Main menu

header

de Daniela Anton

Osteoporoza este o boală în care oasele devin fragile, afecţiune ce se manifestă uneori cu dureri şi îngreunarea deplasării, dar şi cu mare risc de producere a fracturilor, chiar în condiţiile unor accidente nesemnificative.

Poate pune viaţa în pericol
Osteoporoza apare cel mai frecvent la nivelul articulaţiei pumnului şi la şold, la nivelul extremităţilor femurului. Aceste afecţiuni care apar au o gravitate mare, putând pune viaţa în pericol din cauza complicaţiilor ce pot apărea pe parcursul bolii (embolii şi insuficienţe pulmonare, insuficienţe renale şi altele). Boala se mai poate manifesta şi la nivelul coloanei dorsale şi lombare, apărând astfel dureri provocate de tasarea vertebrelor.

Tulburările hormonale, una dintre cauze
Osteoporoza apare, în general, la persoanele vârstnice sau după traumatisme majore ori imobilizări îndelungate la pat. Cel mai adesea sunt afectate de această maladie femeile aflate la menopauză, chiar şi în menopauză precoce (înainte de 45 ani). Acest lucru este declanşat de modificările endocrine pe care le suferă organismul femeilor aflate în această situaţie.
Factorii de risc ce pot conduce la apariţia osteoporozei sunt: existenţa unui istoric pozitiv pentru fracturi osoase, apariţia fracturilor la traumatisme mai mici, antecedentele familiale de fracturi provocate de osteoporoză, dezechilibrul hormonal prelungit (hiperparatiroidism primar, hipertiroidism, hipogonadism), menstruaţiile neregulate, cu perioade de amenoree şi utilizarea prelungită a unor doze mari de medicamente ce pot cauza carenţe de calciu: hormoni tiroidieni, anticonvulsivante, corticosteroizi (cortizon), diuretice, antiastmatice sau medicamente împotriva artritei reumatoide.

Determină o pierdere de 30%-40% a masei osoase
Pierderea importantă în greutate, sedentarismul, aporturile alimentare insuficiente de calciu, lipsa de vitamina D din cauza expunerii insuficiente la soare sau a unei alimentaţii sărace în nutrienţi, consumul excesiv de cofeină (echivalentul a patru ceşti cu cafea pe zi), alcoolismul sau unele boli precum ciroza hepatică, boala Crohn sau artrita reumatoidă pot cauza şi ele apariţia osteoporozei.
Osteoporoza determină o pierdere de 30%-40% a masei osoase, cu un ritm anual de 1%-2%, în special la femeile aflate la menopauză, dar îi poate afecta şi pe bărbaţi. Iată câteva remedii naturiste pentru osteoporoză.

Aplicaţi comprese cu piper negru
Cura cu tinctură de mărar este un remediu recomandat pentru bolnavii de osteoporoză. Se ia o linguriţă cu tinctură diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de trei-patru ori pe zi, timp de cel puţin şase luni. Tinctura se prepară din 20 de linguri cu seminţe de mărar amestecate cu 500 ml alcool alimentar. Se lasă la macerat opt zile, după care se filtrează. Se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare.
În paralel se poate aplica şi un tratament extern. Pe locurile dureroase puneţi comprese cu o soluţie preparată din: trei vârfuri de cuţit cu piper negru, un pahar cu sare grunjoasă şi 500 ml coniac. Se lasă la macerat cinci zile.
Pentru dureri de oase mai puteţi folosi cataplasme cu argilă, clorură de magneziu şi ser fiziologic. Lăsaţi compresele să acţioneze circa două ore.

Laptele de migdale stopează evoluţia
Alt remediu bun pentru osteoporoză e laptele de migdale, extrem de bogat în calciu. Laptele de migdale se poate obţine uşor, adăugând apă caldă peste migdale, până se pot curăţa uşor de coajă, apoi se amestecă bine cu blenderul, adăugându-se lapte de vacă, de capră sau din soia.

Desfătaţi-vă cu seminţe de susan
Infuzia, maceratul sau ceaiul din coada-calului, urzică, frunze de mesteacăn, frasin, coacăz negru, zmeur, turiţă-mare, troscot, pir medicinal sau teci de fasole ajută în această afecţiune. Acestea pot fi asociate cu fructe de cătină albă şi măceşe, cunoscute pentru conţinutul ridicat de vitamine.
De asemenea, este indicat şi decoctul preparat din şase linguriţe cu lemn dulce, două linguriţe cu talpa-gâştei şi o linguriţă cu salvie, la un litru de apă.
Un remediu excelent e să beţi ceai din frunze de păpădie, pentru a ajuta la creşterea densităţii oaselor.
Şi seminţele de susan ajută în cazul osteoporozei. Consumaţi un pumn cu seminţe de susan în fiecare dimineaţă.

Lămâile: sursă importantă de calciu
Lăsaţi la macerat timp de şapte zile coji pisate de ouă în zeamă de lămâie. Apoi consumaţi câte trei linguriţe zilnic. De asemenea, este bine să consumaţi frecvent lămâi, care au un aport important de calciu.
Un alt remediu este soluţia dintr-un litru de alcool medicinal, 50 de aspirine pisate, două linguri cu zeamă de lămâie. Se macerează două-trei zile, agitând din când în când lichidul. Se ung locurile dureroase cu acest remediu.

Rezultate uimitoare cu gemoderivate
Gemoderivatele sunt preparate 100% naturale obţinute din mlădiţele sau din mugurii plantelor, arbuştilor sau arborilor, şi le puteţi găsi în magazinele naturiste. Ele sunt utile în tratamentul osteoporozei, deoarece reglează dereglările hormonale, ajută la refacerea oaselor şi calmează durerile articulare. Iată care sunt cele mai bune gemoderivate:
- din muguri de pin - are acţiune antiinflamatorie asupra tuturor cartilagiilor articulare, remineralizează şi regenerează ţesutul osos. Acest preparat se utilizează în osteoporoză, coxartroză, gonartroză, reumatism;
- din muguri de viţă-de-vie - are acţiune antiinflamatorie pe aparatul osteoarticular (în cazul inflamaţiilor cronice, osteoporozei, reumatismului, coxartrozei, gonartrozei, artrozei);
- din mlădiţe de merişor - în artroze şi în osteoporoză;
- din mlădiţe de mur - este un remediu util în osteoporoză şi în sindromul de decalcifiere dureros;
- din mlădiţe de sequoia - e indicat în artroză acompaniată de osteoporoză şi decalcifiere osoasă;
- din muguri de jneapăn - e un antiinflamator al cartilagiilor articulare şi regenerator al ţesutului osos. Utilizat în consolidarea fracturilor şi, nu în ultimul rând, în osteoporoză;
- din muguri de coacăz negru - are proprietăţi antiinflamatorii, indicat pentru osteoporoză.

Mâncaţi legume şi fructe proaspete

Consumaţi alimente bogate în calciu precum iaurt, brânză, lapte cu puţine grăsimi şi produse pe bază de soia, precum tofu. De asemenea, mâncaţi frecvent mere, struguri, pere, ananas, nuci şi seminţe. Consumaţi unt de arahide. Acest produs este bogat în magneziu, esenţial pentru formarea şi fortificarea oaselor. Şi varza de Bruxelles, fasolea, broccoli şi grâul integral au capacitatea de a creşte densitatea osoasă.

Faceţi cât mai multă mişcare!

Prezentarea la controale medicale periodice este deosebit de importantă în cazul femeilor aflate la pre/postmenopauză. De asemenea, păstrarea unui regim alimentar echilibrat (cu evitarea exceselor de orice fel) şi cât mai multă mişcare (dar nu în exces) ajută la reducerea pierderii osoase. La vârstnici, forma fizică bună scade riscul de căzături, evitându-se astfel apariţia fracturilor osoase, greu de refăcut la persoanele cu osteoporoză.