Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Fiind vremea pregătirilor de toamnă şi, implicit, a dulceţurilor e imposibil să nu rămâneţi cu ceva coji de nuci verzi în gospodărie. Nu le aruncaţi, pentru că ele conţin o adevărată „farmacie”, de pe urma căreia e păcat să nu profitaţi. Dacă până acum cojile erau folosite o dată cu frunzele pentru colorarea părului, noi vă oferim şi câteva tratamente naturiste pentru diverse afecţiuni.

Se obţine din coji sau din fructe întregi
Umpleţi un borcan cu coji de nucă, fără să le îndesaţi, şi turnaţi peste ele alcool alimentar, votcă sau ţuică de casă, cât să le acopere. Înfiletaţi borcanul şi lăsaţi-l la macerat vreme de 14 zile, apoi filtraţi şi puneţi tinctura astfel obţinută la răcoare, în sticle mici închise la culoare. Tinctura de nuci verzi poate fi folosită timp de doi ani de la data la care au fost culese nucile.
Tinctura se poate obţine şi din nuci verzi întregi. Se taie în patru 20 de nuci verzi, se acoperă cu alcool alimentar şi, după 14 zile, se filtrează. Se păstrează la rece, în sticle mici de culoare închisă. Are acelaşi termen de valabilitate ca tinctura obţinută prin cealaltă metodă.

Depurativ eficient
Cine nu reuşeşte să facă o tinctură din nuci verzi, toamna, poate folosi cojile care învelesc nucile până la maturitate, cu condiţia ca acestea să fie verzi şi nepătate. Aceste coji sunt foarte bogate în iod şi taninuri, care au efecte antiinfecţioase, depurative şi stimulatoare ale activităţii tiroidei.
Intern, tinctura de nuci se administrează câte o lingură într-o jumătate de pahar cu apă de trei ori pe zi, timp de câteva săptămâni, pentru tratarea reumatismului şi a gutei, a hipotiroidiei sau a incontinenţei urinare.
Extern, tinctura poate fi folosită în spălarea şi dezinfectarea rănilor, în gargară, spălări ale gurii în caz de afte sau răni provocate de extracţii.

Soluţie pentru reumatism
Vă puteţi prepara acasă o soluţie eficientă pentru reumatism. Tot ce trebuie să faceţi este să umpleţi o sticlă sau un borcan cu coji proaspete de nucă şi turnaţi gaz lampant peste ele, atât cât să le acopere. Lăsaţi la macerat opt-zece zile, filtraţi şi păstraţi lichidul departe de sursa de căldură şi ferit de copii.
Cu acest amestec se fac frecţii locale împotriva durerilor reumatice. E drept, nu miroase bine, dar e un medicament sută la sută natural, care nu are reacţii adverse, nu dă dependenţă şi este foarte ieftin.

Comprese pentru ten seboreic
Uscaţi cojile de nuci verzi pentru iarnă. Când se sfărâmă între degete, cojile pot fi depozitate în pungi de hârtie sau săculeţi de pânză şi păstrate într-un loc uscat, răcoros şi bine aerisit. Cojile pot fi folosite numai extern, la băi locale sau generale, pentru vopsirea părului, comprese pentru ten seboreic ori răni purulente sau infuzii pentru spălarea rănilor.

• Cojile de nuci sunt bogate în iod şi în taninuri ce au efecte antiinfecţioase.
• Nucul are proprietatea de a scădea glicemia, aşa că atenţie în caz de diabet!