Main menu

header

  Există o sumedenie de denumiri populare pentru planta al cărei nume ştiinţific este Chrysanthemum balsamita: bumbişor, busuiocul fetelor, calampar, calapar, calonchir, calonfir, carpin, dumbravnic, spiculete, vetrice.

Alungă tusea

  Planta este utilizată de generaţii şi generaţii, în special pentru tratarea tăieturilor şi bubelor (aşa cum le numeau bunicile noastre). Pentru a se vindeca, bătrânii aplicau pe locurile afectate şi frunze crude sau pisate şi amestecate cu grăsime.
  În combinaţie cu ceapă, coada-şoricelului şi un pic de mentă, izma Maicii Preciste face minuni. Pentru aceasta preparaţi o alifie după următoarea reţetă: uscaţi o mână de frunze din plantele enumerate mai sus pe o tablă, sfărâmaţi-le, amestecaţi-le cu seu de oaie topit (sau unt) şi cu miere. După ce amestecaţi în tigaie adăugaţi făină de grâu ca să le ţină legate. Împărţiţi pasta în două. Una dintre ele se pune pe piept pentru tuse. După 30 de minute (cam când s-a răcit) înlocuiţi cu cealaltă jumătate.

Binecuvântare pentru suferinzii de hernie

  Şi suferinzii de hernie pot beneficia de tratamentul cu izma Maicii Preciste. Pisaţi rădăcina acestei plante şi apoi amestecaţi cu oţet. Aplicaţi pe burtă (în zona ce trebuie calmată). În cazul aftelor şi al durerilor de dinţi, preparaţi un decoct (două linguriţe la o cană cu apă fiartă). După ce s-a răcit puţin, cât să fie suportabil, ţineţi acest decoct  în gură. Decoctul este bun şi în cazul bolilor de plămâni sau de ficat ori chiar în cazul femeilor care abia au născut. Are rol în oprirea sângerărilor.
  Alte afecţiuni în care este eficient tratamentul cu izma Maicii Preciste: bube rele, contuzii, diaree, epilepsie, furuncule, hemoroizi, herpes, infecţii ale pielii, leziuni bucale erodate, plăgi greu vindecabile, răni, tăieturi, ulceraţii, vânătăi, viermi intestinali (clisme cu o infuzie de două ori mai concentrată şi se va face la temperatura corpului mai multe zile la rând).

Reglează menstrele

  Tinctura de izma Maicii Preciste este utilizată pentru reglarea menstrelor. Pentru ca efectul să fie cel dorit luaţi tinctură cu două zile înainte de menstre şi continuaţi apoi pe parcursul întregii perioade.

Pentru păr frumos

  Pentru cei cărora le este teamă că-şi vor pierde podoaba capilară este indicat să urmeze un tratament cu ceai şi tinctură de bumbişor. Astfel, pentru un păr frumos, de două ori pe săptămână spălaţi-l cu ceai. De asemenea, frecaţi pielea capului de două ori pe zi cu tinctură preparată din plantă.
După ce părul s-a refăcut complet, nu mai este cazul să vă fricţionaţi cu tinctură, ci doar să vă spălaţi părul o dată pe săptămână cu decoct de izma Maicii Preciste.
Elena Şerban
 Reţetă
Puneţi într-o sticlă de un litru 100 g plantă mărunţită şi 500 ml alcool alimentar de 70°. Închideţi ermetic şi ţineţi la temperatura camerei, agitând des. După două săptămâni strecuraţi. Se pot folosi câte zece picături până la o linguriţă de trei ori pe zi, diluat în 100 ml apă.