Main menu

header

  Cei care consumă regulat fructe vor avea o sănătate de fier, pentru că aceste daruri ale naturii sunt şi un bun medicament. Textele sanscrite spuneau că fructele sunt baza mâncării zeilor, iar Coranul menţionează că sunt adevărate daruri ale Raiului. În Antichitate se considera că fructele sunt înzestrate cu proprietăţi magice şi se ofereau drept ofrandă zeilor şi zeiţelor, dar erau folosite şi pentru decorarea templelor, a veşmintelor, a hainelor de sărbătoare sau a vaselor sacre.

  Lămâia, excelentă contra răcelii

  Terapiile ce folosesc lămâi se bazează pe proprietăţile antiinflamatorii ale acestora. Ele ajută la curăţarea corpului, favorizând transpiraţia şi acţionând ca un diuretic natural. De asemenea, lămâile stimulează apetitul, ajută digestia, întăresc sistemul imunitar, mai ales în perioadele reci ale anului, alină durerile musculare şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţesc circulaţia periferică. Sunt cunoscute şi ca un excelent remediu pentru gută, retenţie urinară, artrită, deficienţă de vitamina C, inflamaţia gurii şi a gâtului, răguşeală, probleme digestive, astm, insomnie, palpitaţii şi afecţiuni ale ficatului.
  Se recomandă infuzia de lămâi, ce se prepară astfel: se toarnă o cană cu apă fiartă peste câteva frunze uscate de lămâi şi se lasă zece minute să se înmoaie. Se consumă două-trei căni pe zi, pe o perioadă de 21 de zile. Se face o pauză de o săptămână, apoi se reia cura. Îndulcită cu miere, infuzia ajută la înlăturarea simptomelor de răceală şi este un leac bun împotriva insomniei, deoarece induce starea de relaxare.

  Un kiwi pe zi întăreşte imunitatea

  Datorită conţinutului foarte ridicat de vitamina C (un fruct de mărime medie acoperă nevoile zilnice ale unui adult), de vitamina E (un singur fruct asigură un sfert din aportul zilnic recomandat), precum şi de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, kiwi este unul dintre fructele recomandate a fi consumate mai ales în perioadele reci ale anului, având un rol decisiv în întărirea imunităţii organismului. Deşi are numai 45 de calorii/100 g, este un antioxidant puternic, întăritor al sistemului imunitar, cu efect spectaculos asupra îmbătrânirii. Consumul de kiwi reduce riscul producerii cancerului, a bolilor de inimă şi are un rol important în prevenirea bolilor de ochi, în special a cataractei, maladie ce poate cauza orbirea. Gustosul fruct verde reduce inflamaţiile şi vindecă diverse răni, protejându-ne totodată şi de diabet. Kiwi este un excelent remediu pentru toate tipurile de obezitate. Conţinutul de cupru face ca acest fruct să fie recomandat copiilor, având rolul de a întări oasele şi dinţii. Fructele de kiwi se consumă doar proaspete sau sub formă de suc natural. Cura constă în consumul a 100-250 g kiwi/zi în cure de câte două săptămâni. Specialiştii recomandă consumul dimineaţa, înainte de masă, sau în timpul mesei, în amestec cu o linguriţă cu brânză proaspătă de vaci.

  Smochina-minune

  Cunoscute încă din Antichitate de egipteni, care le considerau fructele sănătăţii, smochinele au devenit în ultimii ani foarte apreciate datorită proprietăţilor tonifiante, laxative, diuretice şi emoliente. Fructele uscate conţin foarte puţină apă, protide, hidraţi de carbon, zahăr invertit, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, vitaminele A, B1, B2. Smochinele sunt recomandate copiilor, adolescenţilor, bătrânilor, sportivilor, femeilor însărcinate şi celor aflaţi în convalescenţă, fiind un remediu excelent în astenie, constipaţie, stări acute febrile, inflamaţii urinare şi pulmonare, bronşite, laringite, stomatite, abcese dentare, gingivite sau furuncule. Fructele pot fi consumate în stare naturală sau sub formă de sirop. Modul de preparare a acestuia este următorul: într-un litru de apă se fierb 500 g smochine până când apa se reduce la jumătate. Se strecoară, apoi se adaugă 250 g de miere. Se ia câte o linguriţă de două-trei ori pe zi. Cura se face timp de două săptămâni.

  Un măr pe zi, cura ideală pentru bolnavii de gută

  Mărul, poate cel mai răspândit fruct de la noi din ţară, are virtuţi terapeutice uimitoare. Dintre ele amintim: combaterea insomniei, scăderea valorii colesterolului, prevenirea cancerului de colon prin protecţia aparatului digestiv, evitarea ulcerului sau asteniei. Cura de mere este recomandată şi suferinzilor de gută şi reumatism, precum şi celor cu litiază urinară. Reţeta-minune se prepară astfel: se taie două sau trei felii de mere necurăţate de coajă, dar spălate foarte bine sub jet de apă, apoi se fierb într-un litru de apă, timp de 15 minute, şi se strecoară. Se consumă trei ceşti pe zi. Tratamentul se face cel puţin trei săptămâni şi se reia de trei ori în cursul anului.
  Chiar şi fumătorii găsesc în măr un ajutor necondiţionat, acidul conţinut de fruct eliminând nicotina din organism. Pentru renunţarea la tutun, specialiştii recomandă cura de trei zile de mere, câte o jumătate de kilogram/zi.
  Pentru tratarea cistitei, a ficatului sau a rinichilor se recomandă pulberea de mere - câteva coji se usucă în cuptor, apoi se pisează până se obţine o pulbere. Se pune o lingură din acest praf într-un castron cu apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se beau trei-patru ceşti pe zi, timp de două săptămâni. Acest preparat este şi un diuretic foarte eficient.

  Pont! Pentru a beneficia de puterea sa terapeutică, mărul se mănâncă în întregime, cu coajă, cotor şi sâmburi.

  Portocala, un depozit de săruri minerale

  Răspândită încă de la începutul erei creştine, portocala şi-a arătat calităţile curative în perioada primelor cruciade. Fiind un adevărat depozit de săruri minerale, în mod special de calciu, acest fruct fortifică la maximum organismul şi stimulează imunitatea naturală. Este benefică şi suferinzilor de fragilitate capilară, hepaticilor, dar şi celor cu probleme ale sistemului nervos sau suferinzilor de constipaţie cronică şi, nu în ultimul rând, diabeticilor. Specialiştii recomandă consumul a trei portocale pe zi: dimineaţa, înainte de prânz şi seara, iar cura durează două luni.

  Pentru tratarea constipaţiei, se foloseşte următoarea reţetă: se fierbe coaja unei portocale în 300 ml de apă, timp de 20 de minute. Prima apă, fiind amară, se aruncă, apoi se reia operaţia şi se îndulceşte preparatul cu două linguriţe cu miere. Se scoate coaja, se lasă să se usuce pe o suprafaţă curată şi se consumă. Din florile şi frunzele de portocal se obţine o infuzie folosită, de regulă, ca sedativ, în cazuri de agitaţie nocturnă şi migrene. Pentru infuzia de flori de portocal se fierbe o lingură cu flori într-un sfert de litru de apă clocotită şi se lasă la infuzat zece minute. Se bea o ceaşcă după primele două mese şi încă una cu un sfert de oră înainte de culcare.
  La infuzia de frunze de portocal se folosesc patru-cinci frunze în 250 ml de apă clocotită ce se infuzează zece minute. Se administrează ca şi infuzia de flori. Cura trebuie urmată trei săptămâni.
  Portocala este şi un remediu excelent împotriva obezităţii. Reţeta este următoarea: se fierb timp de zece minute, într-o jumătate de litru de apă, o portocală şi trei lămâi tăiate felii. Se adaugă două linguri cu miere şi se pune din nou la fiert cinci minute. Se strecoară şi se lasă să se răcească. Se beau trei ceşti pe zi, timp de două săptămâni.
Carmen Ciripoiu
  Miraculoasa curmală

  Calciul, potasiul, cuprul, dar mai ales fierul conţinute de curmală fac din aceasta un aliment excepţional, cu o mare putere energetică, dublată de virtuţi de întinerire. De aceea, curmala este recomandată anemicilor, convalescenţilor, copiilor, sportivilor, persoanelor decalcifiate, demineralizate şi bătrânilor. O cură de curmale constă în consumarea timp de două săptămâni a 500 g pe zi.

  Curmala furnizează şi o băutură utilă în cazul afecţiunilor pulmonare. Pentru a beneficia de acţiunea sa, trebuie preparat următorul decoct: 50 g de curmale se fierb într-un litru de apă, timp de zece minute, apoi se strecoară. Preparatul se bea în patru prize în timpul zilei.

Atenţie! Curmalele nu sunt recomandate persoanelor diabetice!