă. Tratamentul se face minimum 30 de zile. Pentru afecţiunile cronice, minimum trei luni. Această cură este la fel de eficientă şi pentru vindecarea unor boli venerice şi a metroanexitei.

Ameliorează crizele de epilepsie

  Pentru ameliorarea crizelor de epilepsie şi a unor afecţiuni psihice la copii se iau de trei ori pe zi câte 20 de picături de tinctură de brânca-ursului obţinută din seminţe.

  Pentru balonări, insuficienţă renală preparaţi un macerat din trei linguriţe cu brânca-ursului şi trei linguriţe cu boabe de ienupăr pisate, ce se pun în 500 ml de apă şi se lasă vreme de opt ore la temperatura camerei. Filtraţi preparatul, iar planta rămasă se infuzează vreme de 20 de minute cu încă o jumătate de litru de apă clocotită. Se filtrează infuzia, după care combinaţi cu maceratul. Preparatul trebuie consumat pe parcursul unei zile.

Utilă în cazul muşcăturilor de câine

  Brânca-ursului nu este utilizată doar în tratamente interne. În cazul în care suferiţi de ulcere pe piele, antrax, înţepături de insecte, muşcături etc., aplicarea cataplasmelor cu această plantă are mare succes.
  Astfel, pentru înţepături de insecte, muşcături de câine sau de şarpe stoarceţi rănile rapid şi foarte bine, apoi aplicaţi comprese cu frunze de brânca-ursului. Atenţie! Faptul că aplicaţi aceste comprese nu exclude vizita la medic, ci doar o metodă de prim-ajutor. Mergeţi de urgenţă la un cabinet medical!

Calmează durerile cauzate de scleroza în plăci

  Pentru diminuarea durerilor cauzate de scleroza în plăci, aplicaţi pe coloana vertebrală, timp de patru ore pe zi, comprese cu frunze proaspete sau cataplasme cu frunze uscate de brânca-ursului.
Elena Şerban

Preparate

  Pulberea, de folos vreme de 14 zile
  Florile, frunzele şi seminţele uscate se macină fin cu râşniţa electrică de cafea sau se zdrobesc bine în piuă. Cerneţi pulberea prin sită fină, iar ceea ce rezultă se păstrează la loc întunecos şi rece şi se poate utiliza vreme de doar două săptămâni. După acest interval nu mai are efectele dorite.

Tinctura se păstrează în sticle închise la culoare

  Pentru a obţine folositoarea tinctură, pisaţi cât mai mărunt florile şi seminţele uscate, după care amestecaţi 20 de linguri cu plantă mărunţită cu o cană cu apă şi una de spirt alimentar. Lăsaţi la macerat 14 zile, după care puneţi la păstrare în sticle mici şi închise la culoare.
Comprese pentru înţepături de insecte

  Utile în cazul înţepăturilor de insecte, compresele se aplică imediat pe locul afectat, unde se ţin între două şi patru ore. Pentru obţinerea preparatului tămăduitor, zdrobiţi frunzele proaspete de brânca-ursului pe un fund de lemn şi apoi puneţi pe locul afectat.
  Cataplasma cu frunze şi tulpini uscate este şi ea extrem de utilă. Mărunţiţi părţile aeriene de brânca-ursului cu râşniţa electrică şi apoi amestecaţi-le cu apă călduţă, până se formează o pastă. Aceasta se întinde pe o cârpă curată şi se aplică pe locul afectat.