Main menu

header

  Păducelul, întâlnit în zonele deluroase, mai este numit şi gherghin, fiind un arbust comun, a cărui utilizare revoluţionează medicina naturistă. Din frunzele, florile şi fructele acestuia se fabrică medicamente recomandate pentru ameliorarea insuficienţelor cardiace. Tocmai din acest motiv a fost numit şi „planta inimii”. De la păducel se folosesc cu precădere florile albe şi fructele de culoare roşie. Fructele se culeg toamna, iar florile trebuie să fie în stare de muguri. Toate părţile plantei conţin principii active (bioflavonide), uleiuri volatile şi acizi organici (cafeic, malic, crataegolic, oleanolic, nicotinic - vitamina B2), cu acţiune sedativ-cardiacă (de liniştire a inimii), asemănătoare valerianei.

Ţine departe accidentele vasculare

  Utilizate pentru a promova sănătatea organismului uman, fructele păducelului sunt indicate în consolidarea vaselor de sânge, în vindecarea insuficienţei vasculare şi topirea cheagurilor de sânge, în refacerea peretelui muscular, fiind totodată de ajutor în digestie. Proprietăţile antioxidante ale păducelului previn apariţia arterosclerozei şi depunerea grăsimilor pe vasele de sânge, ce determină apariţia accidentelor vasculare. În medicina chineză  este folosit în tratamentul hepatitei.

Calmează anginele pectorale

  Diversele substanţe chimice din mediul înconjurător, poluanţi, fum, dar şi cele din alimente deteriorează vasele de sânge. Consumate proaspete, fructele combat durerile din piept (angină pectorală), dar sunt indicate şi atunci când frecvenţa bătăilor inimii este mărită ori când aveţi stări de nervozitate. De asemenea, tratamentele pe bază de păducel asigură un aparat circulator sănătos, reuşind să reducă nivelul colesterolului din sânge şi să asigure integritatea venelor şi arterelor, sporind circulaţia şi nutriţia la nivelul inimii.

Tinctură pentru un somn liniştit

  Iată reţeta după care vă puteţi prepara tinctura atât de bună pentru bolnavii cardiaci. Puneţi la macerat, în 100 ml alcool de 60°, 20 g flori sau fructe de păducel, timp de zece zile. Din această tinctură se iau, de câte trei ori pe zi, câte 10-15 picături înainte de culcare. Cardiacilor, pe lângă reglarea bătăilor inimii, le asigură şi un somn liniştitor.
Infuzia este şi ea folositoare, dar are un efect mai lent. Aşadar, opăriţi o linguriţă cu flori sau fructe de păducel în 250 ml apă clocotită. După 15 minute, ceaiul se strecoară, se îndulceşte şi se bea în cursul unei zile.
Claudia Stan
Copacul prosperităţii

  În general, acest arbust este perceput ca fiind un copac ce aduce prosperitate proprietarului şi blagosloveşte terenurile acestuia. Gherghinul fost adus în Europa de un englez care propovăduia cuvântul lui Dumnezeu. Legenda spune că a vizitat Insula Avalon, ce era înconjurată de apă. Obosit după călătoria îndelungată, acesta s-a odihnit în locul unde a găsit o rădăcină de gherghin, pe care a luat-o şi a sădit-o într-un loc unde mai târziu a construit o biserică. De atunci, creştinii obişnuiesc să plaseze crengi din acest păducel deasupra uşii, deoarece nu permit energiilor negative să intre în casă.