Main menu

header

  Plantă erbacee bianuală, ce creşte pe lângă drumuri, garduri şi păduri, nalba de pădure are rădăcina pivotantă, iar tulpina este dreaptă, ramificată şi acoperită cu peri. În tradiţia populară, nalba simbolizează evoluţia, un nou început şi eliminarea răului din viaţă şi a gândurilor triste, fiind considerată a fi aducătoare de noroc. Folosită în fitoterapie, planta purifică energetic organismul şi ajută circulaţia sângelui.

Repară ADN-ul deteriorat

  Beta carotenul din vitamina A, conţinut de nalbă, distruge celulele canceroase, împiedicând multiplicarea acestora. Totodată, se previne adeziunea agenţilor patogeni la pereţii celulelor umane şi… repară ADN-ul deteriorat de substanţele nocive (E-urile din alimente, de exemplu). Nalba de pădure are o activitate antioxidantă foarte mare şi protejează lipidele din sânge şi alte fluide din corp ce sunt deteriorate în urma oxidării. Expunerile toxice şi daunele provocate de fumat sunt remediate de substanţele conţinute de plantă. Mulţumită proprietăţilor hormonale, nalba este de mare ajutor în tratarea simptomelor osteoporozei. Este bine de ştiut că această afecţiune întâlnită la femeile trecute de prima tinereţe poate fi prevenită prin consumul regulat şi din timp al preparatelor din nalbă.

Asigură buna funcţionare a organismului

  Pentru ca organismul uman să funcţioneze în parametri normali are nevoie de oxigen pentru metabolizare. În timpul procesului de oxidare, datorită moleculelor de carbon conţinute, corpul modifică substanţele în glucoză şi grăsimi, ce se transformă în căldură şi energie. Rolul pe care nalba îl are este de a vâna radicalii liberi şi de a-i neutraliza.

Reduce arsurile stomacale

  Frunzele plantei au fost consumate de foarte multă vreme de oamenii din popor, datorită multiplelor beneficii ale acestora. Ceaiul din florile nalbei acţionează ca o cremă emolientă pentru pielea rănită sau sensibilă. Se recomandă aplicarea acestuia pe pielea curăţată în prealabil. Folosit pentru uz intern, acesta reduce arsurile stomacale şi are efect de laxativ.
Claudia Stan
Băi împotriva furunculelor
  Pentru a vă bucura de efectele pozitive ale nalbei vă prezentăm şi modul de preparare a miraculoasei plante. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu frunze peste care se adaugă o cană cu apă clocotită. Se acoperă, şi după 15 minute se bea. Sunt recomandate trei căni pe zi. Tinctura, indicată a se consuma  în amestec cu miere de albine dimineaţa, pe stomacul gol (câte două linguri pe zi), se face astfel: 20 g frunze de nalbă, 20 g flori de soc sau rădăcină de păpădie se lasă la macerat timp de zece zile în 100 ml alcool de 70 de grade.
  Dacă aveţi probleme cu furunculele, trebuie să ştiţi că băile cu frunze şi flori de nalbă sunt foarte eficiente. Planta se pune în apă fierbinte, iar părţile afectate trebuie să stea în apă aproximativ o oră.