Main menu

header

  În situaţiile critice determinate de stres este recomandată o infuzie din 5-10 linguriţe cu talpa-gâştei, care este un excelent sedativ cardiac şi nervos. Această plantă este de ajutor şi persoanelor mai emotive sau celor supuse permanent stresului, care se plâng de palpitaţii, dureri la nivelul inimii sau de senzaţia de sufocare.

  Produce somnolenţă

  De la talpa-gâştei se pot utiliza în scop terapeutic părţile aeriene, ce se recoltează când este înflorită. Planta are rolul de a proteja inima şi vasele de sânge, având un efect puternic de echilibrare la nivel emoţional. De asemenea, scade tensiunea arterială şi produce somnolenţa (este de trei ori mai puternică decât valeriana!), înlătură excitaţiile nervoase, stările depresive, reglează bătăile inimii. Talpa-gâştei mai are şi acţiune hipotensivă, diuretică şi vasoconstrictoare periferică.

  Ameliorează tulburările de menopauză
  Menopauza înseamnă oprirea spontană, completă şi fiziologică a ciclului menstrual. Uneori, acest fenomen este precedat de dereglări ale menstrei, însoţite de tulburări fiziologice şi psihologice, care sunt manifestări ale unei insuficiente secreţii de hormoni estrogeni. Simptomele neplăcute, ce apar o dată cu instalarea acesteia, respectiv bufeurile, palpitaţiile şi nervozitatea, răspund foarte bine la tratamentul cu tinctură de talpa-gâştei. Cura cu această tinctură constă în administrarea, timp de 30 de zile, de trei-patru ori pe zi, a unei linguriţe diluate într-un pahar cu apă.

  Antiasmatică
  Astmul bronşic se caracterizează printr-o senzaţie de sufocare cu expiraţie dificilă provocată de un bronhospasm cu patogenie alergică, neurogenă sau de altă natură. Spasmele sunt însoţite, de obicei, de tuse cu expectoraţie şi senzaţie de sufocare. Datorită proprietăţilor pe care le are, ceaiul este recomandat în calmarea crizelor, ameliorând intensitatea spasmelor. Ca şi în cazul atacurilor de panică şi al stărilor de anxietate, se recomandă prepararea unei infuzii (două linguriţe la 200 ml de apă clocotită) şi consumarea acesteia de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, efectul apărând abia după două săptămâni.
Tinctură. Se pun într-un borcan 15 linguri cu pulbere de plantă, peste care se adaugă 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat două săptămâni, după care se filtrează. Tinctura obţinută se pune în sticle mici, închise la culoare.
Claudia Stan