Main menu

header

  Cultivaţi în întreaga lume, dovlecii sunt utilizaţi pentru o mulţime de motive, de la cele agricole până la cele culinare sau ornamentale. Încă de copii suntem fascinaţi de povestea Cenuşăresei când o zână transformă un banal dovleac într-o trăsură. De altfel, în medicina tradiţională, sucul din dovleac este descris ca având puteri magice.

  Combate viermii intestinali
  De la dovleac se folosesc aproape toate părţile componente, fiind foarte bogat în vitamine. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa şi beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, şi au rolul de a distruge colesterolul şi de a regenera organismul. De asemenea, un gram de seminţe de dovleac conţine tot atâtea proteine cât un pahar cu lapte. În plus, esteştiut faptul că un consum regulat de seminţe de dovleac, în stare crudă, ţine departe viermii intestinali. În caz de oxiuri, la copii se dau câte 10-15 seminţe de dovleac descojite zilnic, iar adulţii vor lua câte 20-30 de seminţe pe zi. Acestea trebuie să rămână neapărat cu pieliţa fină şi uscată pe ele şi se mestecă foarte bine. După o oră se ia o linguriţă cu ulei de ricin.
  În ceea ce priveşte seminţele crude de dovlecel, acestea sunt o sursă bună de magneziu, mangan şi fosfor, ce cresc imunitatea ficatului.

  Regenerează celulele pancreatice
  O descoperire recentă sugerează faptul că dovleacul, prin compuşii chimici ce îi deţine, ajută la regenerarea celulelor pancreatice deteriorate, ducând la creşterea nivelului de insulină în sânge. Acesta este un produs destinat persoanelor predispuse diabetului, dar şi celor care suferă deja de această boală. Pentru a beneficia de proprietăţile acestui miracol al naturii, trebuie consumat fiert, copt, prăjit, adăugat în mâncăruri sau preparat ca un piure. Dovleceii ce sunt încă mici şi verzi pot fi mâncaţi în acelaşi mod.

  Extraordinar în afecţiunile prostatei
  Din seminţele de dovleac se extrage un ulei verde, gros, utilizat cu succes pentru gătit. Acesta se foloseşte în general în amestec cu alte uleiuri vegetale, deoarece are un gust aspru. Ca şi remediu popular este consumat de persoanele care suferă de prostată, fiind cunoscute proprietăţile acestuia de a combate tumorile benigne (canceroase) ale acestei boli. Acizii graşi conţinuţi de uleiul seminţelor de dovleac ajută la menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge, a ţesuturilor şi nervilor.
Claudia Stan
  Bostanul copt, o nebunie!
Ingrediente: o bucată de dovleac, scorţişoară, zahăr şi coajă de lămâie.
Mod de preparare: se taie dovleacul în bucăţi subţiri şi lungi, după care se aşază într-o tavă unsă cu ulei sau cu margarină. Se înţeapă cu o scobitoare din loc în loc, iar zahărul, scorţişoara şi coaja de lămâie rasă se presară deasupra. Se adaugă puţină apă în tavă, pentru a se înmuia dovleacul la abur, iar spre sfârşit se lasă la cuptor la foc mic, pentru caramelizarea dovleacului de deasupra.